söndag 31 januari 2016

Tjugotredje avsnittet om het isländsk stickning

Lopapeysan som Heléne stickar just nu heter Fönn.
I det här avsnittet pratar vi äntligen om den härliga isländska ullen och stickningen! Heléne är nästan lite i gasen.

Den klassiska isländska oktröjan, lopapeysa, är ju inte så gammal som kan kanske skulle kunna tro. Johanne blir nästan lite chockad.

I avsnittet kommer vi också in på de stickade skosulonar, leppar. Men bara lite.

Heléne hänvisar till artiklar som Halldora Skarphedinsdottir skrivit om stickningens historia på Island för föreningen Sticka en gång i tiden. Men Halldora har också skrivit två stickböcker som är utgivna på isländska och engelska.

En annan bok som nämns är Knitting with Icelandic Wool. Fast Heléne kommer inte i hastigheten ihåg vad den heter i avsnittet - vilket kan tyckas lite märkligt då hon faktiskt utnämnt den till en av sina favoritböcker.

Ett par webbsidor vi nämner är Hélène Magnússons The Icelandic Knitter och Knittingpatterns.is
På Hélène Magnussons sida finns länkar till flera böcker, bl.a. den om sjalar med den svåruttalade titeln "Thrihyrnur og langsjöl".

Och garnerna! Den fantastiska isländska ullen! Vi nämner Plötulopi, Létt-lopi, Einband och Álafoss Lopi - alla kommer från Ístex. Och de kan köpas på flera ställen i Sverige, sök på "lopi garn" eller "islandsgarn" så hittar du bergis en återförsäljare.

Det var Hallfridur Sigurdardottir i Täby som lärde Heléne att handskas med, älska och nysta plötulopi från plattor. Hon har en fin beskrivning på hur man gör på sin webbsida.

Plötulopi är alltså ospunnet förgarn, alltså ull i ett förstadium till spunnet garn. Skört att handskas med, men blir starkare om man tar flera trådar tillsammans eller kombinerar med ett annat garn. Två trådar tillsammans motsvarar garnet Lett-lopi (stickor 4,5 mm) som man köper på nystan. Tre trådar motsvarar det tjockare Álafoss Lopi (stickor 6 mm),

Plötulopi köper man i plattor och nystar själv upp till nystan.
Det går att kombinera antalet trådar och färger som man vill.

Med lite övning kan man också använda sin nystmaskin.
Här är två trådar hopnystade.
Eller bara en tråd plötulopi + ett tunt garn som ger stadga till stickningen.
Som extra bonus när man stickar och nystar plötulopia får man fantastiskt mjuka händer: lanolinet i ullen är rena mirakelkuren för vintertorra och trötta händer. Bara en sån sak!

På Ravelry skriver du in "lopapeysa" i sökrutan för mönster och får flera sidor fina träffar. Inte minst Mary Janes Mucklestones moderna variant av islandströjan som hon hade på sig när vi träffade henne förra hösten. Mönstret till "Stopover" finns i hur många storlekar som helst!

Ístex har också en sida med nya och gamla mönster som är väl värd att titta in på - en del finns på engelska, men inte alla.

Heléne stickar färggalna sjalen Yarden med det
entrådiga garnet Einband.
Allt behöver inte vara naturfärger och snyggt grått. De isländska garnerna finns (uppenbarligen) i massor av fina färger.

Här kan du lyssna på avsnitt 23, när vi pratar om om isländsk stickning!

15 kommentarer:

  1. Ja vad glad jag blev av det här avsnittet, har helt snöat in på isländsk (och norsk visserligen) stickning den senaste tiden. Det är nåt alldeles visst med de isländska garnerna och känslan i plaggen. En islandströja är det perfekta ytterplagget enligt mig och jag måste sticka fler. Som ni märker blev jag också i gasen av islandsavsnittet. :-)

    SvaraRadera
  2. Väldigt inspirerande podavsnitt!
    Fick sån lust att sätta igång en stickning med mina undanstoppade Plötulopi-plattor. Har alltid tänkt jag ska sticka med 1-trådigt garn för att få ett så lätt plagg som möjligt, men har varit lite rädd för att det inte ska hålla.
    När jag hörde Helene berätta tänkte jag att nu är det dags, men vilken stickstorlek ska jag använda. 4 som vid 2-trådigt eller ännu tunnare.
    Skulle bli så glad om ni har tid att svara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa med stickor 3,5 - 4 mm och kolla hur du tycker det blir och känns.
      Mixen av en tråd plötulopi + tunt spetsgarn på bilden ovan stickade jag på 4 mm.

      Radera
  3. För den som vill sticka Mary Jane Mucklestones Stopover så börjar en KAL just idag 1 februari på http://www.masondixonknitting.com

    SvaraRadera
  4. Tack! Då testar jag nog med 4 mm. Ska bli roligt att plocka fram de här plattorna och se om det går bättre den här gången.

    SvaraRadera
  5. Nei men, Heléne, hvordan kan du la være å nevne Islensk sjonabok?! ;) Da jeg kjøpte den for 4 år siden kosta den "bare" 900 kroner, nå koster den 1200. Men den er verdt det, og det er jo så utrolig med kulturhistorien som er samla mellom de to permene. Mønstrene er helt tilbake fra 1700-tallet, små notisblokker som er samla og digitalisert.
    Men ellers, og som vanlig, en flott episode :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken är verkligen fantastisk och säkert värd sitt pris!
      Mönsterbården till koftan "Rusty" kommer därifrån.
      http://www.ravelry.com/patterns/library/ryrau

      Radera
  6. Oj oj vilken guldgruva ni bjuder på här. Och tänk att det skulle ta ett helt år (nästan) innan jag tog mig tid att börja lyssna. Nu blir det ett avsnitt varje dag ( lyckost mig som har många avsnitt kvar) Tack, för att ni har tagit er tid till detta.

    SvaraRadera
  7. En fråga något sen. Jag undrar om boken Knitting with islandic wool är samma som den norska " Islandsk strikk" . På framsidan ser det ut lite som samma mönster men den norska verkar inte ha ha någon författare. Den finns på danska också. Jag blir lite förvirrad. Har ni möjlighet att klara ut förvirringen ( trots att det var länge sen ni hade programmet om isländsk stickning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är samma bok. Vi länkar dessutom till den engelska versionen i det här blogginlägget. Många härliga klassiska mönster!

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Då vet jag vad jag ska köpa. Ska snart till Island 😄

      Radera
  8. O vad kul. Grönlandströja ... För evigheter sedan valde jag ut en tröja som min mor skulle sticka åt mig, naturvit, runt ok med mönster i svart och en färg, jag valde bort svart och tog rött och blått. Bålen och ärmarna stickades platt, syddes ihop lite över ärmhålen, och skulle över på rundsticka. Min mor gillar inte rundstickor, så hon stickade på åtta - tio strumpstickor istället, femmor? Sedan ville min bror också ha en och det slutade med att alla fått var sin. Jag stickade lite på resårerna på min, som jag så sminingom växte ur såklart, stl 12 år, men jag fick ta över min mors så småningom, men den har försvunnit ihhh. Garnet hette jakobsdals harpun tror jag. 70-tal och rejält grova garner. Stickade länge aldrig med stickor tunnare än fyror ;) möjligen till resårer, och mitt spetsöverkast som sover någonstans, på tvåor. Väldigt varma tröjor iaf blev det.

    SvaraRadera
  9. en fråga om Plötulopi. Går det att sticka den enkel utan stödtråd eller är det dubbelt som gäller? Såg den jättefina Weatherman som Helene stickat och där verkar hon ha använt två trådar ihop?

    SvaraRadera
  10. Lyssnade på den trevliga podden. MEN det går inte att använda sidan http://www.knittingpatterns.is/ då den kräver SIlverLight som las ner 2013. Vet ni om det finns en ny sida med samma funktion att testa färgsättning av mönster. Blev ju såååå glad då tipset dök upp i podden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag tror att det inte längre går att använda sidan. Så tråkigt! Känner tyvärr inte till om det finns någon motsvarande sida. Det var kul så länge det varade...

      Radera