Vi börjar med en bok och ett par häften som handlar om att lappa och laga. För precis som Heléne förutspådde i ett tidigare avsnitt så är det här en trend som bara växer.
Kerstin Neumüller, som är utbildad skräddare, har gjort en både snygg och pedadogisk bok om hur man lappar och lagar olika plagg. Stickning har ett helt eget kapitel. Boken heter Lappat & Lagat.
Utgiven av Natur och kultur |
Hemslöjdens förlag har också kommit med två nya teknikhäften på samma tema. Det ena häftet heter Stoppa.
Och det andra häftet heter Lappa.
De båda författarna Katarina Brieditis och Katarina Evans var tidiga med att återbruka, redan i början av 2000-talet hade de uställningen och projektet Do:Redo.
Häftena har utmärkta, tydliga beskrivningar av hur man ska göra fina och ganska coola lagningar. Man önskar att man hade fler trasiga kläder att fixa med faktiskt....
I Norge har det kommit en strid ström av stickböcker under hösten och våren. Pinnedans innehåller 40 fina mönster i olika svårighetsgrad i tekniken näverstickning – eller kontstrikking som det heter på norska.
Utgiven av Cappelen Damm förlag |
Det är två systrar, Mette Hovden och Heidi Eikeland, som gjort boken tillsammans och de har också gjort instruktionsfilmer för att visa hur enkelt det faktiskt är att näversticka. Du hittar filmerna här.
Systrarna Mette och Heidi i sina fantastiska, näverstickade koftor. |
Vill man läsa mer om näverstickning kan man köpa senaste numret av tidningen Hemslöjd där Johanne har skrivit en artikel om den i Norge nästan utrotningshotade tekniken.
Helénes favoritbok är Ruter og lus, retrostrikk frå Salhus Tricotagefabrik. Det är gamla maskinstickningsmönster som nu blivit plagg som ska handstickas. Redaktör för boken har Ann Kristin Ramstrøm varit medan Hanne Dale och Siri Angela Gamborg står för mönstermakeriet.
Utgiven av Museumsforlaget |
Heléne älskar alla de grafiska, rutiga och prickiga mönstren.
Johannes favoritbok heter Strikk til alle tider och påminner lite om Solveig Hisdals Dikt i maskor som kom ut på 90-talet. Vackra, kvinnligt formade mönster med blommor, hjärtan, broderier och pärlor.
Utgiven av Cappelen Damm förlag |
Inspirationen har Helle Siggerud fått från traditionella textilier, gamla berättelser, allmogekläder och folkdräkter.
Johanne lyckades intervjua Helle under Bergen strikkefestival. |
Sist, men inte minst kommer äntligen Erika Åbergs bok som gavs ut i höstas av Semic förlag. Den heter Sticka varmt och mönstrat och är så oerhört fin att vi båda blev förtjusta – vi har till och med kärat ner oss i samma mönster och det händer inte så ofta.
Gotländska garner och inspiration från gamla gotländska mönster och den gotländska naturen. |
Vi har också fått möjlighet att tävla ut ett signerat exemplar av Erikas bok, med ett par extra vykort som Erika också har gjort.
Vill du vara med och tävla om Erikas bok hittar du en fråga du ska svara på här.
Det finns en intervju med Erika i nya numret att Stickat & sånt också.
Lyssna på avsnittet här eller i din telefon eller padda.
PS Vi vill bara lägga till att vi inte tar något ansvar för hur många böcker det här avsnittet resulterar i att man köper...