måndag 19 oktober 2015

Sjuttonde avsnittet om nya stickböcker

Näst efter garn så är ju nya mönsterböcker ständigt något man är på jakt efter. Under året har det kommit flera fina stickböcker och nu i höst har det varit extra bra bokskörd för stickare. Heléne och Johanne har jobbat hårt (puh) och plöjt de flesta titlarna. Här är några av favoriterna.

Ulla Engquist – drottningen av provlappar – har gjort ett fantastiskt arbete med boken Sticka - Detaljer som gör skillnad. Allt man kan behöva lära sig om uppläggningar, avmaskningar, hoptagningar, just de små fiffiga tipsen som gör stor skillnad på stickningen finns i denna stickbibel.


Dessutom finns det filmer på Ulla när hon visar några av sina finesser på Hemslöjdens hemsida.

En nördig stick-kompis till oss, Erika Åberg har också kommit ut med en fin stickbok i höst, Sticka sjalar, halsdukar & lite till. I boken finns beskrivningar till sjalar, halsdukar, vantar, kragar och mössor. Dessutom fantastiskt vackra foton med Gotland som bakgrund.



Det ar faktiskt Heléne som stickat de fina vantarna på omslaget, längst ner till vänster. Det var också Erika som tipsade Heléne om den fina boken Garna med Tuva av Sofi Hjort. Bra garnpyssel att göra tillsammans med barn. Med mera.

Vi tipsar också om flera norska böcker. 
Vakker Strikk av Sidsel J. Hoivik lever upp till titeln. Full av vackra mönster, vackert fotograferade. Med extra allt! Broderier, pärlor, knappar, fransar och volanger.


Lite enklare plagg hittar man i Kofteboken, men den är nästan ännu vackrare i sin renare stil med väldigt traditionella mönster. Och snart kommer nummer två. Det finns en hemsida där man kan hålla koll.


Och för alla vantälskare - Vottelaugets Eventyrvotter. Eventyr betyder sagor på norska och här har åtta norska stickande formgivare låtit sig inspireras av sagor när de gjort vantmönster. Här finns vantar i alla svårighetsgrader, för stora och små, de flesta i flerfärgsmönster i bästa norska stil! 
Vi gillar. 


Dessutom finns det en bra blogg som hör till boken.

Även i Sverige har det kommit ut en stickbok inspirerad av sagor. I Sagornas stickbok har Celia B Dackenberg lyckats återskapa många plagg ur älskade sagor. Vi vill förstås sticka oss var sin Mymlans klänning (ifall vi blir bjudna på Nobelfesten). Dessutom skriver Celia så otroligt bra och spännande om de historier som finns bakom varje mönster. Man kan inte sluta läsa!


Det bästa sparar vi till sist: Bohus stickning på nytt. The Revival.  Yeah!



Ett färgsprakande praktverk med hela historien om Bohuströjorna som hade sin storhetstid på 1950-talet. Hur Solveig Gustafsson återskapade tröjorna på 1990-talet och att nu Pernille Silferberg tagit över – i grevens tid så att man återigen kan köpa kit med äkta angoragarn (från kaniner som blir väl behandlade). 

För visserligen finns det en massa mönster längst bak i boken – men utan de riktiga garnerna blir det svårt att få till en äkta Bohuströja. 
Boken kan bara beställas från Bohusläns museums butik men skynda er att göra det. När amerikanerna får reda på att boken är skriven på både svenska och engelska lär de rensa lagret!

Lyssna mer på vad vi tycker om böckerna i nya avsnittet av Nördic Knitting!


Var med och tävla om ett ex av den nya boken Sticka - Detaljer som gör skillnad av Ulla Engquist!

Vi tävlar alltså ut ett exemplar till någon som lämnar ett bra sticktips till oss. Lämna en kommentar på det här blogginlägget eller mejla ditt tips via kontaktformuläret som du hittar i spalten till höger.

Du kan också tävla på Instagram. Heléne heter entill och Johanne heter borntoknit. Vi kommer att posta en bild som du ska använda för att vara med och tävla om boken.

Senast den 30 oktober ska du ha skickat in ditt tips!

En vinnare av boken kommer att dras och presenteras den 4 november.

söndag 4 oktober 2015

Sextonde avsnittet med Ivar Asplund


Ivar med vansinnigt vacker tröja med nejlikemönster
Vi brukar nämna vår kompis Ivar Asplund lite då och då i podden. Han är nog en av Sveriges skickligaste stickare. Det mesta han stickar är ganska krångligt och går lite långsamt. Han har, till exempel, tvåändsstickat en hel tröja, plus massor av vantar och mössor.

På bilden håller han sin fortfarande halvfärdiga tröja med nejlikemönster – fritt kopierad efter en 1700-talströja från Halland som finns på Nordiska museet. Den kommer att bli helt fantastisk, som vi brukar säga.

Han har förstås stickat en hel del tröjor av stickdesignern Alice Starmore. Det var så vi upptäckte Ivars blogg en gång i tiden.

Foto: Maria Gustafson
Det visade sig vid en närmare jämförelse att Ivar och Johanne valt att sticka i stort sett samma mönster. Som  Henry VIII från boken Tudor Roses här ovan. Så nu måste de planera vad de ska ha på sig innan de går på samma stick-café...

Flätmönstrade St Brigid har de också stickat båda två. Så här ser Ivars ut.


Medan Johannes är rosa...


Men tröjan Alba är Ivar ensam om att ha stickat. Garn och mönster kommer från Alice Starmores egen sajt Virtual Yarns. Men till och med Ivar hade svårt att få till stickfastheten som Alice stickar med, så han fick sticka två Alba-tröjor eftersom den första blev för stor.

Tröjan Alba stickad av Ivar.
Redan som 16-åring började Ivar sticka flerfärgsmönster. Det var fiskartröjan från Unskijposad i Uuve Snidares bok som blev hans första projekt. 

Den främre röda tröjan är den första Ivar gjorde.
 Han stickade en till några år senare, när han hade lärt sig hur han skulle göra för att plaggen skulle få bättre passform.

Den tröja han stickade senare har liten ärmkil och sitter bättre i halsen.
En av Ivars specialiteter är att göra just ärmkilar och andra små finesser som får tröjorna att sitta skönare och passa honom personligen. 

Snygg ärmkil i samma mönster som övriga tröjan.
På andra ärmkilen är årtalet instickat i stället.

Det är alltid trevligt och kul att ha Ivar med sig – som när vi var på Skansen tidigare i höstas.

Så här nöjd blev Ivar med ullen han kardade.

I det nya avsnittet av Nördic Knitting är Ivar gäst och du får höra mer om hans bästa tips och trix när han stickar. Han avslöjar också hur många stickprojekt han har på gång samtidigt.