söndag 24 april 2016

Tjugonionde avsnittet om de mystiska nattröjorna

Helgen om historiska tröjor hade arrangerats av Hemslöjden i Skåne och den som fick idén var den här underbara människan: Åsa Stentoft.

Hemslöjdskonsulenten Åsa Stentoft
En applåd för Åsa och hennes kolleger Annhelen Olsson och Camilla Höst som hade satt ihop så intressanta föredrag och roliga och lärorika workshops om svenska spedetröjor, norska och danska nattröjor och estniska troi.

En svensk spedetröja som hängde på Hemslöjdens utställning i samma lokaler.
Spedetröjorna, som är en del av skånska folkdräkten, berättade Inger Ohlsson om. Hon har studerat dessa stickade konstverk i detalj och gör själv nya som är lika praktfulla som de gamla. Hon håller kurser också om du vill göra en egen. Information hittar du på Inger Ohlsson Design

Spedetröjorna taleskvinna Inger Ohlsson
Från tvärs över vattnet i Danmark kom Vivian Høxbro med en hälsning från våra förmödrar. Ja, så hette hennes föredrag. Även hon har gjort mönster till nya danska nattröjor och gett ut en bok – på japanska som har den engelska titeln Danish Night Shirts och du hittar den här hos Vivian. Och nu ska det bli en bok på danska också. På tiden! Vad har varit så svårt för de danska förlagen att fatta?

Dansk nattröja med "österrikiskt" mönster.

Vivian Høxbro framför några av de danska tröjorna hon tagit med.
Norge skickade två sändebud för att berätta om de norska nattröjorna – Torun Selstad och Torild F Velure. Även de har givit ut en bok med otroligt vackra bilder och mönster på Fanatröjor.

En av de vackraste tröjorna på utställningen var från Norge.


De roliga norskorna Torun och Torild





Vit norsk nattröja med utsökt rätstickning och fina detaljer.

Att det fanns liknande tröjor i Estland kom som en glad överraskning och det var väldigt intressant att lyssna till imponerande kunniga Riina Tomberg. Även hon har skrivit en bok med korta kapitel på engelska efter den estniska texten. Jag har köpt, Heléne har köpt, köp ni också! Den finns just nu på adlibris och heter Vatid, troid, vamsad.


En av Riinas fina provlappar med extra allt!

Men min nya favorit har jag sparat till sist: Maj Ringgard som höll det inledande föredraget om de äldsta bevarade stickade tröjorna som finns, hur de liknar varandra och vad som skiljer dem åt. Jag bara dog!

Maj Ringgard framför de äldsta svenska spedetröjorna på utställningen.
Maj har troligtvis svar på alla frågor man kan tänkas ha om stickning. Jag testade och det fanns ingenting hon inte visste.

Det var den mest spännande och lärorika helgen i hela mitt liv. Och jag tror att även lärarna hade kul och hann diskutera lite med varandra, som Maj och Riina på bilden här nedan.

Det är Riinas fina provlappar som syns i förgrunden.
Det var en helg som flera borde få chansen att uppleva. Så himla välorganiserat, god mat, fina lokaler – det vara bara en sak som var fel med den helgen och ni kan säkert gissa vad.

Den var förstås för kort. Jag vet, jättegammalt skämt.

Men ni som missade denna fantastiska upplevelse kan lyssna på poddavsnittet där Johanne berättar allt. ALLT!

söndag 10 april 2016

Tjugoåttonde avsnittet med Wendyknits i Washington

I bloggarnas begynnelse hade Wendy D Johnson i Washington en av de första och största stickbloggarna.

Wendy är nästan alltid online

Hon är en mästare i stickning och blir klar med allt i en rasande fart. Flerfärgsmönstrade tröjor och stora, komplicerade spetssjalar flyger av hennes stickor. Hennes garnlager är lika imponerande. Och lite skrämmande...

Loki är en stilig och mycket fluffig hanne av rasen ragdoll

Wendy stickar inte så fort som man kan tro, men hon stickar mycket och ägnar sig åt ett projekt i taget så att det blir klart (note to self: kan vara bra idé att inte alltid ha 20 olika saker på gång samtidigt).

Denna stickdrottning råkar faktiskt ha en anknytning till Sverige – hennes pappa är svensk. Kanske var det därför hon svarade på Johannes email den där gången för 14 år sedan, när Johanne tagit mod till sig och skrivit ihop några beundrande rader.

Mejlväxlingen växte till vänskap och i november förra året åkte Johanne över till Washington för att träffa Wendy för första gången. Det sammanföll med en stickhelg i Graves Mountain, en liten stuganläggning i de blå bergen i Virginia.

Dit kom också Wendys vänner Alice och L-B för att handarbeta och mysa tillsammans – som de gör varje höst.

Frukost med utsikt över dalen nedanför. L-B, Wendy och Alice.

Det var som i en amerikansk feelgood-film, när vi satt uppe sent runt brasan och pratade, stickade och spann. Eller ute på verandan i den ljumma kvällningen, med syrsor som spelade och porlandet från bäcken nedanför. Det fanns förstås amerikanska gungstolar att sitta i!

En dröm som gick i uppfyllelse.

I besöket ingick naturligtvis en utflykt till en amerikansk garnaffär. Som vanligt fick Johanne en lätt härdsmälta vid åsynen av så mycket garn på ett ställe och kom ut med två härvor vitt sjalgarn av kashmir.


Wendy var precis så trevlig och rolig som man tror när man läser hennes blogg. Och självklart ställde hon upp på en intervju till podden.

Här är några länkar till sådant hon nämnde.
Hennes favoritstickor är Signature Needles Art needles.
Hennes favorittröja av Alice Starmore är Luskentyre.
Och en stickblogg som hon själv följer är Mason-Dixon.

Lyssna på avsnittet med Wendy i din smartphone eller här: