torsdag 30 juli 2015

Elfte avsnittet om Kate, Ysolda och Jared

Vi fick en önskelista från en av våra lyssnare med ämnen vi skulle prata om och valde ett av förslagen: att berätta om några olika stickdesigners. Det blev Kate Davies, Ysolda Teague och Jared Flood.

Kate Davies bor i Skottland och gör mönster i väldigt traditionell stil och alltid med någon extra fin och lite kul detalj. Hon har, till exempel, gjort Uggletröjan där ugglornas ögon är knappar som man syr på och en mössa som har en inklädd knapp i stället för en tofs. Johanne har stickat tröjan och Heléne har stickat mössan.

Den här koftan heter Foxglove och finns i hennes
senaste bok Yokes.

Kate publicerade sitt första mönster 2009 och har nu gett ut böcker på eget förlag. Hon har förstås en blogg.

Kate i sin Ugglekofta.
Om du vill höra hur Kate Davies låter så blev hon intervjuad i en engelsk stickpodd i februari 2015. Den heter Shiny Bees.

Annan Kate Davies-design vi nämner är mössan och vantarna Peerie Flooers, tröjan Paper Dolls, koftan Manu, mössan Snawheid och filten Rams and Yowes.  Vi nämner också publikationen Textisles, två nummer hittills, som Kate medverkar i.

Ysolda Teague bor också i Skottland. Hon var bara 19 år när hon fick sitt första mönster publicerat i Knitty och nu, sex år senare, försörjer hon sig på sin stickning.

Ysolda i sjalen Dovana.
Hennes specialitet är att göra mönster som är enkla, men samtidigt har det där lilla extra. Hennes mest stickade plagg är sjalen Ishbel – 13 500 stickare på Ravelry har gjort denna sjal (dock inte Heléne även om Johanne gärna vill tro det). Ysolda säger att det är för att hon vill kunna prata med kompisar medan man stickar.

Är Ishbel det mest stickade mönstret på Ravelry?
Hon har också en blogg och om du vill höra henne så finns det många filmsnuttar på Youtube med Ysolda. Här är en lite äldre intervju – hon framstår alltid som väldigt trevlig och charmig.

Jared Flood är en amerikansk stickdesigner, fotograf och grundare av företaget Brooklyn Tweed.

Så här presenterar sig Jared Flood själv på
sin webbsida.

Hans design är bl.a. influerad av traditionell stickning från brittiska öarna och Skandinavien. Bland allt stilrent och vackert han har designat finns t.ex. flera vackra spetssjalar. Jareds flätmönster är också helt i en klass för sig.

Ända sedan de första beskrivningarna publicerades 2007 har hans design fortsatt att väcka uppmärksamhet. Inte minst för de snygga modellerna för både män och kvinnor, utan även för de vackra fotona. Jared är en duktig fotograf som verkligen får fram både färg och textur i sina bilder.

I samarbete med olika designers ger Brooklyn Tweed ut tre mönsterkollektioner per år. I den här filmen från tidigare i år kan du se och höra Jared berätta om arbetet med att fotografera en del av kollektionen BT Winter 15.Jared Flood  är också mannen bakom de inhemskt producerade, helamerikanska, garnerna Loft och Shelter. 

De biffiga fingervantarna Heléne stickat heter Almeara Gloves - fluffiga, jättestora och jättevarma!

Har du stickat något av Kate, Ysolda eller Jared's design? Berätta!

Här kan du lyssna på avsnitt 11 när vi pratar om Kate, Ysolda och Jared. Tre stickdesigners som vi tycker mycket om. (Säg inget till Alice.)

6 kommentarer:

 1. Tack för ännu ett härligt avsnitt! Jag blir så glad och tacksam när ett nytt avsnitt kommer.
  Bra jobbat tjejer!
  Charlott

  SvaraRadera
 2. Hurra! Tack för jättebra avsnitt! Tack, tack, tack! Bara lite pet: det var 10 år sedan Ysolda publicerade sitt första mönster (i Knitty) och hon har nu fyllt 30 år. :)
  För övrigt: jag vill bara ha meeeeer!!

  SvaraRadera
 3. Ishbel är det fjortonde mest stickade på Ravelry. :)http://www.ravelry.com/patterns/search#page=1&view=captioned_thumbs&sort=projects

  SvaraRadera
 4. Tänk att man kan lyssna på er på andra sidan jorden:) Vi är i Californien på semester (7garnaffärer på 21 dagar) och jag fick in er podcast på min iPad lätt som enplätt fantastiskt det här med internätet hehe tack för ännu ett bra avsnitt!

  SvaraRadera
 5. Marin, min absoluta favvosjal, är ett av Ysoldas mästerverk. Enkel, men med en twist.

  SvaraRadera
 6. Jag har stickat vantar och mössa och torgvantar efter Kate Davies mönster. Fin beskrivning (inkl kakrecept) och allt funkade fint. Beställde samma garn som hon använder från England, jamiesson and Smith. Supernöjd. Använder torgvantarna varje dag.

  SvaraRadera