tisdag 12 maj 2015

PS om favoritböckerna

Här kommer några fler bilder och länkar kring de böcker vi pratade om förra avsnittet.

Heléne har stickat ur Uuve Snidares bok Fiskartröjor. Vi pratar först om den svartvita, förenklade, varianten av omslagströjan, men stickad med grövre garn och stickor så därför fattas ett mönsterparti. Här kan du läsa hela det gamla blogginlägget från 2008 när tröjan var färdigstickad.


Och här nedan en detalj från den blåvita Tröjan från Lerwick – den som blev en storlek mindre än det var tänkt. Men nu pratar vi inte mer om det.


Och det är verkligen sant som vi säger i avsnittet; det här är ett alldeles utmärkt jungfruprojekt när man vill gå loss på sin första mönsterstickade tröja.

Heléne besökte spetscentret i Haapsalu två gånger förra året (nej, som tur är finns ingen begränsning av antal besök per person och år). Lokalen är både ett galleri och en butik. Här köper man med fördel garn, stickade sjalar och de stora böckerna om Haapsalus sjalar.

Spetscentret har ingen officiell hemsida, men en däremot mycket aktiv FB-grupp som vi skrev om i förra blogginlägget.  Vanligtvis brukar en hel grupp med äldre kvinnor sitta tillsammans i lokalen och sticka.


Är man det minsta intresserad av spetsstickning är ett (eller varför inte två) besök här ett måste! Det är bra om de kan räkna in många besökare och visa att spetsstickning drar folk till stan. Lokalen har nämligen ställts till förfogande av kommunen under några år och sedan ska hela projektet utvärderas. 

Det skulle bli bra mycket tråkigare i Haapsalu om det här skulle försvinna. Verkligen! Så varför inte göra en god gärning och boka resan dit så fort du läst klart det här blogginlägget. Adressen är Karja Tänav 25 (det är den stora gatan mitt i stan). 

När vi ändå är i Estland måste vi ju prata lite mer om vantar. Helénes estlandssvenska mormor har lämnat efter sig några nötta och välanvända mönsterstickade vantar. En dag ska hon sticka ett eget par med något av mönstren i den lilla samlingen.


Men det finns ju hur mycket vantmönster som helst från Estland i böcker och på webben. Pinterest är såklart en guldgruva. Men vill man hellre ha en bok så finns Suuri Kinnaskirja utgiven av nationalmuseet. Den innehåller mer än 300 sidor vantmönster från hela landet. Jo, jo.

Nästa avsnitt kommer att handla om stickinspiration. Från och med den 21 maj finns det tillgängligt att lyssna på.1 kommentar:

  1. Tack för att ni gör podd, jättebra sticksällskap! Känner igen mig i nörderierna. Jag önskar mig ett nördigt avsnitt om ull: varför ni gillar ull, era erfarenheter av olika sorter och alla era tips om hur man bäst hanterar och tar hand om stickade ullplagg.

    SvaraRadera