söndag 2 juli 2017

57. Wålstedts - en spinnande saga!

På hösten 1918 kom Lennart och Mary Wålstedt till vackra Dala-Floda i Västerdalarna, slog sig ner där, grundade en textilverkstad och räddade det svenska lantrasfåret.

Idag – 99 år senare – är det barnbarnsbarnbarnet Sonia Bush och hennes man Roger som spinner vidare i det gamla familjeföretaget.

Fjärde generationen av släkten Wålstedt.

Wålstedts garn är speciellt eftersom det spinns av långa fibrer från ryafår som ger det en särskild glans och styrka. Det var därför Lennart och Mary var så angelägna om att den svenska lantrasen skulle finnas kvar.

Vålberggarn i skiftande färger.
Men det är svårt att spinna långa fibrer i spinnmaskiner, så det krävs särskilda maskiner för att klara det. De maskinerna köptes från Tyskland på 1930-talet.
Det var förstås en katastrof när verkstaden sedan brann ner 1943 – mitt under pågående andra världskriget, vilket gjorde det omöjligt att ersätta de förstörda maskinerna eller skaffa reservdelar.

Lösningen blev i stället att bygga en mekanisk verkstad och laga maskinerna med egenhändigt tillverkade reservdelar. Som tur var så var Sonias morfar Lasse en riktigt kreativ och klurig (och dessutom förödande charmig) typ som hela tiden kom på nya uppfinningar – som den här spinnrocken gjord av ett cykelhjul.

Cykelhjulsspinnrocken funkar fortfarande!
Förutom att spinneriet fortfarande är fullt av Lasses fina uppfinningar kan man också fynda annat spännande som hamnat i gömmorna under gångna decennier. Som det fantastiska SAS-garnet från 1953 som Roger råkade ramla på uppe på vinden en dag.

Garnet är färgat i en underbar varmröd nyans och i så bra skick att det är som om det vore nytt. Och, jo det är till salu.

Bästa materialet till flygplansstolar är förstås ull
 eftersom det inte brinner särskilt bra.

Många textilhantverkare och textilkonstnärer, som Märta Måås Fjetterström (som tillverkar mattor) och Alice Lund Textilier använder just Wålstedts garner.

De har också precis fått en beställning på garn av konstnären Helena Hernmarck som ska göra textila utsmyckningar till en jätteskyskrapa som ska byggas i New York. En av hennes bildvävar finns att beskåda på Dalarnas museum.

De senaste två åren har Wålstedts haft en tävling för formgivare av stick- och vävmönster. Förra årets vinnare blev en stickad väst som man kunde se utställd på Galleri Yamanashi i Gamla stan i Stockholm.

Den vinnande västen.

Man anordnar också årliga ull-SM och spinn-SM och i år sker det helgen 30 sep–1okt.

Wålstedts är också ganska ensamma om att göra z-tvinnat garn som man använder till tvåändsstickning – den speciella stickteknik som varit den vanliga i Dalarna i forna tider.
Sonia har provat, men föredrar när det går fortare att sticka!

Sonias tvåändsstickning går framåt, men långsamt.
Sonia och Roger brukar vara med på Syfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö om man vill träffa dem och känna på garnet. Men det finns också en webshop.

Provlappar uppstickade av Våldbergsgarnet.

Lyssna på intervjun med Sonia och Roger här eller i din smartphone. Ljudet är lite svajigt denna gång eftersom vi var fyra runt mikrofonen och rummet vi satt i var lite för stort för skapa en bra ljudmiljö. Vi hoppas att ni har överseende med det!


2 kommentarer:

  1. Fint att läsa om Wåhlstedt, att de räddade företaget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en lättnad att de fick fortsätta.

      Radera