torsdag 23 april 2015

Femte poddavsnittet – Dala Floda

Vi börjar med en samling vackra vantar i en gudomlig kombination av tvåändsstickning och påsömsbroderi. Med kavelfrans inte att förglömma.

Man kan inte ha för mycket kavelfrans!


En dräktjacka med tvåändsstickade ärmar och grönt liv. De längsgående ränderna mellan stjärnorna kallas stegar. Ökningarna görs vid sidan av stegarna. 

Lägg märke till hur stjärnorna blir större i takt med att ärmen blir vidare. 


Jackan kan knäppas både åt höger och åt vänster. Praktiskt om man spiller när man äter, då är det bara att knäppa jackan åt andra hållet, så syns inte fläcken! 


De är verkligen inte rädda för lite färg i Dala-Floda. Titta bara på den här läckra virkade spetskanten i neonrosa, limegrönt och rött.

 

De tätt stickade ärmarna är lika vackra på insidan som på utsidan. Stickningen är inte alls elastisk som "vanlig" stickning utan känns mer som vävt tyg.


Och så här ser ärmarna ut innan de färgas röda. Just det här mönstret är från Gagnef, en grannsocken till Dala-Floda.

En av kurslärarna på stick- och broderikursen vi var på är Anna-Karin Jobs Arnberg, äkta Flokulla och hemslöjdskonsulent. Här visar hon upp ett tusenblomsterförkläde i yllemuslin som man hade till dräkten när man skulle vara som finast.


Och det här är Gisela Arnberg, Anna-Karins svärmor som är en enastående tvåändsstickare.


Gisela, som flyttade till Dala-Floda från Örebro, säger blygsamt att hon bara stickat det som behövts. Att hon lärde sig att tvåändssticka var för att hennes son Matts (som är violinist i Stockholmsfilharmonikerna och riksspelman) måste ha en livtröja när han var med i spelmanslaget.

– Det var svårt att hitta någon som kunde lägga upp, men Lisas Karin kom ihåg. Hon var säkert över 80 när hon lärde mig, berättade Gisela. 
Sedan stickade Gisela många tröjärmar och vantar. Garnet kom förstås från Wåhlstedts.


Dala-Floda Värdshus kan vi varmt rekommendera. Även till de stackare som inte stickar. Här kan ni trösta er med god, ekologisk mat, vacker miljö och ett varmt och vänligt omhändertagande.

Till årets stick- och broderkurs finns det fortfarande ett fåtal platser kvar. Kolla här!


Lite länkar:

Ivar som vi nämner är Ivar Asplund som har kurser i tvåändsstickning.

Dödergök är ju Dödergök, som också har kurser i tvåändsstickning.

Laila Durans har gjort underbara böcker med många bilder från Dala-Floda. Du hittar böckerna här.


Boken med gamla broderimönster från Tyskland heter Alte Volkskunst, Kreuzstich ein werkbuch och ser ut så här. Att titeln är på tyska är inget att hänga upp sig på, för den innehåller bara en massa blad med korsstygn på.

Och så här lyriska låter vi när vi pratar om Dala-Floda:




13 kommentarer:

  1. Härligt med ett avsnitt om Dalarna och tvåändsstickning. Jag vill gärna slå ett slag för tvåändsstickningen och försöker sprida tvåändsstickningens evangelium så ofta jag kan utan att tynga ner den med massa måste och traditioner. Tvåändsstickning är ren och skär glädje för mig! Hoppas att ni tjusas av tekniken lika mycket som jag gjort så småningom! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen! Och du sprider evangeliet så himla bra! Tror minsann min klump i magen för alla dessa påhittade "Måsten" försvunnit. Här ska tvåändsstickas!

      Radera
  2. HJÄLP! Jag hinner inte med att lyssna! Så otroligt roligt att ni vill podda åt oss. Nu har man nåt bra att sticka till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack för att du lyssnar, Ann-Marie. Men stressa inte. Sticka och lyssna i en takt som passar dig.

      Radera
  3. Åh, vad jag gillar eran podd!!
    Jag tvåändsstickar alltid när jag stickar vantar ....och nu känns det ju ännu lite mer okej att använda vanligt garn :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Emma!
      Tycker du att det syns någon skillnad beroende på vilket garn du använder? Jag vet inte om jag sett något tvåändsstickat gjort i vanligt garn.

      Radera
    2. Jag måste lägga mig i för det här är lite av en käpphäst, det blir absolut ingen skillnad om du stickar i s eller z-tvinnat garn. Det ör en total myt. Så det är bara att släppa inspirationen fritt och välja garn efter vad man tycker om. Jag tycker tex att det blir väldigt fint att tvåändssticka i entrådiga lösspunna garner (tänk M&K Ecoull). I den första utgåvan av tvåändssticknings-Bibeln "Tvåändsstickat" är alla modeller uppstickade i Bergås vanliga s-tvinnade garner tex "stickgarn extra".

      Radera
    3. Så intressant! Nu måste jag få se några olika varianter och jämföra själv. Tvinnar sig inte det vanliga garnet väldigt mycket om man tvåändsstickar med det?

      Radera
    4. Allt garn tvinnar sig alltid när man tvåändsstickar, det är bara att gilla läget. :-) När jag har kurser brukar jag ha med mig plagg i båda tvinningarna och så får deltagarna gissa vad som är stickat i s-tvinnat respektive Z-tvinnat och det är aldrig nån som gissar rätt för det syns ingen skillnad. Det går också jättebra att blanda s och Z-tvinnat i samma plagg.

      Radera
  4. Jag har just hittat till er och lyssnat mig fram till det här avsnittet, och ni är ju fantastiska! Så mycket kunskap, så mycket erfarenhet och så trevliga att lyssna på!
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika! Det gör oss jätteglada att höra.

      Radera
  5. Vilken underbar podd! Jag har ingen att prata stickning med och då är det så roligt att få lyssna på er! Men jag undrar en sak om tvåändsstickning. I något avsnitt pratar ni om mönsterstickning och tvåändsstickning och jag undrar vad skillnaden är? Går det att sticka mönster med någon annan teknik. Jag har till exempel kollat i en bok som heter Solveigs vantar, om ni känner till den, vet ni om det är tvåändsstickning man använder sig av? Denna fråga kanske är jättekonstig men jag är nybörjare och vill så gärna lära mig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man tvåändsstickar använder man ofta båda ändarna från samma nystan och dessutom snor man de båda trådarna om varandra vid varje maska (eller varannan maska). Tvåändsstickning blir inte särskilt elastiskt utan liknar vävt tyg. Vid "vanlig" mönsterstickning låter man det garn man inte stickar med löpa på baksidan och bilda så kallade flotteringar. I Solveigs vantar tror jag att det är vanlig mönsterstickning. Hoppas att du förstår förklaringen!

      Radera