söndag 17 januari 2016

Tjugoandra avsnittet om att våga sticka med färg

Först vill vi tacka alla som var med och stickade Mysteriemössan över jul och nyår! Vilken fantastisk ström av vackra mössor man hittar under taggen #nördicknitting på Instagram. Så roligt det var att få se alla varianter på mössan i massor av olika färgkombinationer!



Vi pratar lite i början av avsnittet om knitalongs, eller parallellstickningar som är ett bra svenskt ord att använda. Bland annat talar vi om stickningen under andra världskriget, då man stickade mössor, vantar och sockor till soldaterna.


Men man kan sticka av andra skäl än patriotism i krigstid. Idag finns många välgörenhetsstickningar man kan engagera sig i. Till exempel Hjälpstickan, som stickar för hemlösa och behövande.

Heléne berättar om sin första parallellstickning i gruppen Avigmaskan. En vår stickades en hel rad koftor i bomullsgarn från en gammal Rowan-tidning. Här är den utlovade bilden på Helénes kofta.

Den s.k. sektkoftan

Sen växlar vi in på det här med att välja färger till sin stickning – med anledning av alla olika färger som Mysteriemössan har stickats i. Dessutom läser Johanne just nu en intressant bok som heter Color av Betty Edwards. 

Fast det spelar ingen roll hur mycket man läser om färger – man är ändå tvungen att sticka provlappar om man vill testa nya färgkombinationer (sa hon bittert).

Heléne har hittat en sida med handfasta råd om hur man ska tänka när man ska välja färger som ska gå bra ihop. Och på Pinterest finns såklart många bra och intressanta länkar inom ämnet att kombinera garn + färg.

Johanne, som älskar att hålla små föredrag (kanske mer än vad omgivningen älskar att lyssna), kände sig sedan manad att nämna lite om William Henry Perkin och hur han kom att starta en textil färgrevolution. Utan honom skulle världen kanske fortfarande gå i grått och brunt och lite grönt.

Heléne berättar om sin pågående väststickning med färger som hon själv aldrig skulle ha valt att kombinera, men som ändå blir läckra tillsammans.

Färger till Kate Davies väst "Machrihanish"

Vi avslutar med att prata lite om restgarner. Pinneguri vill inspirera till att vi ska sticka upp våra restgarner och har proklamerat att i år är det #restefest2016. Bra initativ, tycker vi! 

Johanne sparar alltid de små garnbollarna som blir över, tills det är tillräckligt många för att kunna bli någonting riktigt rejält färgglatt. Det kan räcka till en hel mössa om man byter färg väldigt ofta.

Restgarnsmössan Ruth är som en färgexplosion.

Nackdelen är att det kan bli väldigt många trådar att fästa när man stickar med restgarner. Fråga Johanne hur hon vet det...

Restgarnsvanten Ruth blev av någon underlig anledning inte helt
 klar förrän något år – eller två – efter att den var färdigstickad.

Här kan du lyssna på avsnitt 22!


17 kommentarer:

  1. Lite roligt fakta om grönt och kirurger; det är inte för att de inte ska skada synen utan för att det röda blodet neutraliseras av det gröna och fläckarna då blir svarta och inte röda som är jobbigare att titta på än svart och därmed blir mindre distraherande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag det var ungefär det jag försökte förklara, men det verkar inte som om jag lyckades särskilt bra då...

      Radera
  2. Hurra! Jag har sett fram emot ert kommande poddavsnitt! Så informativt och spännande. Jag känner inspirationen komma smygande nu, min mysteriemössa var ju i sammanhanget ganska feg, eftersom jag bara hade en bottenfärg och växlade mellan ett par mönsterfärger! Det var restgarner och jag är nöjd och glad ändå, använder min mössa flitigt nu när vi även här i Wien fått lite vinter. Ni vet säkert redan det här tipset, men jag var hos tant hulda i lund - http://tanthulda.se/ - och hon visade mig hur man med sin mobiltelefon kan kolla kontraster mellan garner genom att titta på dem genom mobilkamerans svart-vita filter! Helt otroligt enkelt och geschwint gick det att se hur färger, som man trodde skulle konstratera helt flöt in i varandra och tvärtom! Bra för oss "nybörjare" i färgvalsbranschen :0) Tack själva för det fina mysteiemönstret, det var jätteroligt att sticka och jag tror det ska bli en till för mig längre fram, med fler färger! Nu ska jag lyssna en gång till på podden för det var så mycket information att smälta så det räcker inte med en!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du bild på din mössa någonstans så vi kan få se hur den ser ut? Alla är ju fina på sitt sätt.

      Radera
    2. Min mössa finns på instagram där jag heter knittingalwaysonmymind

      Radera
  3. Kul att öppna bloggen och på syn på bilden med balaklavamössan, har sista veckan gått och grunnat på hur man man skulle konstruera en sån och fantasin var ganska lik bilden med sina resårkanter runt ansiktet..../Karin som inte gillar drag

    SvaraRadera
  4. ....Fast utan öronhålen förstås.../Karin som inte gillar att frysa om öronen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man ska lyssna i hörlurar och vill ha mössa på kan den här balaklavan vara lösningen, tänker jag. Kanske en design som skulle bli oerhört populär om den lanserades igen?

      Radera
  5. Tack för färgklotet, det var nytt för mig och jättespännande sätt att tänka. Vilket matnyttigt avsnitt :-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra med färgkloten – jag blev nästan omtumlad första gången jag såg ett och förstod att man måste tänka på ett helt annat sätt än vad jag har gjort i alla fall.

      Radera
  6. Finns det något mönster på Ruth-mössan? Blev jättekär i den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du gillar min Ruth-mössa. Mönstret finns på webbshopen nysta.se, men kan också finnas i lokala garnbutiker.

      Radera
  7. Hej! Tack för ett intressant avsnitt! Och för alla fina möss-bilder!
    Jag är lite olycklig över att jag inte hunnit klart med min mysteriemössa innan mönstret togs bort. Jag gjorde fel, hittade först inte felet och halkade således ordentligt efter, kom igen men hann inte med eftersom jobbet drog igång igen .... och så en dag (1 feb, närmare bestämt) när jag är på varv 55 upptäcker jag att jag inte längre kan komma åt mönstret. Panik! :(
    Jag hade jag helt missat att det skulle tas bort. Ouppmärksamt, jag vet. Och senfärdigt. Inte kan man i parallellslalom räkna med att glida över en fortfarande bemannad mållinje en månad efter de andra ... Men, trots detta: skulle någon kunna förbarma sig över mig och delge mig mönsterdiagrammet igen så att jag kan bli färdig? Eller går det att köpa?
    Oändligt tacksam för hjälp!

    SvaraRadera
  8. Hej där
    I avsnittet pratar ni om plastpåsetricket när man ska blocka en mössa, men hur gör man? Tacksam för info om det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla på bloggen 6 januari "Mysteriet är löst!". Där ser du bild på tricket.

      Radera
  9. Hei! Min mamma holder på å strikke Ruts restegarnsmössa. Hun har kommet til fellingen, men verken hun eller jeg forstår riktig hvordan man skal felle av slik at midtmasken blir visende slik som på bilde. Kan du gi en annen forklaring, eller vet du om en video som viser det? På forhånd tusen takk! Hilsen Brit og Anne fra Norge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Om du tittar på detta inlägg här på bloggen från i januari http://nordknit.blogspot.se/2017/01/overdragshoptagning.html
      Här finns länkar till filmer som visar hur man gör. Ursäkta att svaret har dröjt. Hör av dig igen om det ändå är för svårt att förstå. Lycka till med stickningen!

      Radera