söndag 5 mars 2017

49. Gunnel Melchers – vår räddare i nöden!

Alla som levde i Sverige på 1970- och tidigt 1980-tal vet vilken svår tid det var – när Shetlandsgarn var mer svåråtkomligt än knark (även om varken Heléne eller Johanne var tillräckligt försigkomna för att ha testat sanningshalten i detta påstående).

Gunnel med tröjan från Lerwick

Men in på scenen, som en räddande ängel, trädde då Gunnel Melchers – Sveriges första (och då enda) importör av nämnda garn. En sann pionjär. Hennes adress Klyftvägen i Bromma har idag en smått legendarisk klang för alla tidiga diggare av Fair Isle-stickning.

Oktröjan med den märkliga ärmstickningen...

Och i förra veckan fick vi göra en pilgrimsfärd hälsa på hemma hos Gunnel och träda ned i hennes källare där det fortfarande finns hyllor som dignar av fibrer från Shetlandsfår i alla regnbågens färger.


Den mesta sålda tröjan är Från mörkt till ljust, som är omnämnd tidigare i detta inlägg. Och Gunnel berättade att när intresset var som störst i mitten av 1980-talet fick man ställa sig i telefonkö för att få komma fram och beställa.

Helénes klipp från tidningen Vi.

En annan bestseller var "tröjan från Lerwick" från Uuve Snidares bok Fiskartröjor och även publicerad i tidningen Vi. Heléne har redan stickat den i blått och Johanne ska nu sticka den i originalfärgerna – i originalgarnerna! Vem hade trott att det skulle vara möjligt detta nådens år 2017?

Tröja i lite äldre färger – fyrtiotal?
Vi nämner också några andra mönsterböcker, som A Shetland Pattern Book av Maggie Smith och Maggie Twatt (gammal och svår att få tag på) och A Shetlanders Fair Isle Graph Book, som finns att köpa från Jamieson & Smith.

Prinsen av Wales tröja som Gunnel återskapat efter målningen.

Gunnel hade plockat fram en rejäl hög med tröjor att titta på – och vi var inte svårtrugade utan högg glatt in. Vi vände och vred och granskade insidor – men vill tillägga att inga tröjor kom till skada under kvällen...

Stickord på shetländska – bara att börja öva!
Om det finns någon mer som är sugen på lite äkta vintage shetlandsgarn direkt från Gunnels källare  (jo, vi lämnade kvar några härvor av hänsyn till er andra – sjysst va?!) går det bra att kontakta henne på mejladressen: gunnel.melchersATtele2.se (byt ut AT mot @)

Lyssna på intervjun med Gunnel Melchers i en smartphone eller här:


Medan vi funderar lite på hur torftigt livet skulle ha varit för oss om det inte vore för Gunnel – och inte bara för oss.

För utan Gunnel hade vi ju aldrig upptäckt Alice Starmore.
Och utan Alice Starmore hade vi ju aldrig gjort Nördic Knitting...
(Hoppsan! Sa vi det där sista högt?)


5 kommentarer:

  1. Jag funderar på var gränsen går mellan inspiration och hjärntvätt.... Förra avsnittet om Finland lyssnade jag på samtidigt som jag stickade provlappen till mitt nyanlända Alice Starmore-paket, som jag efter visst sparande hade unnat mig. Idag har jag åkt skidor i TV-soffan tillsammans med provköpta nystan av naturfärgade garner i Jamieson's Spindrift för att lista ut vilka som blir snyggast till mönstret på tröjan från Lerwick. Satte nästan kvällstéet i halsen när jag öppnade dagens blogg. Fin timing där. Och höstens planerade resa till Shetland Wool Week hamnar definitivt på ert inspirationskonto också. Så tack! Fast lite som i Star Trek är det. "You will be assimilated. Resistance is futile!"

    SvaraRadera
  2. Takk deg for informasjoner og deilige bilder.
    Jeg søker alltid til strikkeoppskrifter i norsk, svensk eller tysk for garnet Jamiesons Spindrift. Jeg strikket
    deilige lua og vottene og min drøm er strikke genser...
    med vakker mønster og farger...
    Hilsen til deg. Ha riktig god ny uke.

    SvaraRadera
  3. Såg just att Gunnel Melchers gått bort i somras. <3 https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnel-melchers/

    SvaraRadera
  4. Jag skriver på ett kort bio om Gunnel för 'The Encyclopedia of World Englishes'. Skulle uppskatta korta anecdoter om henne, garn, Shetland och/eller språk.

    SvaraRadera