– Det trodde jag inte om dig Johanne! säger Heléne nästan i chock.
|
Stundens allvar... |
Idag bjuder vi på ett avsnitt där vi avslöjar allt vi gör fel när vi stickar, allt vi fortfarande inte klarar av trots alla timmar vi övat och alla "måsten" som vi faktiskt struntar i – även om vi borde veta bättre. Känsliga lyssnare varnas!
Ibland resulterar det i att stickningen inte blir så himla lyckad.
|
Blocka inte mössan över en stor lampskärm! |
Vi kanske kan verka präktiga och duktiga – men skenet bedrar...
|
Att ta snygga bilder av sin stickning
kan kräva att man måste röja lite först
|
Nu kryper vi in i biktbåset och avslöjar våra brister och tillkortakommanden. Saker vi nämner är, bland annat, masktäthet och provlappar (nähä!), att sticka ojämnt och att inte avsluta projekt. Vi kanske också nämner något om att köpa garn, trots en redan välfylld (nåja) stash.
|
Att sy maskstygn kan man tydligen öva på en hel livstid -
och ändå inte få till det... | |
|
|
Samma gäller för undvika, låt oss kalla det, "lufthål"
när maskor plockas upp och fingrar stickas |
Vi hoppas att vi inte förlorar alla lyssnare på kuppen. Och det bästa tipset du kan få från oss är antagligen: gör inte som vi gör, utan gör som vi säger.
|
Några få vantar har faktiskt fått tummar, tro det eller ej. |
Du kanske vill följa vårt dåliga föredöme och göra en lista över dina egna värsta tips – lämna gärna en kommentar och bikta dig du också om det får dig att må bättre!
|
En radda ofärdiga projekt. |
Vi lovar att inte berätta det för någon. Det som skrivs här på bloggen stannar på bloggen...
|
Tack från två lättade stickpoddare. |
Lyssna här eller i din smartphone!
Tips: fäst trådar vid fingrets början från rätsidan. Då kan man se att blir snyggt.
SvaraRaderaHeléne hälsar och tackar för tipset! Hon har varit ute och åkt tåg i Europa den senaste veckan och kan inte svara själv.
RaderaJag gillar alla era avsnitt men denna gången kände jag en gnutta irritation.....1. jag tror inte alls på att ni är så dåliga på att sticka som ni säger! 2. Synd att du använder superwashgarn Johanne och inte blir garnet mjukare av sån behandling. Tänk vilka fina mönster du kunde göra av shetlandsgarn istället. 3. Dominantfärgen och Arne o Carlos....så fort två stickande män uttalar sig så är det sant och allenarådande..? Nä tro på er egen teori! Ni är BÄST!!��
SvaraRaderaHej! Vi är ju inte jättedåliga på att sticka, men ingen är perfekt och vi ville dela med oss av vad vi inte är så bra på. Vi är verkligen inte bäst, men snällt av dig att peppa oss. Jag borde verkligen sticka mer i Shetlandsgarn och har faktiskt (host host) köpt på mig en hel del färger för framtida bruk. Men jag har haft svårt att motstå en del amerikanska superwashgarner, de kan vara fina på ett annat sätt. Och det är ju något jag skäms för att jag ens tycker!
RaderaDet vore intressant att få se hur det ser ut när Arne och Carlos stickar – om de inte har någon dominant färg. Jag har träffat på en svensk stickare (kvinna) som sa att hon inte heller fick någon dominant färg. Det kanske beror på hur man håller garnerna. Nu håller jag alltid mönsterfärgen till vänster, precis som de gör på Shetlandsöarna – så jag är i alla fall i gott sällskap.
Kul med lite diskussion här på bloggen! Tack för att du tog dig tid att skriva.
Tack för en rolig podcast med hög igenkänningsfaktor! Fast jag håller nog med Heléne när hon säger att det är smart att blocka med strykjärnet...
SvaraRaderaNär jag fuskar mig igen ett moment (eller flera, hrm...) tänker jag alltid på The Yarnharlot, Stephanie Pearl-MacPhee: ”There are no knitting police”.
Eller varför inte citera Cornelis Vreeswijk?
”Bara du själv blir glad
Gör det väl inget vad
Tavlan blir lik?
Strunta i kritik!
Hajar’u de då Jack? Gör som du vill
Så ligger saken till!”
Tack till er bägge igen för en fantastisk podcast!
Det är väl en hårfin skillnad mellan att fuska och komma på något smart ibland. Och tack och lov att det inte finns någon stickpolis. Vi är kanske våra egna värsta stickpoliser...
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
RaderaHej! Ett tips angående färgdominans - se Olle-Petter Melins avhandling "METODER FÖR FLERFÄRGSSTICKNING". Länk: https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1141129/FULLTEXT02.pdf
SvaraRadera(hoppas länken funkar!)
Tack Kristina! Vi hoppas kunna intervjua OP om hans avhandling framöver.
RaderaHej på er!
SvaraRaderaNär det gäller det där med tummar som aldrig blir stickade: varför inte sticka tummen innan resten av vanten är färdig ;) Altså antigen direkt när man är vid tummhålet. Då kan man sticka upp maskor på baksidan av tummen när man fortsätter på själva vanten. Eller, sticka tummen när man har kommit en cm eller två förbi tummhålet.
Med tummen färdig, slipper man ha ångest för att få en ofärdig vante. Och så var det det där med att sicka den andra, kjör på med en gång eller sticka dem parallellt.
Ha en trevlig sommar!
Jag önskar att jag kunde vara så klok att jag stickade tummen på en gång. Men det verkar som om jag har svårt för att skaffa mig den goda vanan. Det är ju ett väldigt bra tips.
RaderaAtt sticka två vantar/sockor/muddar parallellt är ju väldigt smart också – ska testa när jag stickar muddar nästa gång. Inte minst för att det då är lättare att hålla samma stickfasthet.