Nu har de båda vantarna blivit kol 14-daterade – och du kan aldrig gissa vad som hände...
Den ena vanten visade sig visserligen vara lite yngre än vad man hade trott, medan man kunde konstatera att Bornvanten i stället var äldre – ända från 1500-talet!
Bornvanten ligger under plexiglas i golvet precis där dräktuställningen börjar. Foto: Privat |
Det finns en intervju med en av museets arkeologer på svtplay och en artikel från tidningen Dalademokraten om det nya sensationella fyndet.
Den nya dateringen gör Bornvanten till det äldsta tvåändsstickade plagget i Sverige och dessutom innebär det att tvåändsstickningen måste ha varit etablerad i Dalarna redan under 1500-talet eftersom vanten inte är något som en nybörjare kunnat åstadkomma – oerhört fint stickad och med frans. Så nu måste vi nog skriva om Sveriges stickhistoria också.
Anna-Karin Jobs Arnberg är verksamhetschef på Dalarnas museum, men även skicklig påsömsbrodös, hemslöjdskonsulent och spelman. Dessutom född och uppvuxen i Dala-Floda. Anna-Karin började redan som ung att samla dräktdelar och gamla, vackra textilier från trakten.
Anna-Karin älskar att både tvåändssticka och brodera påsöm. |
Några av de läckraste påsömsvantarna i världshistorien! |
På Dalarnas museum blev de förstås oerhört glada över att den gamla vanten visade sig vara äldre än man trott. Arkeologerna kommer så småningom att skriva mer om den unika Bornvanten och vad den nya dateringen innebär.
Varje påsömsbrodös har sin egen stil, så blommorna skiljer sig åt på de olika vantarna. |
Det är också möjligt att man kan gå vidare och låta undersöka fibern i vanten, en sådan undersökning skulle kunna visa var fåren som ullen kommer ifrån har gått och betat.
Kavelfransen längst ner på kanten gjordes också i flera färger. |
Anna-Karin berättade inte bara om Bornvanten, utan också om den fantastiska textila skatt som folkdräkterna i Dalarna är. Hur kommer det sig att de blivit så speciella och levt kvar så länge just där?
Kvinnorna hade ofta halvvantar för att alltid kunna utföra jobb och för att kunna vända bladen i psalmboken förstås. |
Eftersom man inte ritade upp mönstret först kunde det visa sig att det inte gick jämnt ut på varvet. Men det blir ju fint ändå. |
De fina livjackorna hade gröna liv av vadmal och ärmar som färgades röda när de var färdigstickade.
Stjärnorna på de stickade ärmarna kallas rosor i Dala-Floda, precis som i Norge. |
De snirkliga bården mellan rosorna kallas för stege och var ett smart sätt att dölja skarven som bildades mellan två strumpstickor. |
Mönstret på ärmarna ser lite olika ut i olika socknar. Det finns också fantastiska jackor med påsöm i stället för stickade ärmar.
En bit av en ärm med mönster av akvilejor som är ett broderimönster från början. |
Om du är sugen på att lära dig tvåändsstickning, påsöm och ullkännedom så startar en kurs med Anna-Karin Jobs Arnberg, Karin Kahnlund och Sonia eller Roger Bush från Wålstedts Textilverkstad som lärare i början av augusti.
Vi nämner också boken Tvåändsstickat av Birgitta Dardanell och Ulla Danielsson som fortfarande går att köpa.
Lyssna på denna härliga intervju med Anna-Karin i den smartphone eller direkt här i bloggen.
Nu tar vi lite semester från poddandet, men hörs snart igen! Under tiden hoppas vi att ni stickar så långsamt och krångligt ni förmår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar