söndag 14 februari 2016

Tjugofjärde avsnittet om fantastiska fibrer!


Får är en himla bra uppfinning och frågan är hur vi människor skulle klarat utan våra bräkande vänner. Hundar i all ära, men... Det är får som har varit räddningen på många karga platser runtom i världen. Ullfibern har allt man kan önska, särskilt när det är kallt, fuktigt och blåser.

Men det finns ju fler fibrer från andra djur och växter. Alpacka, angora, kashmir, silke, bomull och lin. Plus några syntetiska. Att varken Heléne eller Johanne älskar syntet är väl ingen hemlighet, även om vi båda stickar i superwashgarn ibland. Och det kan väl klassas som halvsyntetiskt.

Medan Johanne läste på inför inspelningen av det här avsnittet upptäckte hon en ny fantastisk fiber – hampa! Eller ny och ny – förr i tiden odlade vi en hel del hampa här i Sverige. Den klarade av att växa långt upp i norr och många föredrog hampa framför lin för att den var ännu mer slitstark. 

Den har förstås många olika användningsområden...

Hampan var faktiskt för slitstark för sitt eget bästa. Den var så bra att man var tvungen att byta ut den mot en fiber som var lite sämre, nämligen bomull. Vilket har visat sig vara lite tråkigt för miljön... 

Hampa däremot – det finns ingenting dåligt att säga om den! Hampan är så miljövänlig att det nästan är löjligt. Allt på hampan kan tas till vara, det behövs inga bekämpningsmedel för att odla den och där den har vuxit är jorden rikare på näring. Inte undra på att Johanne låter nykär när hon pratar om hampa.

JOHANNE + HAMPA = SANT

Men vad har hampa med stickning att göra kan man fråga sig. Jo, det finns faktiskt hampagarn. Garnbutiken Nysta.se har tagit fram ett eget hampagarn som heter Number One Hemp

Det finns nio färger att välja på, men det kommer några nya till sommaren.

Och nu har Nina på Nysta skänkt garn till en hel tröja som vi får tävla ut. Mönstret till tröjan ingår också i vinsten och den ser ut så här i grönt garn. Men vinnaren får välja en valfri färg.

Hampa blir bara skönare ju mer man använder det.

För att vara med och tävla ska du mejla svaret på frågan nedan till oss här på nordknitATgmail.com. Byt ut AT mot @ i mejladressen.
Fråga: Vad heter Nina på Nysta i efternamn?

OBS! Skriv inte svaret i kommentarsfältet utan skicka mejl!

Lyssna på det tjugofjärde avsnittet av Nördic Knitting om du också vill hitta en ny kärlek:

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Precis innan jag lyssnade på det här avsnittet lyssnade jag på en podd som heter Återskapat. Det avsnittet handlade om textilier i ett svenskt historiskt perspektiv, d v s jättemycket om ull och lin! Kan vara intressant att lyssna på om man är lite materialnörd. ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack för tips! Vi ska lyssna på Woolful – det har vi inte gjort. Hampa och nässla är inte samma fiber. Men båda blir fint garn – jag har bara provat garn med lite nässla i, jag vet inte om det finns något garn gjort enbart med nässelfiber. Jag hade ingen aning om att Superwash är ett varumärke, men det verkar ju som om garnproducenterna inte heller vet det...

  SvaraRadera
 4. Jag mailade svaret på frågan i förrgår - men fick idag besked att det inte levererats utan senarelagts en dag. Stämmer det att mailadressen är nordknitATblogspot.com?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var ju märkligt. Så ska det inte vara. Jag ska försöka undersöka det.

   Radera
  2. Britt-Mari verkar blanda ihop webbadressen nordknit.blogspot.com och mailadressen
   nordknit (AT) gmail.com

   Radera
  3. Nej, det var JAG som skrev fel mejladress. Förlåt, förlåt. Nu har jag rättat till det. Britt-Mari gjorde bara som det stod.

   Radera
 5. Tack för bra avsnitt om fibrer. Ett uppvaknande, operation garnutrensning börjar här nu 😳 @franinsidanout

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset om hampagarnet.

  SvaraRadera
 7. Hurra! Passade alldeles utmärkt med. Ett nytt poddavsnitt när man är hemma och är sjuk - andra antibiotikakuren sen nyår... Har bara orkat lyssna i korta avsnitt, men idag ska jag försöka lyssna på hela!
  Hoppas mitt mail om utlotningen mmit fram, jag använde kontaktformuläret 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt mejl har kommit fram! Det låter inget vidare med två antibiotikakurer sedan nyår. Hoppas att det hjälper denna gång. Krya på dig <3

   Radera
 8. Hampa låter mycket spännande! Jag brukar inte ha tur och vinna men någon gång ska väl vara den första.

  SvaraRadera
 9. Tack för en rolig podcast! Jag har testat att sticka en tröja i hampa för många år sedan. Tvättade den i fjol i maskin som jag brukar med lintröjor men det blev ett disaster. Stora klumpar av hoptovade fibrer i maskinen och på tröjan. Tog en evighet att få bort. Nu hoppas jag att just det garnet var av dålig kvalitet och att det inte var hampans fel. Förresten, ni vet väl att hampa inte får odlas utan specialtillstånd? Det är ju plantan som man gör marijuana och hasch av. För fibertillverkning finns sorter med låg halt av Cannabis som får odlas i Sverige sedan 2005 under vissa villkor.

  Hoppas jag inte var för sen med mitt mejl (Sabine). Det står inget slutdatum för tävlingen.

  SvaraRadera
 10. Tack för en bra och trevlig podd!
  Det finns ett nytt miljövänligt sätt att "superwash"behandla garn. Det heter EXP och finns info om här: http://www.schoeller-wool.com/docs/index_group.aspx?id=35588&domid=1065&sp=E&m1=34412&m2=34532&m3=34550&m4=35588
  Vi får hoppas att fler företag kommer att använda sig av den här processen! / Petra

  SvaraRadera