söndag 5 november 2017

65. Svensk stickhistoria skrivs om!

Stoppa pressarna! Nu skriver vi om svensk stickhistoria. Det är Erika Nordvall Falck som upptäckt att stickning i Norrbotten omnämns redan 1673 i en skildring av Johannes Schefferus i praktverket Lapponia.

Erika med vantstickning efter intervjun.

Det brukar ju sägas att stickningen kom till Sverige med holländska Magna Brita Cracau som gifte sig med en rik bonde i Halland. Också det var på 1600-talet. Och att stickningen sedan spreds över resten av landet från söder till norr.

Vantar från Arjeplog

Men antagligen kom stickningen samtidigt till många olika ställen i Sverige där man hade utländska kontakter, längs kuster och på öar. Så även i Norrbotten har man stickat sedan 1600-talet  – eller tidigare.

Vantar från Karesuando.

Erika Nordvall Falck har själv en fantastisk samling med gamla vantar och har gjort beskrivningar till flera av dem. Just nu turnerar en utställning som hon satt samman av vantar från sin samling runt i Sverige – den har varit ända nere i Landskrona.


Också en vante från Karesuando.

Så varför den inte nått huvudstaden kan man fråga sig – i synnerhet såsom boende i huvudstaden och specialintresserad av vantar. Det borde finnas gott om lokaler där utställningen Marknadsvantar skulle kunna visas  *kastar menande blickar i riktning mot Nordiska museet*...

Vad säger ni? Ska vi göra ett upprop?

Vante från Jukkasjärvi/Vittangi


Erika berättar också om Teres Torgrim (som råkar vara hennes pappas kusin) som såg till att dokumentera vantar från 1600-talet när kyrkan i Jukkasjärvi skulle byta golv 1947. Hör allt spännande Erika tagit reda på genom att läsa arkivmaterialet på Riksantikvarieämbetet. Hon har förstås också pratat med Teres medan hon levde.

Vante från Jukkasjärvi av Teres Torgrim.

Om ni visste hur länge vi önskat få intervjua Erika Nordvall Falck i podden!
Nu måste vi fira att det äntligen blev av med att lägga upp och sticka några nya vantar.

En rekonstruktion av en vante som
fanns i kryptan i Jukkasjärvi kyrka.
Erika är en mästerlig berättare med något av en sagoröst och hon förtäljer inte bara vår nya stickhistoria utan också gripande historier om stickerskor som varit verksamma i Norrbotten, som Skaite-Maria och Porjusgumman.

Mönstret kallas kaffeböna och brukar stickas
 i Jokkmokk men denna vante har Karesuandofärger.
Så ta fram stickningen, lyssna och njut!


5 kommentarer:

  1. Tänk att jag bor i rätt landsända den här gången! Endast 1 1/2 timmes bilresa från utställningen som finns i Luleå just nu. Nästa vecka ska jag dit. Finns så mycket att se och lära.

    SvaraRadera
  2. Och NÄSTA helg blir det en workshop på Husqvarna-butiken i Luleå, om du har lust att prova på lite mönster & tekniker! Välkommen också på stickkafé på Sensus måndag kväll 27/11 om det passar?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen Erika! Igår var jag på utställningen och njöt i drygt en timme. Så fantastisk mycket intressant att se och läsa.

      Samtidigt var där fyra äldre damer som också beundrade din samling. En av dem berättade att hon minsann skickat meddelande till sin vän i Stockholm att tipsa Waldemarsudde att boka den.

      Radera
    2. Tack för det, Åsa!
      JA, det vore jättekul om de 100 vantarna fick visas i Stockholm. Jag håller tummarna.
      I dag står den sista dagen i Luleå för att gå en bit söderut i morgon: Mot Härnösand.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera