torsdag 21 maj 2015

Sjunde poddavsnittet - Om inspiration

I det här avsnittet pratar vi om inspiration och vad som gör oss riktigt sticksugna. Det blev ett samtal om allt mellan himmel och jord. Högt och lågt, stort och smått. Och Paul McCartney.

En genialisk kombination: Paul och en fair isle-tröja.

Heléne slog upp ordet "inspiration" och fann att det kommer från latinet och betyder "blåsa liv i".
Och sedan kom vi osökt in på muséer – det är tydligen där man kan hitta en massa inspiration.

Victoria & Albert museum i London skulle mycket väl kunna koras till världens trevligaste museum. Där finns det mesta om man gillar inredning och textilier. Victoria & Albert museum

Den här smygtagna bilden visar hur formgivaren och konstnären William Morris (Englands Carl Larsson) i sin  tur blev inspirerad av italienska textilier, till exempel.


Vill man se mer av William Morris verk kan man besöka ett litet mysigt museum i nordöstra London, där han bodde under en tid. Det ligger vid en park och det finns ett bra fik. William Morris Gallery

Lord Leighton hette en annan konstnär som var samtida med William Morris. Även hans hem har blivit ett museum, med en helt otrolig inredning. Ett rum är helkaklat med fontän i mitten. Och det blyinfattade fönstret är bland det finaste man kan lyckas smygfotografera. Leighton House


Om man tyckte om TV-serien Bletchley Circle – som svämmade över av fina, stickade koftor – så kan man besöka Bletchley Park, norr om London. Det gjorde Heléne när hon var i England senast. Så här fint fönster har man på toaletten i det stora huset på Bletchley Park.



Ingen av oss har dock varit på Orkneyöarna, men följer i stället stick-designern Elizabeth Lovicks blogg Northern Lace. Elisabeth Lovick's blogg

Johanne återvänder gärna till Florens i Italien. Där finns ett museum som har en liten textil avdelning med utdragslådor uti vilka det ligger stickade och broderade alster av hög kvalitet. Museo Davanzati




I Florens finns också en affär som säljer vävda band, sådana man har till skånska spedetröjor. Passamaneria Valmar.


 Banden vävs fortfarande utanför Florens, om Johanne förstod den italienska affärsinnehavaren rätt.

En bandälskares paradis!

Håller man sig i Sverige finns det förstås en del att låta sig inspireras av här också. Zorngården i Mora, till exempel, där Anders fru Emma samlade på textilier medan maken målade. Här är en hel lista med länkar:

Vill man hellre låta sig inspireras i hemmets lugna vrå så rekommenderar vi Britta Johansons böcker om korstygnsmönster. Britta är en textilkonstnär som samlat på textila mönster i många år och gjort stor kulturell gärning.

Gotländsk sticksöm av Hermanna Stengård, nyutgiven som faksimil av Rediviva förlag.

I Knit London har den fina listan Knitting In Films, men det är ju ingen dedikerad blogg om detta intressanta ämne. För visst skulle Stickat i filmer kunna bli en riktigt bra blogg?

Eller varför inte en blogg bara om Paul i stickat?


Hej, hej!

Heléne & Johanne

3 kommentarer:

  1. Tack för ännu ett intressant avsnitt av er podcast! Så kul att kunna sitta här i Wien och lyssna på så inspirerande stickinformation på svenska!
    Längtar redan till nästa!

    SvaraRadera
  2. Ni ger ju fantastisk inspiration genom er pod! Jag satt senast på tåget häromdagen och lyssnade och stickade. Smålog fånigt för mig själv... Dessutom var jag tvungen att snabbt beställa boken The art of Fair Isle knitting. TACK! Det är så roligt och givande att lyssna på er. Hoppas ni orkar fortsätta länge till!

    SvaraRadera
  3. Ja, gärna flätor nästa gång - då får ni ju också en anledning att prata lite mer om Alice Starmore!

    SvaraRadera