söndag 20 maj 2018

78. Överraskande böcker

Nu har vi ägnat några dagar åt att läsa riktigt tung litteratur eftersom det kommit ut en del nya böcker om stickning – och broderi!

Vi har läst och läst och läst.

Ja, för första gången tar vi upp en broderibok i vår stickpodd. Men Karin Holmbergs otroligt vackra "Svenska broderier" är värd att göra undantag för. Och inte bara för att det är påsöm från Dala-Floda på omslaget...

Omslagsbroderiet är inte färdigt ännu,
det kan skymtas bakom boken med nål och tråd i.

Även den mest inbitne stickare (läs Johanne) blev sugen på att brodera lite. Och dessutom kan man hämta inspiration till sin stickning från de olika landskapssömmarna.



Johanne var också på Karins boksläpp på Hemslöjdsbutiken i Stockholm och fick höra lite om hur det var att göra boken. Den innehåller verkligen allt man kan önska sig om man vill börja brodera.

Men vi börjar med Glamourie Alices Starmores efterlängtade nya bok, som hon gjort tillsammans med dottern Jade. Som vi har väntat på denna nedkomst.




Vikten är lovande, det är en stor och tung bok. Många vackra bilder, tagna ute på Hebriderna. Det är stickat i ullgarn i vackra färger, även lite broderat, det är intressanta berättelse om inspirationen till de olika modellerna.

Men vad tycker vi egentligen om detta nya garnbarn?

Vi hoppar raskt vidare till nästa bamsebok, The Vintage Shetland Project av Susan Crawford. Ett från början crowdfundat projekt som också låtit vänta på sig. Susan har dokumenterat Fair isle-tröjor som finns på Shetland museum och var nästan klar när hon drabbades av bröstcancer.



Boken blev fördröjd men Susan blev frisk efter behandlingarna och det var verkligen skönt!
Och den var värd all väntan. Så många vackra mönster, så många intressanta historier bakom tröjorna.

Heléne har också skickat efter en något mindre bok med Fair isle-mönster från Shetlandsöarna. Mer vardagsmodeller, men nog så fin. Och del 1 i vad vi hoppas kommer att vara en serie.


Boken är utgiven av, och kan köpas direkt från, Shetland Times bokhandel.

Johanne har fått Erika Nordvall Falcks bok Marknadsvantar, om vantar från Norrbotten. Inte så många mönster man kan sticka, men historien bakom dessa färgglada, fina vantar och och stickningen i Norrbotten.


Boken finns att köpa från, till exempel, Attje museum.

Vi pratar lite om att det verkar vara en ny trend att stickböckerna blir större, men färre. Heléne var i Tyskland och gjorde denna spaning där, men det verkar ju vara likadant i Sverige. Flera av böckerna väger över två kilo!

Någon kanske minns att vi hade ett avsnitt som handlade om stickskador ganska nyligen och att det kan vara bra att träna om man vill slippa få ont. Nu har vi fått in ett (anonymt) tips om att de, nya tunga böckerna går utmärkt att använda till sin träning. Verkligen användbart – vi tackar den anonyme tipsaren!


Lyssna på poddavsnittet här eller i din smartphone och var med och tävla om den fina broderiboken. Senast 3 juni behöver vi ditt svar - tävla här!





Gillar du podden blir vi blir glada för recensioner och betyg! Tack för att du lyssnar!

Kram från Heléne och Johanne



7 kommentarer:

  1. Underbart avsnitt. Ni är så dedikerade och pålästa på era ämnen. Stina

    SvaraRadera
  2. Ni pratar i slutet om att det är svårt att förlika sig med hur ni låter men just era röster och ert lugna, fina sätt att prata är EN av anledningarna till att jag gillare er podd så mycket. ❤️

    SvaraRadera
  3. En liten kommentar bara - Ájtte är felstavat i brödtexten och uttalas fel i själva avsnittet. Annars så störtgillar jag eran podd och ser fram varje nytt avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gör man ett A med sån där apostrof? Ber om ursäkt att det blev fel och lär mig gärna – även uttalet. Vi vill ju helst att allt blir korrekt.

      Radera
  4. Tack Johanne och Helene för en fantastisk podd. Jag imponeras av er kunskap och att ni hittar så många spännande stickerskor att intervjua. Hoppas vi ses i Skellefteå på textilfesten i april.

    SvaraRadera