söndag 19 november 2017

66. Roliga timmen

Nu var det ett tag sedan både Heléne och Johanne träffades. Så det blev en extra rolig timmes prat om vad vi gjort, vad vi sett och vad vi tänkt på sen sist vi sågs.

Heléne var inbjuden som lärare en eftermiddag på symposiet Sticka Retro i Linköping. Det var kurser och föreläsningar kring en samling stickade prover, skisser och modeller från 1940- och 50-talen som finns på Östergötlands läns museum. 


Fantastiska broderier på dessa vantar, eller hur?
Mönstersamlingen har tillhört Hemslöjden i Östergötland och varit i produktion och till försäljning i Hemslöjdens butik på 1940- och 50-talen. Tyvärr verkar samlingen inte finnas tillgänglig på Digitalt Museum.

Johanne har varit på resa till Skottland, närmare bestämt till Inverness och Loch Ness Knit Fest med en svensk grupp stickerskor. Det lät som om de haft det oförskämt bra. Tänk bara att ha fått träffa (och gå kurs för!!!) Hazel Tindall - vår stora idol uppe på Shetland.


Hazel i en av sina otroligt snygga oktröjor
Det är Hazel som är en av damerna bakom stickfilmerna man kan köpa på DVD. Kolla hennes webbsida Hazel Tindall. (Sticka hennes mössa Shwook - det är otroligt kul, hälsar Heléne).

Meg Rogers på Loch Ness Yarn Fest
Dessutom hann Johanne med att intervjua Meg Rogers från The Birlinn Yarn Company, Yttre Hebriderna. Hennes får åker båt mellan öarna och deras ull spinns till utsökta garner. Missa inte den korta intervjun som är insprängd i avsnittet. runt 8 minuter in.

Smånystan var en stor grej på Loch Ness Knit Fest.
Johannes fynd från Loch Ness Knit Fest var många smånystan av JC Rennie-garn. Vi pratar om varför det känns lyxigt med nystan om 10 gram.

Väl hemma igen var det dags för höstens Sy- och hantverksfestival på mässan i Älvsjö, Stockholm.

Kolla vem som hamnade på omslaget!
Johanne höll flera uppskattade workshops och träffade många poddlyssnare, vänner och bekanta. En intensiv helg på en betydligt större festival än i Inverness!

Johanne, Mameluck 2.0 och Maja
Bland annat kom Maja förbi medan Johanne stickade på Mameluck 2.0 (som Maja designat). Vi pratar såklart om "mameluck-upproret" i podden.

Vill man åka till Estland i sommar och är sugen på Nordiskt sticksymposium ska man hålla koll hos Gavstrik. Det har inte kommit ut mer info än datumen, så det finns inget program eller möjlighet att anmäla sig ännu. Veckan efter och bara någon halvmil bort arrangeras Craft Camp för femte året i rad. Anmälan öppnar 1 december!

Andra saker som nämns är Martina Behms nya sjalmönster, en viss fladdermusmössa, The Bat Lady, fårforskning och Jade Starmores spellista "Glamourie" på Spotify (du måste vara inloggad för att kunna söka fram spellistor).

Och så blir det en Mysteriestickning även i år! Mer info kommer snart!

Lyssna på avsnitt 66. Roliga timmen här eller i din mobil.

8 kommentarer:

 1. Takk for en "rolig timme", eller morsom time som vi sier på norsk :) Sitter og ler godt for meg selv av den lune humoren deres. Gleder meg til årets mysteriestrikk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du lyssnar! Och kul att du tycker att vi är morsomme.

   Radera
 2. Lyssnar för en gångs skull inte i tvättstugan :)
  Stickresa till Irland låter väldigt intressant. När???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det finns inga datum ännu, men någon gång i vår. Hälsningar Johanne

   Radera
 3. Alltid lika roligt att lyssna på era avsnitt! Och vad härligt att det blir mysteriestickning igen! Efter helgen på Åsundsholm håller jag på med att lyssna om er pod. Nu är det dags för avsnitt 52. Hoppas på många fler podavsnitt och även fler kurser med er:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas vi ses igen – och att du gillar nya mysteriestickningen.

   Radera
 4. Försöker hitta "Glamourie" på Spotify, men hittar den inte ...
  är den kvar ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du söker efter jadestarmore (i ett ord) och sedan bland hennes spellistor så finns den där. Den heter Glamourie.

   Radera