tisdag 2 april 2019

95. Tidsresa med textilnördar

När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt om mycket historia och ännu mer ull – precis som man vill ha det. Eller hur?

De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström. Maria är länshemslöjdskonsulent i Stockholm och Amica är 1:a antikvarie för textil på Historiska museet.

Maria Neijman och Amica Sundström från Historical Textiles.

Tillsammans har de företaget Historical Textiles där de erbjuder föreläsningar och kurser i allt från textilhistoria till hur man växtfärgar, broderar och nålbinder. De säljer också material för den som själv vill sy medeltida dräkter och annat historiskt.

Ibland får de också otroligt spännande uppdrag... som att åka till Italien och dokumentera unika gamla textilier som hittats i en trossbotten i ett hus från sent 1400-tal eller tidigt 1500-tal!

Ett smått sensationellt fynd därifrån är den stickade silkesstrumpan med en masktäthet på helt galna 18 m per centimeter (att jämföra med Lettlopi som stickas med 18 m per decimeter). Strumpan är dokumenterad på deras blogg, i detta inlägg.

Men här i Sverige finns också fina fynd, till exempel tvåändssstickade strumpor i ett gravmaterial från Dalarna daterat till 1600-talet som finns på Amicas arbetsplats.

Dock måste vi konstatera att bland textila tekniker är vävningen äldst och störst. När man började göra tråd började man också väva. Den första enkla vävstolen var varptyngd. Att vävning och korgflätning är tekniker som hänger ihop får vi också lära oss.

De pratar fibrer, vad som funnits och vad som fick importeras. Om hur värdefull textilen var. I gamla bouppteckningar står det ofta "Mitt bästa täcke ger jag till..."

Vi spekulerar om varför det inte finns så mycket stickat bevarat. Kan det bero på att det varit så lätt att repa upp och återanvända garn från stickade plagg? Och hur gammal eller ung är stickningen och var kom den ifrån?

Man måste ju i detta sammanhang nämnda den stickande madonnan.


Det här är en detalj från Buxtehudealtaret från början av 1400-talet, motivet kallas populärt "Den stickande madonnan".

Men vi passar också på att fråga om det gamla garnet. Tyngden! Glansen! Hållbarheten!
ALLTSÅ HUR? (som vi har undrat). Vilken tur att Amica och Maria har svaren.

Lyssna här eller i din telefon eller platta.


4 kommentarer:

  1. Hej!
    tack för en trevlig podd!
    Masktätheten på strumpan (18 m/cm) blev visst lite fel? I länken står det om 10 m/cm, och strumpan på London museums sida har 18 m/tum, vilket borde bli ca 72 m/10 cm. Imponerande hur som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudräkning i "direktsändning" är kanske inte vår starkaste gren. Men masktätheten är imponerande även när man har räknat rätt!

      Radera
  2. Jätteintressant poddavsnitt! Ni hittar så spännande personer att intervjua.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Vera! Så roligt att du tyckte att det blev intressant. Vi hade ju väntat länge på att få tillfälle att intervjua Amica och Maria, så det var kul att det äntligen blev av.

      Radera