söndag 6 maj 2018

77. I biktbåset

– Det trodde jag inte om dig Johanne! säger Heléne nästan i chock.

Stundens allvar...

Idag bjuder vi på ett avsnitt där vi avslöjar allt vi gör fel när vi stickar, allt vi fortfarande inte klarar av trots alla timmar vi övat och alla "måsten" som vi faktiskt struntar i – även om vi borde veta bättre. Känsliga lyssnare varnas!

Ibland resulterar det i att stickningen inte blir så himla lyckad.

Blocka inte mössan över en stor lampskärm!


Vi kanske kan verka präktiga och duktiga – men skenet bedrar...

Att ta snygga bilder av sin stickning
kan kräva att man måste röja lite först


Nu kryper vi in i biktbåset och avslöjar våra brister och tillkortakommanden. Saker vi nämner är, bland annat, masktäthet och provlappar (nähä!), att sticka ojämnt och att inte avsluta projekt. Vi kanske också nämner något om att köpa garn, trots en redan välfylld (nåja) stash.

Att sy maskstygn kan man tydligen öva på en hel livstid -
och ändå inte få till det...


Samma gäller för undvika, låt oss kalla det, "lufthål"
när maskor plockas upp och fingrar stickas

Vi hoppas att vi inte förlorar alla lyssnare på kuppen. Och det bästa tipset du kan få från oss är antagligen: gör inte som vi gör, utan gör som vi säger.

Några få vantar har faktiskt fått tummar, tro det eller ej.

Du kanske vill följa vårt dåliga föredöme och göra en lista över dina egna värsta tips – lämna gärna en kommentar och bikta dig du också om det får dig att må bättre!

En radda ofärdiga projekt.

Vi lovar att inte berätta det för någon. Det som skrivs här på bloggen stannar på bloggen...

Tack från två lättade stickpoddare.

Lyssna här eller i din smartphone!


8 kommentarer:

 1. Tips: fäst trådar vid fingrets början från rätsidan. Då kan man se att blir snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heléne hälsar och tackar för tipset! Hon har varit ute och åkt tåg i Europa den senaste veckan och kan inte svara själv.

   Radera
 2. Jag gillar alla era avsnitt men denna gången kände jag en gnutta irritation.....1. jag tror inte alls på att ni är så dåliga på att sticka som ni säger! 2. Synd att du använder superwashgarn Johanne och inte blir garnet mjukare av sån behandling. Tänk vilka fina mönster du kunde göra av shetlandsgarn istället. 3. Dominantfärgen och Arne o Carlos....så fort två stickande män uttalar sig så är det sant och allenarådande..? Nä tro på er egen teori! Ni är BÄST!!��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vi är ju inte jättedåliga på att sticka, men ingen är perfekt och vi ville dela med oss av vad vi inte är så bra på. Vi är verkligen inte bäst, men snällt av dig att peppa oss. Jag borde verkligen sticka mer i Shetlandsgarn och har faktiskt (host host) köpt på mig en hel del färger för framtida bruk. Men jag har haft svårt att motstå en del amerikanska superwashgarner, de kan vara fina på ett annat sätt. Och det är ju något jag skäms för att jag ens tycker!
   Det vore intressant att få se hur det ser ut när Arne och Carlos stickar – om de inte har någon dominant färg. Jag har träffat på en svensk stickare (kvinna) som sa att hon inte heller fick någon dominant färg. Det kanske beror på hur man håller garnerna. Nu håller jag alltid mönsterfärgen till vänster, precis som de gör på Shetlandsöarna – så jag är i alla fall i gott sällskap.
   Kul med lite diskussion här på bloggen! Tack för att du tog dig tid att skriva.

   Radera
 3. Tack för en rolig podcast med hög igenkänningsfaktor! Fast jag håller nog med Heléne när hon säger att det är smart att blocka med strykjärnet...
  När jag fuskar mig igen ett moment (eller flera, hrm...) tänker jag alltid på The Yarnharlot, Stephanie Pearl-MacPhee: ”There are no knitting police”.
  Eller varför inte citera Cornelis Vreeswijk?
  ”Bara du själv blir glad
  Gör det väl inget vad
  Tavlan blir lik?
  Strunta i kritik!
  Hajar’u de då Jack? Gör som du vill
  Så ligger saken till!”
  Tack till er bägge igen för en fantastisk podcast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en hårfin skillnad mellan att fuska och komma på något smart ibland. Och tack och lov att det inte finns någon stickpolis. Vi är kanske våra egna värsta stickpoliser...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tusen takk för ett fantastiskt avsnitt! Jag önskar förstås att det var ännu längre, och att listan var likaså... Det bästa med stickning är ju nästan alla missar och fel en gör, och det är ju väldigt många (iallafall för mig). På mitt instagramkonto (@elinaericsson) så har jag börjat skriva ned alla mina äventyr jag har haft med varje färdigt stickat plagg, det tycker jag själv är väldigt intressant och roligt. Jag har också, liksom Heléne, fastnat med blicken vid den där maskan som alltid blir lite större vid flätvridningen, men inte lyckats komma underfund med hur jag skall göra för att det inte skall bli så. Nån gång har jag lyckats dra lite i nån maska i efterhand så att det har blivit lite jämnare, men så minns jag aldrig vilken maska det var jag drog i... Och så tittar jag lite i Ivar Asplunds fina bok, och där är det ju faktiskt inte helt jämna maskor heller. Så jag tänker att flätstickning kanske lever lite på det viset? Mycket tacksam annars för tipset om att dra i 'andra maskan' (och inte första), vid strumpstickning... det var inte dumt! En miss jag gjorde nyligen var när jag stickade Fransk sjödamströja ur Celia B Dackenbergs bok Kulturkoftor, där stickade jag med nåt gammalt Kattens superwashgarn som jag hade fått, den blåa var mörkt blå. Vid ett tillfälle så tyckte jag att stickningen blev ojämn vid övergången från vit rand till blå rand och blev därför osäker på om jag skulle repa upp eller om det skulle ordna sig vid tvätt och blockning, å jag tog helt enkelt fram blomsprutan och sprayade rikligt över området... ja det här gick ju bra, tänkte jag, ser jämt ut. Och så stickade jag vidare, med en något fuktig stickning. Men, vad vaknade jag egentligen upp till? Den vita randen var ju ljusblå! Så det blev till att repa ändå. SÅ, se upp för blomsprutan! Tack för att ni delar kunskap och så mycket glädje.
  Vänligen,
  Er trogna lyssnare i Norge ~ Elina

  SvaraRadera