tisdag 12 juli 2016

Upphovsfel?

Originalsjalen Leftie av Martina Behm är verkligen originell.
(Bilden är publicerad med Martinas tillstånd)

I poddavsnitt 33 pratar vi om upphovsrätt och nämner att tyska designern Martina Behms design Leftie har fått en "ond tvilling". Ett stort garnföretag har gjort en mycket snarlik sjal – vilket flera har kommenterat på garnföretagets hemsida.

Några som försökt påpeka detta i kommentarerna till den onda tvillingsjalen har fått sina kommentarer borttagna, men nu när jag tittade senast finns det faktiskt några kommentarer där det står att den är mycket lik en sjal på Ravelry.

Men när stickaren Garnigt fick sin kommentar raderad ville hon göra något för att stötta Martina Behm och startade därför en Knit Along med originalmönstret. Det finns en ravelrygrupp och en hashtag på Instagram: #originalleftiekal

Heja Garnigt! Vilken himla bra idé. Jag vet inte hur många som är med och stickar, men det är inte för sent att hänga på. Själv får jag vänta tills jag är tillbaka i stan, för i mitt mycket modesta garnlager här på skärgårdsön fanns inte tillräckligt med garn till en Leftie.

Här är vårt inlägg om upphovsrätt för den som vill läsa mer eller lyssna på avsnitt 33,


2 kommentarer:

  1. Tack för peppen! Jag vet inte heller riktigt hur många som är med än, men man är välkommen att hoppa på under åtminstone hela sommaren. Sen finns det ju inget som hindrar att man taggar med oroginalleftie även efter det.
    /Kristin, aka garnigt

    SvaraRadera
  2. Hej! Drops kopia stickas ju från andra hållet, dvs. man missar det fina i att kunna sluta när garnet tar slut! Många kommentarer har försvunnit!
    Med vänlig hälsning Eva

    SvaraRadera