måndag 6 februari 2017

47. Är vi trendiga nu?

Tillsammans med Karin Larsson som har garnbutiken Litet Nystan försöker Johanne och Heléne reda ut vad det kan finnas för trender inom stickning.

Vad är det för mönster som är populära nu, vad för slags garner vill stickare ha och vilka färger är det som gäller?

Jo, det händer att Karin från Litet Nystan gör hembesök
 för att kolla att garnerna hon har sålt har det bra...

Som nördig stickare kan man ju alltid roa sig med att iaktta om det verkar vara ute eller inne med stickning medan man lugnt stickar vidare på något långsamt och krångligt...

Ravelry kan man hitta en lista över vilka mönster som stickare världen över tycker är intressanta att kolla in just nu. Den ändras hela tiden. Så här såg den ut precis när detta blogginlägg skrevs.


Vi nämner också sjalen Waiting for Rain, som är en kul blandning av rätstickning och spetsmönster.

Om du har gjort några iakttagelser eller någon kul trendspaning får du gärna lämna en kommentar! Och lyssna på avsnittet om trender här eller i din smartphone.

14 kommentarer:

 1. Jag beställde ett kit till Morgondis från Norge för ett tag sedan. Garnet och mönstret kostade sin del, sen blev jag lite nervös när jag såg frakten. Men men, vi kör ju på. Sen kom en avi från posten, med tullavgifterna......... Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Min man fick reda på slutsumman, tittade på mig och sa att jag är den enda människa han känner som betalar skitmycket pengar för att ha mer att göra :-)))

  Hälsningar till er! Tack för en bra podd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tullavgifterna kan verkligen bli en trist överraskning. Jag har beställt garn från USA en gång och det blev väldigt dyrt. Men kul att du gillar podden!

   Radera
 2. Hej, kul avsnitt Som ni nämner tror jag också att det är en trend att vi vill veta varifrån garnet vi stickar med kommer ifrån. Dessutom tror jag, eller hoppas kanske, vet inte riktigt vilket, att vi också börjar önska oss mer lokalt producerade garn/ull! Men en sak som jag blev lite besviken på nyligen och som jag inte tror många tänker på är varifrån våra verktyg exempelvis stickorna kommer ifrån. Stickor som är populära på nätet är t ex hiya-hiya och chiga goo, jag har också flera rundstickor från dessa tillverkare. De flesta jag har kollat inklusive dessa, är tillverkade i Kina. Efter viss reaserch har jag kommit fram till, att de enda stickorna jag kan få tag på här i Wien som är tillverkade i Europa är addi, stickar med ett par addi i olivträ just nu och jag gillar dem verkligen! Jag tycker man ska främja "lokala" tillverkare och inte köpa produkter som måste flyga massa mil för att nå fram till oss här i Europa och smutsa ner jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag inte funderat på var stickorna kommer ifrån, men Addi är ju båda mina och Helénes favoriter så det är ju tur! Bra synpunkt.

   Radera
 3. Hejhej, igår måndag kom både ni och Stickkontakt med nya avsnitt. Båda är uppenbarligen supertrendiga! Deras avsnitt har fokus på svenska ullgarner - att veta var de kommer ifrån osv... Och så är alla sugna på flätor. Precis som ni! Men ebligt min mening är ni båda (och Rättavigt) kanske snarare lite trendsättare. Heja heja för goda trender!
  @mammagulle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte kan väl vi ha gått och blivit trendsättare så här på gamla dar... det var ju bara ett skämt. Men det är härligt att så många vill sticka och ha fina garner nu! Och kul att Stickkontakt pratade om samma sak.

   Radera
 4. Lyckas inte klura ut hur man betygsätter på iTunes. Har ni en aning om hur man gör?

  SvaraRadera
 5. Tack för ännu ett superbra avsnitt! Jag är boende på östkusten i USA så det är extra kul att lyssna på "stickprat på svenska" :) men även höra om historia och trender där. Jag NJUTER varenda gång!

  Här tycker jag mig se en trend av garn som är "speckled", dvs färgstänk på nystan som ger ett litet prickigt intryck?! De kommer ffa från indie dyers, som fortfarande är väldigt populära här. Indie dyers använder sig fortfarande mestadels av superwash merino garner men det finns även en stark trend för garner som är minimalt behandlade och fler och fler vill veta varifrån ullen kommer. Mönstermässigt så har väl nästan allt med "brioche" (jag vet faktiskt inte vad det heter på svenska :/ ) varit väldigt poppis, men det är roligt att se hur mkt tröjmönster som ständigt kommer ut.

  Apropå mohair så kan jag rekommendera Quince and Co's 'piper', dock inte 100% mohair utan en tunn mohair/ull blandning som är ljuvlig att sticka med och som även håller sig väldigt fint vid intensiv användning.
  Kram på Er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rosie! När jag tänker efter så tror jag också att jag sett en del speckled garn, men inte tänkt på att det kan vara en trend – men jag tror att du har rätt. Det är nog en kommande trend.
   Brioche heter patentstickning på svenska och det är verkligen populärt just nu.
   Quince and Co har jättefint garn! Nu blev jag väldigt sugen på att testa mohair/ull-blandningen som jag inte sett. Bra tips. Kram till dig från oss.

   Radera
 6. Hej! Tack för ett bra avsnitt! Var kan man hitta mönstret till babykoftan domino som ni pratar om i slutet?
  /Emmelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om du har sett att Karin svarat på din fråga: Hej Emmelie, Domino är designad av Hanne Falkenberg och precis som alla hennes plagg säljs de i materialsatser med garn och beskrivning. Beskrivning finns på danska, engelska eller tyska. Du kan se hela hennes kollektion på www.knit.dk och beställa hos återförsäljare, bland annat hos oss på Litet nystan

   Radera
 7. Hej Emmelie, Domino är designad av Hanne Falkenberg och precis som alla hennes plagg säljs de i materialsatser med garn och beskrivning. Beskrivning finns på danska, engelska eller tyska. Du kan se hela hennes kollektion på www.knit.dk och beställa hos återförsäljare, bland annat hos oss på Litet nystan ��

  SvaraRadera
 8. Tack för en fantastiskt bra pod!
  Lyssnat på varje avsnitt flera gånger. ��
  Tycker dock att ljudkvaltén kan vara väldigt ojämn ibland. Får skruva upp och ner volymen flera gånger. I detta avsnitt hördes Karins röst mycket svagt för det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Så roligt att du gillar podden! Vi jobbar på att framöver spela in på annat sätt och få en jämnare ljudkvalitet.

   Radera