lördag 23 december 2017

Mysteriemössan del 3 klar

Om man har hunnit sticka något mitt i julstöket så kan mysteriemössan se ut så här nu, till exempel

Mysteriemössa del 3 klar

Johanne valde att sätta röda pärlor ytterst på julgranens grenar.


Och vita pärlor på snöflingorna.


Men sedan fick hon lite feeling, rotade fram mer favoritgrönt garn från Madeline Tosh (Cocteau) och en massa flerfärgade pärlor och stickade en mössa till!


Del tre är inte helt klar ännu, men det blir ganska kul med en riktigt pyntad gran. Och så var det bra att få användning för pärlorna så att pärlsamlingen minskade något – även om det var marginellt.


Hoppas att allt har gått bra med stickningen hittills! Nu finns del 4 för alla som är sugna på att bli helt färdiga.

God jul önskar Johanne och Heléne

tisdag 19 december 2017

Mysteriemössan del 2 klar!


Nu är en del klara med andra delen av årets mysteriemössa. Och då ser det kanske ut så här om man valde att göra den mindre varianten av snöflinga.


Eller så ser det kanske ut så här om man valde att göra den STÖRRE varianten av snöflinga.


Om man valde att sätta dit pärlor så blir det så här fint. Men det är väldigt pilligt – det kan vi hålla med om, trots att vi älskar långsam och krånglig stickning.


Och här är två varianter till med den lilla snöflingan och två olika nederkanter. En picotkant och en rätstickad kant. 


Nu finns del 3 på Raverly för alla som redan är klara och har väntat på att få sticka vidare. Men stressa inte om du inte hunnit så långt. Efter jul blir det mer ledig tid att sticka! Och har du tur kanske du får en massa mjuka paket av tomten.

Sticka lugnt!

söndag 17 december 2017

68. Tappade maskor och massor av tips!


Så kul och spännande stickåret 2017 har varit. Vi fick vara med och skriva om Sveriges stickhistoria, åka runt och hålla kurser, sticka en massa och spela in inte mindre än 24 poddavsnitt.



På Ullmarknaden i Österbybruk i augusti lyssnade vi på textilexperten Gunilla Jönsson som delade med sig av sina bästa tips för hur man ska tvätta och vårda sina ullplagg – och nu delar vi hennes tips vidare i detta avsnitt. Lyssna och lär!

Men vad har vi stickat under året?

Islandströjan Weatherman

Heléne har stickat världens vackraste islandströja i Plötulopi. Den heter Weatherman.

Stephen Wests sjal 
Hon har också njutit av att sticka Stephen Wests sjal Exploration Station – två gånger till och med.

Kate Davies slipover Machrihanish

Plus en slipover i Fair Isle-mönster och garnet Shetland Heritage, som känns lite märkligt att sticka med. Machrihanish heter den.

En Starmore är förstås obligatorisk.
Heléne har börjat på Alice Starmores Mary Tudor efter att ha samlat ihop garn till den under många år.

Bogbean heter färgen som inte är lika mörk som på bilden.
Johanne gjorde det bekvämt för sig och skickade efter ett kit från Virtual Yarns till Eala Bhan. Men har inte heller hunnit så långt.

Frisyren heter "Sommarstuge-style"

Tröjan från Lerwick är inte heller klar...  (Mönstret är från Uuve Snidares bok Fiskartröjor och Shetlandsgarnet kommer från Gunnel Melchers.

En till sjalkrage. Matchad med giftiga blommor!

Men sjalkragen som påbörjades för två år sedan blev klar lagom till att det blev lite varmare i somras. Johanne försökte använda sina foto-skills hon lärde sig på Majas fotokurs en helg i Värmland i maj – som Heléne också var med på.


När man anstränger sig ordentligt kan det bli så här fint!

Vi har även varit på Sätergläntan under en fantastisk vecka. Heléne var mycket förtjust i sitt rum i en gammal fäbod.

Helénes fönster.

  Och så hade hon gärna tagit en annan lärare med sig hem  – Nancy Bush från USA.

Nancy hade kurs i estnisk spetsstickning.

Johanne hade hellre tagit med sig några av fåren...

Får som förstår vikten av att posera är bra!

För att önska alla en riktigt GOD JUL så tävlar vi nu ut fem fina klappar till våra lyssnare.

Den finaste klappen är ett sockmönster av Anna Friberg, också känd som Yarnesty, och tillhörande handfärgat garn av Limmo Design. Mönstret heter Sankta Lucias sockor.

Mönstret är inspirerat av vävtekniken daldräll. 

Johanne har dessutom städat i sin bokhylla och hittat fyra böcker som också går att vinna. Två ex av Sticka sjalar, halsdukar & lite till av Erika Åberg och Stickad vinterfröjd för barn av Sanna Mård Castman.



För att var med och tävla ska du dela denna bild på Instagram, tagga den #Nördicknittingsljudklapp och berätta vad du vill höra mer om.

Du hittar bilden på våra respektive instagramkonton: Johanne heter Borntoknit och Heléne heter Entill. Tävlingen pågår fram till annandagen (26 december 2017).



Och medan du kanske stickar på nya mysteriemössan går det bra att lyssna på senaste avsnittet av Nördic Knitting. Hoppas att det märks att vi har jobbat mycket med att göra ljudet bättre under året som gått.




Gott Nytt Stickår önskar vi!

Nu blickar vi framåt!






lördag 16 december 2017

Mysteriemössan del 1

Första delen av mysteriemössan, själva kanten är kanske klar nu – trots allt julstök.


Det fanns tre varianter av kanter att välja på. Den översta i vinrött och vitt är en dubbelvikt kant med picotudd, den understa i mörkgrönt och vitt är mönsterstickad med två färger i rätstickning.

Den i mitten är också mönsterstickad i rätstickning och den är faktiskt resultatet av en felstickning, men så blev den ändå ganska söt, så det fick bli ett eget mönster!


Att mönstersticka i rätstickning är en teknik som Alice Starmore ofta använder, till exempel i muddarna på sin fantastiska tröja Henrik VIII.

Det är inte svårt att sticka, men ganska pilligt. Vartannat varv stickas rätt och vartannat varv stickas avigt på rundsticka – för att resultatet ska bli rätstickat. Det knepiga är att hålla i två färger medan man stickar avigt.


Resultatet blir så snyggt – verkligen värt allt extra besvär ! Och dessutom blir det en lite tätare och varmare kant på mössan.

Nu kommer del 2. 
Men det är inte för sent att hänga på om man vill mysteriesticka med alla oss andra nördiga stickare! Mönstret finns på här på Ravelry.

onsdag 13 december 2017

Mysteriemössan 3 del 1






Nu är det dags att sätta stickorna i garnet och börjar sticka.

Mönstret hittat ni här på Ravelry, och bilder och instruktioner kommer att finnas här på bloggen. Ställ frågor i kommentarsfältet eller i vår grupp på Ravelry. Det blir sammanlagt fyra delar.

Det kommer att finnas valmöjlighet bland mönstren även i år, så många mössor kommer att se olika ut när de är klara. Det finns också två olika storlekar på mössan att välja på.

Målet är att mössan ska vara klar till jul eftersom den har lite jultema. Särskilt om man väljer att blinga den med en massa pärlor. Ju mer desto bättre! Men den blir också fin utan pärlor.

Det kommer också att finnas bilder på instagram, där Johanne heter Borntoknit och Heléne heter Entill.

Hoppas att många vill vara med och sticka!


söndag 3 december 2017

67. Den ultimata önskelistan

Ibland när man får frågan om vad man önskar sig så kommer man inte på en enda grej. Eller hur?

Men lugn, bara lugn. Nördic Knitting är ständigt redo att komma till undsättning.
Vi vet vilka saker ni behöver som ni kanske inte ens vet om själva!

Johanne kan till exempel tänka sig ett gäng får på bakgården.

I detta avsnitt listar vi allt det mest nödvändiga för en nybörjarstickare, berättar vilka stickor, garntillbehör och andra hjälpmedel den lite mer erfarna stickaren kan samla på sig och vilka saker man kan unna sig när man redan har allt det andra. För stickning är självklart en materialsport!


Ett användbart armband för alla som handarbetar.


Om du vill ha hela listan som en pdf via mejl kan du mejla oss på nordknitATgmail.com (byt ut AT mot @)

Och om du i fortsättningen vill få våra nyhetsbrev för att hålla koll på vad vi har för oss (om någon av oss har kurs någonstans, till exempel) går det också bra att anmäla det i mejlet.

Sedan är det bara att bocka för det du önskar dig och mejla listan vidare – till tomten kanske!

Behöver vi ens skriva upp garn på listan?

För den som vill förbereda sig inför året mysteriestickning kommer här en liten lista på sådant man kan behöva skaffa i förväg.


Två nystan (50 gram) tunt ullgarn med en sträckning på ca 400 m/100 gram, så kallat fingering weight. Tänk färger som är lite julaktiga, som rött och vitt, grönt och vitt eller svart och vitt om du inte gillar så mycket färg.

Två rundstickor, 40 cm långa, en 2 mm och en 2,5 mm. Fem strumpstickor 2,5 mm.

Pärlor (lite större, ca 3,8–4,5 mm i diameter) vita och röda eller vita och mångfärgade.
En väldigt tunn virknål att trä pärlorna på garnet med.


Dessa passande pärlor finns på Panduro Hobby.

I år sätter vi igång omkring Lucia för att kunna vara klara till jul!
Mönstret kommer precis som förra året att finnas på Ravelry och det blir fyra delar.

Och här kan du lyssna på avsnitt 67 med det passande namnet Önskelistan!


söndag 19 november 2017

66. Roliga timmen

Nu var det ett tag sedan både Heléne och Johanne träffades. Så det blev en extra rolig timmes prat om vad vi gjort, vad vi sett och vad vi tänkt på sen sist vi sågs.

Heléne var inbjuden som lärare en eftermiddag på symposiet Sticka Retro i Linköping. Det var kurser och föreläsningar kring en samling stickade prover, skisser och modeller från 1940- och 50-talen som finns på Östergötlands läns museum. 


Fantastiska broderier på dessa vantar, eller hur?
Mönstersamlingen har tillhört Hemslöjden i Östergötland och varit i produktion och till försäljning i Hemslöjdens butik på 1940- och 50-talen. Tyvärr verkar samlingen inte finnas tillgänglig på Digitalt Museum.

Johanne har varit på resa till Skottland, närmare bestämt till Inverness och Loch Ness Knit Fest med en svensk grupp stickerskor. Det lät som om de haft det oförskämt bra. Tänk bara att ha fått träffa (och gå kurs för!!!) Hazel Tindall - vår stora idol uppe på Shetland.


Hazel i en av sina otroligt snygga oktröjor
Det är Hazel som är en av damerna bakom stickfilmerna man kan köpa på DVD. Kolla hennes webbsida Hazel Tindall. (Sticka hennes mössa Shwook - det är otroligt kul, hälsar Heléne).

Meg Rogers på Loch Ness Yarn Fest
Dessutom hann Johanne med att intervjua Meg Rogers från The Birlinn Yarn Company, Yttre Hebriderna. Hennes får åker båt mellan öarna och deras ull spinns till utsökta garner. Missa inte den korta intervjun som är insprängd i avsnittet. runt 8 minuter in.

Smånystan var en stor grej på Loch Ness Knit Fest.
Johannes fynd från Loch Ness Knit Fest var många smånystan av JC Rennie-garn. Vi pratar om varför det känns lyxigt med nystan om 10 gram.

Väl hemma igen var det dags för höstens Sy- och hantverksfestival på mässan i Älvsjö, Stockholm.

Kolla vem som hamnade på omslaget!
Johanne höll flera uppskattade workshops och träffade många poddlyssnare, vänner och bekanta. En intensiv helg på en betydligt större festival än i Inverness!

Johanne, Mameluck 2.0 och Maja
Bland annat kom Maja förbi medan Johanne stickade på Mameluck 2.0 (som Maja designat). Vi pratar såklart om "mameluck-upproret" i podden.

Vill man åka till Estland i sommar och är sugen på Nordiskt sticksymposium ska man hålla koll hos Gavstrik. Det har inte kommit ut mer info än datumen, så det finns inget program eller möjlighet att anmäla sig ännu. Veckan efter och bara någon halvmil bort arrangeras Craft Camp för femte året i rad. Anmälan öppnar 1 december!

Andra saker som nämns är Martina Behms nya sjalmönster, en viss fladdermusmössa, The Bat Lady, fårforskning och Jade Starmores spellista "Glamourie" på Spotify (du måste vara inloggad för att kunna söka fram spellistor).

Och så blir det en Mysteriestickning även i år! Mer info kommer snart!

Lyssna på avsnitt 66. Roliga timmen här eller i din mobil.

söndag 5 november 2017

65. Svensk stickhistoria skrivs om!

Stoppa pressarna! Nu skriver vi om svensk stickhistoria. Det är Erika Nordvall Falck som upptäckt att stickning i Norrbotten omnämns redan 1673 i en skildring av Johannes Schefferus i praktverket Lapponia.

Erika med vantstickning efter intervjun.

Det brukar ju sägas att stickningen kom till Sverige med holländska Magna Brita Cracau som gifte sig med en rik bonde i Halland. Också det var på 1600-talet. Och att stickningen sedan spreds över resten av landet från söder till norr.

Vantar från Arjeplog

Men antagligen kom stickningen samtidigt till många olika ställen i Sverige där man hade utländska kontakter, längs kuster och på öar. Så även i Norrbotten har man stickat sedan 1600-talet  – eller tidigare.

Vantar från Karesuando.

Erika Nordvall Falck har själv en fantastisk samling med gamla vantar och har gjort beskrivningar till flera av dem. Just nu turnerar en utställning som hon satt samman av vantar från sin samling runt i Sverige – den har varit ända nere i Landskrona.


Också en vante från Karesuando.

Så varför den inte nått huvudstaden kan man fråga sig – i synnerhet såsom boende i huvudstaden och specialintresserad av vantar. Det borde finnas gott om lokaler där utställningen Marknadsvantar skulle kunna visas  *kastar menande blickar i riktning mot Nordiska museet*...

Vad säger ni? Ska vi göra ett upprop?

Vante från Jukkasjärvi/Vittangi


Erika berättar också om Teres Torgrim (som råkar vara hennes pappas kusin) som såg till att dokumentera vantar från 1600-talet när kyrkan i Jukkasjärvi skulle byta golv 1947. Hör allt spännande Erika tagit reda på genom att läsa arkivmaterialet på Riksantikvarieämbetet. Hon har förstås också pratat med Teres medan hon levde.

Vante från Jukkasjärvi av Teres Torgrim.

Om ni visste hur länge vi önskat få intervjua Erika Nordvall Falck i podden!
Nu måste vi fira att det äntligen blev av med att lägga upp och sticka några nya vantar.

En rekonstruktion av en vante som
fanns i kryptan i Jukkasjärvi kyrka.
Erika är en mästerlig berättare med något av en sagoröst och hon förtäljer inte bara vår nya stickhistoria utan också gripande historier om stickerskor som varit verksamma i Norrbotten, som Skaite-Maria och Porjusgumman.

Mönstret kallas kaffeböna och brukar stickas
 i Jokkmokk men denna vante har Karesuandofärger.
Så ta fram stickningen, lyssna och njut!


söndag 22 oktober 2017

64. Sticka Ivars flätor!

Tänk att Nördic Knittings bästa Starmore-kompis Ivar Asplund har författat en stickbok med fina flätmönster. 

I två års tid har han stickat och stickat och nu är den äntligen klar! Vi är kanske lite partiska, men det är faktiskt väldigt snygga mönster i boken. Både enkla och lite krångligare. Den här vändbara halsduken är perfekt för nybörjare, till exempel. Och rolig att sticka.

Halsduken Vrid & vänd
Foto:Tina Axelsson

Barntröjan Pil stickas med vridna maskor och är nog något för lite mer tålmodiga stickare. Men egentligen inte svår.

Barntröjan Pil är en liten pärla.
Foto:Tina Axelsson

Och så här nöjd såg stickboksförfattaren själv ut när han kom för att bli intervjuad i podden på självaste boksläppardagen.



 En av fördelarna med att ha en stickpodd och få besök av stickboksförfattare är att man får prova en del av plaggen i boken för att se om man passar i dem.

Mössmodellen heter Sniskan och fuskpolon som Johanne
har fått låna är en av Ivars egna favoriter i boken.
Foto: Elise Florman


Mössan Sniskan har en lite annorlunda fläta som sticker iväg åt ena hållet.



Det här är Johannes favorit i boken – en kofta som borde fått heta Johanne, men som fått namnet Endräkt...

Otroligt snyggt flätmönster!
Samma dag som intervjun gjordes var det boksläppskalas på Litet Nystan och det har nog aldrig varit så knökfullt i butiken tidigare. Det var kö ut på gatan. Värre än Systembolaget en fredagseftermiddag.


Man skulle kunna säga att alla var där, men alla var faktiskt inte där. Heléne var, till exempel, inte där för hon var ivägskickad på konferens med jobbet.


Lyssna på podden och lämna ett svar på frågan i kommentarerna nedan om du vill vara med och tävla om ett exemplar av Ivars bok Sticka flätor (Bonnier Fakta).  Vinnarna har dragits och tävlingen är avslutad!