måndag 19 oktober 2015

Sjuttonde avsnittet om nya stickböcker

Näst efter garn så är ju nya mönsterböcker ständigt något man är på jakt efter. Under året har det kommit flera fina stickböcker och nu i höst har det varit extra bra bokskörd för stickare. Heléne och Johanne har jobbat hårt (puh) och plöjt de flesta titlarna. Här är några av favoriterna.

Ulla Engquist – drottningen av provlappar – har gjort ett fantastiskt arbete med boken Sticka - Detaljer som gör skillnad. Allt man kan behöva lära sig om uppläggningar, avmaskningar, hoptagningar, just de små fiffiga tipsen som gör stor skillnad på stickningen finns i denna stickbibel.


Dessutom finns det filmer på Ulla när hon visar några av sina finesser på Hemslöjdens hemsida.

En nördig stick-kompis till oss, Erika Åberg har också kommit ut med en fin stickbok i höst, Sticka sjalar, halsdukar & lite till. I boken finns beskrivningar till sjalar, halsdukar, vantar, kragar och mössor. Dessutom fantastiskt vackra foton med Gotland som bakgrund.



Det ar faktiskt Heléne som stickat de fina vantarna på omslaget, längst ner till vänster. Det var också Erika som tipsade Heléne om den fina boken Garna med Tuva av Sofi Hjort. Bra garnpyssel att göra tillsammans med barn. Med mera.

Vi tipsar också om flera norska böcker. 
Vakker Strikk av Sidsel J. Hoivik lever upp till titeln. Full av vackra mönster, vackert fotograferade. Med extra allt! Broderier, pärlor, knappar, fransar och volanger.


Lite enklare plagg hittar man i Kofteboken, men den är nästan ännu vackrare i sin renare stil med väldigt traditionella mönster. Och snart kommer nummer två. Det finns en hemsida där man kan hålla koll.


Och för alla vantälskare - Vottelaugets Eventyrvotter. Eventyr betyder sagor på norska och här har åtta norska stickande formgivare låtit sig inspireras av sagor när de gjort vantmönster. Här finns vantar i alla svårighetsgrader, för stora och små, de flesta i flerfärgsmönster i bästa norska stil! 
Vi gillar. 


Dessutom finns det en bra blogg som hör till boken.

Även i Sverige har det kommit ut en stickbok inspirerad av sagor. I Sagornas stickbok har Celia B Dackenberg lyckats återskapa många plagg ur älskade sagor. Vi vill förstås sticka oss var sin Mymlans klänning (ifall vi blir bjudna på Nobelfesten). Dessutom skriver Celia så otroligt bra och spännande om de historier som finns bakom varje mönster. Man kan inte sluta läsa!


Det bästa sparar vi till sist: Bohus stickning på nytt. The Revival.  Yeah!



Ett färgsprakande praktverk med hela historien om Bohuströjorna som hade sin storhetstid på 1950-talet. Hur Solveig Gustafsson återskapade tröjorna på 1990-talet och att nu Pernille Silferberg tagit över – i grevens tid så att man återigen kan köpa kit med äkta angoragarn (från kaniner som blir väl behandlade). 

För visserligen finns det en massa mönster längst bak i boken – men utan de riktiga garnerna blir det svårt att få till en äkta Bohuströja. 
Boken kan bara beställas från Bohusläns museums butik men skynda er att göra det. När amerikanerna får reda på att boken är skriven på både svenska och engelska lär de rensa lagret!

Lyssna mer på vad vi tycker om böckerna i nya avsnittet av Nördic Knitting!


Var med och tävla om ett ex av den nya boken Sticka - Detaljer som gör skillnad av Ulla Engquist!

Vi tävlar alltså ut ett exemplar till någon som lämnar ett bra sticktips till oss. Lämna en kommentar på det här blogginlägget eller mejla ditt tips via kontaktformuläret som du hittar i spalten till höger.

Du kan också tävla på Instagram. Heléne heter entill och Johanne heter borntoknit. Vi kommer att posta en bild som du ska använda för att vara med och tävla om boken.

Senast den 30 oktober ska du ha skickat in ditt tips!

En vinnare av boken kommer att dras och presenteras den 4 november.

9 kommentarer:

  1. Mitt tips gäller uppläggning. Om man ska lägga upp många maskor kan det vara svårt att veta hur lång garnstump man behöver. Men om man antingen tar ena tråden inifrån och andra utifrån nystanet, eller använder två nystan så är det bara att lägga upp så mycket man behöver utan risk att det tar slut. Det blir ett par ändar till att fästa, men jag gör personligen hellre det.

    SvaraRadera
  2. Mitt bästa sticktips är att inte läsa igenom ett nytt mönster och förfasa sig över hur svårt det är och ge upp på en gång. Utan att välja att sticka det man tycker är fint, skumma igenom mönstret och sedan bara sätta igång och sticka och lära sig de nya teknikerna allt eftersom de dyker upp i mönstret.

    Det blir säkert fel några gånger, men man får inte ge upp, fel är ingen katastrof, allt går att rädda och det är det som gör alstret mer personligt och för hoppningsvis blir du så glad och nöjd och stolt att du tagit dig igenom mönstret och dessutom lärt nya tekniker på vägen.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag har redan den fina boken, den är verkligen fin!
    Tack än en gång för att ni förgyller min resväg till jobbet med ert trevliga samtal! Alltid lika intressant! Den där sagoboken, den ska jag önska mig i julklapp!!

    SvaraRadera
  4. Mitt bästa tips är att ha samma inställning som Pippi Långstrump: "det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!"

    Tack för en fantastiskt bra pod!

    SvaraRadera
  5. Spyttspleis av garn er et av mine beste tips! (Og tusen takk for rosende omtale av boka vår!) Jeg tror jeg må kjøpe Sagornas stickbok, så et bilde på Instagram av Mymlens kjole <3.

    SvaraRadera
  6. Jamen då länkar jag till mitt blogginlägg som handlar om att sticka med tre färger.

    Jag gjorde precis en liknande kommentar i inlägget för avsnitt tolv, men det var ju för att det passade där. Och här.

    SvaraRadera
  7. Jag sitter i fåtöljen och har just lyssnat på podden. Den passar mig perfekt. Just nu är jag hemma, utbränd, och ni hyllar långsamhetens lov! Fantastiskt för mig som nu behöver stickning som lite terapi.
    Nu har jag hittat bloggen också, och där är en tävling! Åh, vilken underbar bok man kan vinna. Mmmm, den skulle jag väldigt gärna vinna.
    Men!
    Jag är försent ute, vinnaren utses ju idag...
    Men, jag är ändå en vinnare, jag har hittat både er podd och bloggen.
    Ta väl vara på er och fortsätt podda o blogga! 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette! Det var en väldigt snäll och uppmuntrande kommentar, vi blev nästan lite rörda. Synd att du missade tävlingen, men det blir fler framöver. Kram till dig från oss båda.

      Radera
  8. Nu har jag lyssnat försent för tävlingen, men jag lärde mig nåt nytt häromdagen (som "alla" säkert vet men nån kanske inte har tagit del av det och då är det värt). Bloggade om det häromdagen: http://miastick.blogspot.se/2015/11/combination-knitting-ftw.html

    SvaraRadera