tisdag 22 december 2015

Tjugoförsta avsnittet om ull och stickning i Norge

Varför har stickningen överlevt och alltid varit så populär i Norge, men inte i Sverige?

Tone Skårdal Tobiassen och Ingun Grimstad Klepp förklarar varför och berättar om får, ull och spinnerier i Norge i det senaste avsnittet av Nördic Knitting.

Tone är modejournalist och Ingun forskare, doktor och professor, har läst  etnologi och arbetet i 20 år med konsumtionsforskning inom kläder. 

De har skrivit boken ”Ren ull” som, tack och lov, går att beställa även från Sverige: http://www.aschehoug.no/nettbutikk/ren-ull.html


Man kan också gå med i deras grupp "Krus" på Facebook om man vill fortsätta att följa deras projekt.

Det är ett otroligt spännande avsnitt (om vi får säga det själva) och man kan gärna lyssna flera gånger för att hinna smälta alla fakta.

 

13 kommentarer:

 1. Jaa, det var kanske ert bästa hittills. Ni är kanske inte den roligaste stickpodden (det är nog den fnissiga En podd om slöjd), men definitivt den mest intressanta, och den som motiverar mig att utvecklas i min stickning. Tusen tack för att ni delar med er!

  SvaraRadera
 2. Alltid lika intressant att lyssna på era avsnitt! Superbra och intressant.

  Ang. kvalité och konsumtion så brukar mina kollegor på jobbet ibland fråga mig "men det är väl dyrare att sticka själv än att köpa i affären", och på ett sätt kan jag förstå vad det kommer ifrån, på den tiden när det var billigare att sticka och sy kläder själv jämfört med att köpa, men där kommer ju just kvalité in i bilden. De tröjor man köper i affären är ju sällan mer än max någon enstaka procent ull, och då blir det ju inte ens en rättvis jämförelse. Sedan är det väl snarare priset på kläder som är för lågt, som ni säger "slit och släng".

  Att stickning sedan är ett stort intresse, och att när man stickar själv får man mer eller mindre unika plagg, i precis de färger, mönster och modeller man vill, och som (förhoppningsvis) passar en perfekt. Samt att ju stickningen är en stor hobby.

  Tack igen för en bra podd, God Jul ;)

  SvaraRadera
 3. Vilken fin julklapp, tack! God Jul på er!

  SvaraRadera
 4. Alltid lika kul och intressant att lyssna på er podd och tack för att ni inte fnissar och flamsar som man tyvärr gör i många andra poddar. Jag har rekommenderat er podd för flera vänner och alla tycker de att ni är helt fantastiska och dessutom kan man ju lyssna på samma avsnitt flera gånger :) God Jul till er båda och tack för ert arbete med enligt mig världens bästa podd.

  SvaraRadera
 5. Så interessant och lärorikt avsnitt!
  Hehe, jag lyssnar ofta om era poddavsnitt, inte bara den här gången!
  God Jul o Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt intressant avsnitt. Alla era avsnitt har varit bra men de två senaste har verkligen varit sprängfyllda med intressanta ämnen. Ni är så kunniga själva och hittar så fina och kloka människor att intervjua. Älskar verkligen att kunna gräva ner mig i textilvetenskapen på detta lättillgängliga sätt! Tack!

  SvaraRadera
 7. Mäh!
  Jag lyckas inte övertala datorn att spela det här avsnittet! De andra funkar ...

  SvaraRadera
 8. Som nordmann var det mye nytt for meg også i dette innlegget, så morsomt! Dere er så flinke til å intervjue interessante folk og finne temaer som virkelig engasjerer, tusen takk for det :^)

  SvaraRadera
 9. Hej! Den fina boken finns även i Sverige genom www.ullsorvis.se
  En bok att återvända till, läsa lite då och då eller sträckläsa.
  Kia Gabrielsson, Ullsörvis HB

  SvaraRadera
 10. Vilket intressant avsnitt! Ni har verkligen fått till två mycket bra intervjuer med mycket kunniga personer. Jag hade kunnat lyssna länge, länge till. Tack!

  SvaraRadera
 11. Hei, Heléne og Johanne. Her er en hilsen fra en norsk lytter. Jeg har hørt på mange av episodene deres. Denne episoden ble jeg spesielt glad for å finne, for jeg har lenge lurt på hvorfor det er ulik strikkehistorie i land som er så nær hverandre som Norge og Sverige. I denne episoden fikk jeg mange svar. Så tusen hjertlig takk for at dere laga denne.

  PS! Dere har vært en av flere inspirasjonskilder til min egen strikkepodcast, som handler om strikking aller mest, men også om gamle håndarbeidsteknikker. http://strikkpaalandethansgarden.blogspot.no/

  Hilsen Merete

  SvaraRadera