torsdag 27 augusti 2015

Trettonde avnsittet om sticksommaren 2015


I detta avsnitt summerar vi den långsamma och krångliga stickningen vi hann med under sommaren 2015.Vi kunde inte klaga på vädret i alla fall. Svalt och skönt så att man kunde sticka vantar långt in i juli. Jojomen!

Så den ena nördiga stickaren drog till Toscana i Italien och den andra till Biarritz i Frankrike.

Aeolian-sjalen precis påbörjad vid poolkanten.

Men båda hann också hålla också olika workshops – Heléne var en hel vecka på Sätergläntan i Dalarna och hade kurs i flerfärgsstickning.


Det stora spänningsmomentet var att klippa i stickningen... Det gick bra!


Medan Johanne var med under en lördag i Karin Öbergs trädgård på Öland.

Det handlade också om att sticka med flera färger. Temperaturen under just den helgen fick ylle att filta sig, men det var mysigt ändå!

Desto mer ullfrämjande var Ullmarknaden i Österbybruk som Heléne besökte i mitten av augusti. Det hölls en tävling i att spinna.


Och alla som ville fick vara med och karda, spinna och sticka en tröja under lördagen. Den hann precis bli klar! 

Snygg i fårgrå färg.

Johanne hann med att besöka en del garnbutiker under sommaren. De flesta hade en sak gemensam: det fanns Madeline Tosh-garn.

I Amsterdam finns butiken Stephen & Penelope – som inte längre ser ut så här eftersom den har flyttat. Där fanns några färger av Madeline Tosh som Johanne inte hade tidigare, trots att hon mer eller mindre rensat hyllorna på "sin" garnbutik Litet Nystan i Stockholm...


I Helsingfors finns en butik som heter Menita, som på sin hemsida hade utlovat att det skulle finnas ett annat av Johannes favoritgarn, Silla från Wetterhoff.


Men icke! Stor besvikelse. Inget garnköp.


Men inte heller i nästa garnbutik Johanne besökte i Helsingfors blev det något nytt garn – trots att det fanns flera hyllor med Madeline Tosh!


Butiken heter Snurre och var en väldigt trevlig ny bekantskap! Kanske fanns det för mycket fint garn därinne så att det blev lite för svårt att bestämma sig. Kanske anser de högre makterna att det finns nog med garn i Johannes hem...

Hemma hos Heléne finns det om möjligt ännu mer garn och hon har kommit till stadiet att hon har börjat rensa. Men så jobbar hon ju också i garnbutiken Litet Nystan ibland och det måste vara omöjligt att gå därifrån utan att ha med sig en aldrig så liten, men dock, härva.

I somras hjälpte Heléne till när The Two Knitting Nancys höll kurser där – Nancy Bush och Nancy Marchant. Det handlade om patentstickning och estnisk stickning och gissa en gång var Heléne var med!

Nancy Bush håller kurs på Litet Nystan.

Det blev i alla fall en del stickat i sommar. Heléne började på sjalen Dotted Rays av Stephen West i flerfärgad Kauni.


Johanne stickade lite av varje, som denna mössa till sin fyraåriga systerdotter i glassiga färger.


Och ett par sockor till sin egen dotter. De första sockorna hon stickat på flera år! Det gick varken långsamt eller var krångligt. Johanne förstår fortfarande inte vad som hänt.

Garnet är från Järbo.

Regnbågsfärgat verkar vara sommarens trend 2015. Åtminstone bland nördiga stickare.

6 kommentarer:

 1. 😊Jag lovar att ni båda kan få åka i släpet i varsitt badkar fyllt av Shetlandsull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. App, app, app... du kan få anledning att återkomma till ditt löfte
   :-D

   Radera
 2. Roligt och informativt poddavsnitt igen!
  Här i Wien har vi fortfarande de där små hål i väggen butikerna och ja, samhället här ligger "lite efter" på gott och ont :0)
  En del bra garnbutiker har vi också, dock mycket superwashgarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är "efter" att ha textila butiker i varje kvarter så är det nog "efter" jag vill ha :-) Tack för din spaning Karin-Ida!

   Radera
 3. Vad härligt med eran pod! I natt har jag jobbat lite, stickat och lyssnat! Jag gillar enkel stickning och att höra om den svåra : )
  Och med mitt norska påbrå får jag väl också säga att "snurre" inte betyder nysta (nöste på norska), men att tvinna eller att snöre runt något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Syserine! Vi tar tacksamt emot påfyllning till vårt norska ordförråd.

   Radera