fredag 9 mars 2018

73. Delade vantar!

Inspirationen till utställningen #dela vantar
kom från en tidigare vantutställning.
Vackra vantar, varma vantar, knasiga vantar, halvfärdiga vantar, coola vantar, broderade vantar...Det kom verkligen in vantar av alla sorter till vinterns stora vantutställning på Hemslöjden i Skåne. 176 par, stickade och skickade från hela Sverige.Det speciella med vantutställningen var att man också skulle dela med sig av mönstret till vantarna som man ritat själv.

Paketen med vantar fick brevlådan att svämma över, säger Sofia.
Hemslöjdskonsulenten Sofia Månsson , som har haft hand om projektet, berättar allt om nästan alla vantar som är med i utställningen #dela vantar, som strax vandrar vidare upp till Luleå för att visas på Norrbottens museum. Även Hemslöjden i Norrbotten har varit med och skapat vantutställningen.

Det finns vantar för alla smaker.

På invigningen i Landskrona i höstas var Madelene och Josefin från vår systerpodd Stickkontakt med – allt filmades så att man kunde vara med även om man inte var på plats.Nu på återinvigningen i Luleå har Johanne bjudits in att berätta om vantar, stickhistoria, hur mönster har vandrat och om hur inspirerad man kan bli av gammal tradition.

Sofia och Johanne pratade vantar – förstås!
Naturligtvis har vi passat på att intervjua Sofia Månsson om den speciella utställningen. Vill man se fler bilder på vantarna och läsa berättelserna bakom finns allt på Hemslöjdens hemsida. Det finns också en grupp på Facebook med namnet #delavantar där man kan också kan visa vantar man stickar efter mönstren.


Lyssna på Sofia här eller i din smartphone!

Och var med och tävla om garnet från Eva i Stäket genom att lämna en kommentar på detta blogginlägg. Hur ni ska göra för att tävla får ni reda på i poddavsnittet.
Tävlingen pågår fram tills nästa poddavsnitt släpps.
35 kommentarer:

 1. Hei! Var inne og tittet på Evas garn, det ser utrolig mykt og deilig ut, og akkurat sånn fint melert som gjør at det blir liv i strikketøyet. Vil gjerne prøve lykken, kanskje jeg er heldig og vinner! Vil også passe på og takke for at dere fortsetter å komme med morsomme, interessante, lærerike og spennende podkast episoder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bodil!
   Man måste svara på en fråga också för att få vara med och tävla. Den får man reda på när man lyssnar på avsnittet.

   Tack för allt beröm! Kul att du tycker om att lyssna. Hälsningar Johanne

   Radera
 2. Hej,
  vilket fantastiskt garn! Om jag fick en härva av det skulle jag nog äntligen ta tag i ambitionen att sticka sjalen Hogwarts Express till mitt yngsta barn som är mitt uppe i Harry Potter-åldern nu.

  SvaraRadera
 3. Vill gärna vara med och tävla. Kommer sticka något mysigt plagg till bebis som kommer i maj. Låter så mjukt och gosigt.

  SvaraRadera
 4. Så kul att äntligen få se ,live,alla fina vantar som nu kommer att finnas på Norrbottens museum i Luleå.Och ett så fint initiativ från Sofia Månsson och också samarbetspartner Norrbottens läns hemslöjdsförening med hemslöjdskonsulenter i spetsen.Välkomna Sofia och Johanne.Tack Eva för din sponsring av garn till någon lyssnare av denna podd.Jag skulle gärna vilja vinna ullgarn till vantar.

  SvaraRadera
 5. Hej! Om jag vann garnet skulle jag sticka vackra vantar av det. Har precis börjat med vantstickning igen och det ju så roligt!
  Hilsen Oline S

  SvaraRadera
 6. Vad glad jag blev att ni hade plåtat mina vantar! (Vanten Hit och dit, nummer 39)

  Jag skulle vilja tävla åt min mor Birgit, som är min stora textila förebild och som stickat en massa plagg till både mig och mina barn. Hon hade planerat att gå på Syfestivalen i Malmö, men fick en operationstid dagen innan, så hon missar tyvärr årets mässa. Därför önskar jag att hon vinner härvan, så att hon kan sticka en varm, mjuk och vacker sjal till sig själv, nu när hon ska vara hemma och återhämta sig.
  Tack för en fin podcast!
  /Madeleine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madeleine! Vi har utsett dig (och din mamma) till vinnare av en av härvorna av Stäket II. Kontakta oss med en adress dit vi kan skicka garnet!

   Radera
 7. Oh vad glad jag blev när jag såg att veckans podd handlade om Vantutställningen. Den hade jag velat besöka...jag har verkligen fastnat i att sticka vantar. Sååå kul...men...om jag vann detta vackra garn skulle jag sticka en 3räta 2 aviga sjal av Lotta Blom Tant Kofta. Var på kurs med henne på Fårfesten i Kil...fick sådan inspiration. Sticka är meditation. Tack för en härlig pod/Mvh Lisa

  SvaraRadera
 8. Johanna Höglin9 mars 2018 kl. 21:31

  Tack för ännu ett trevligt avsnitt! Roligt att höra mer om vantutställningen, blev verkligen inspirerad att sticka vantar.
  Åh, av det garnet skulle jag vilja sticka Belmont cardigan av Gudrun Johnston

  SvaraRadera
 9. Hei! For et vakkert garn! Skulle jeg være så heldig å vinne det, ville jeg strikke et tynt og lekkert sjal - Leaf-sjalet til Marion R kanskje.

  Det popper opp nye strikke-podder hele tiden, men når jeg snakker med mine norske med-strikkere, er det én pod alle hører på, nemlig Nördic Knitting - dere er best! Takk for at dere holder på og lager den ene fine episoden etter den andre!

  SvaraRadera
 10. Tack för en underbart inspirerande pod! Jag har bestämt mig för att detta året bredda min stickning och lära mig flera nya tekniker. Så om jag vann garnet skulle jag göra en flätstickad väst med inspiration från Vikingatiden.

  SvaraRadera
 11. Ååå vilket härligt garn jag vet direkt vad jag skulle sticka om jag har turen att vinna. Fuskpolo liksidig som finns i boken Sticka flätor av Ivar Asplund. Tack för alla era fina poddavsnitt 👍

  SvaraRadera
 12. Tack för en härligt trevlig pod! Om jag vinner garnet ska jag sticka dubbelstickade vantar med mönster från hällristningarna på Himmelstadlundsfältet i Norrköping. Har redan gjort ett mönster så jag väntar bara på garnet!

  SvaraRadera
 13. Ännu ett mysigt avsnitt! Det fina garnet skulle passa perfekt till en Shetlandsspetssjal jag har haft ett gott öga till ett tag....

  SvaraRadera
 14. Ännu ett trevligt avsnitt. Om jag vinner det fina garnet ska jag sticka en sjal med rätstickning och lite spets. :)

  (Suddgummi på ravelry)

  SvaraRadera
 15. Åh vilket fint garn Eva låtit spinna. Tror det skulle göra sig fint som en sjal, den här: https://www.ravelry.com/patterns/library/close-to-you

  SvaraRadera
 16. Jämt-Alpakka måste ju bara bli ett önskegarn.

  SvaraRadera
 17. Tina Brauckmann11 mars 2018 kl. 15:21

  Flott garn. Ja, det vil jeg ha til en sjal med flettemønster. Tenker på enten caireen eller celtic myth. Og ja, dette var enda en interessant avsnitt av poddcasten. Venter i spenning på den neste...

  SvaraRadera
 18. Ett garn jag skulle vilja använda till att sticka en gosig tröja till barnbarnet.
  Ann Söderlind

  SvaraRadera
 19. Hej! Jag skulle sticka en barntröja med breda horisontella ränder: det gråa randat med lite gott och blandat vad som finns här hemma!
  //Carin F

  SvaraRadera
 20. om jag vann skulle jag sticka en rektangulär spetsstickad sjal och vira in mig i.

  SvaraRadera
 21. Inger Andersson12 mars 2018 kl. 19:51

  Om jag vann detta fina garn som jag tror har en fin lyster skulle jag sticka ett par tvåändsstickade fingervantar med mönsterkurs. Skulle nog bli fin fint.
  Tack för alla trevliga avsnitt man kan lyssna på.
  Inger Andersson (vanten Erika)

  SvaraRadera
 22. Vilket fantastiskt garn! Skulle jag ha turen att vinna skulle jag äntligen ta tag i att sticka Majas mamelucker för att värma min breda frusna bak nu när vintern vägrar släppa sitt grepp om norrland. /vridenmaska på instagram

  SvaraRadera
 23. Vilket spännande garn! Om jag vann skulle jag sticka en sjal och kombinera det stickade med nålbindning på något sätt. Är nyfiken på att kombinera olika tekniker. :)

  SvaraRadera
 24. Härligt avsnitt! Vilka mysiga historier Sofia berättade om vantarna. Och den digitala utställningen är så lyxig för oss som inte har möjlighet att besöka utställningen på plats. Hemslöjden i Skåne har gjort ett fantastiskt jobb.
  Evas härlig garn skulle jag sticka en sjal av. Jag har flera favoriter på Ravelry, men en som sticker ut för just det här garnet är Aavikkoruusu av Pirjo Ilvonen.

  SvaraRadera
 25. Vilket ljuvligt garn. Det skulle bli en sjal hos mig. Troligen en Shetlandsinspirerad spetssjal. De kan jag inte ha för många av.
  Tack för ännu ett toppenavsnitt av er pod.

  SvaraRadera
 26. Jag prövar lyckan. Om jag mot förmodan vinner garnet så skulle jag sticka en sjal till mor min.

  SvaraRadera
 27. Hej! Det är alltid lika roligt att lyssna på er pod! Om jag skulle råka vinna garn skulle jag sticka vantar, kanske Jared Floods "Green Autumn".

  SvaraRadera
 28. Anneli Andersson19 mars 2018 kl. 13:26

  Tack för er härliga pod, och tack för möjligheten att vinna Evas ljuvliga garn! Om jag har turen att vinna ska jag sticka värmande innervantar till lovikkavantarna jag stickat till 12-årige sonen. Han älskar sina vantar, men trots rejäl ruggning tycker han att det blåser igenom dem, så en mjuk och varm innervante av ull från jämtlandsfår och alpacka skulle han få!

  SvaraRadera
 29. Tack för ännu en härlig lyssnarstund med stickningen i händerna! Jag skulle så klart knåpa ihop ett par vantar om jag skulle vinna.

  SvaraRadera
 30. Ops en ny värld har öppnats. Underbart att kunna sitta och lyssna både när man stickar , jobbar framför datorn eller på en bilresa. En vinst skulle bli ett par vantar som förenar vanten/handsken och pulsvärmaren i ett. Skulle sticka in Värmlands mystik och traditioner en projekt som skulle vara speciellt av ett speciellt garn.

  SvaraRadera
 31. Ni har den absolut bästa stickpodden, man blir så inspirerad och får många goda skratt. Det är lågmält och med stor ödmjukhet. Man orkar ta itu med att repa upp och rätta till, man får både tekniktips och inspiratipnstips och man inser att man behöver inte ha bråttom. Tusen tack för att ni finns. Fortsätter lyssna om och om igen!

  SvaraRadera
 32. Hej! Er podd är den bästa. Många intressanta intervjuer men oxå för att jag njuter av din och Helene’s behagliga och tydliga röster när ni båda är med i podden. En sjal skulle jag sticka i detta som jag uppfattar det mjuka garn. Hälsningar Harriet

  SvaraRadera
 33. Tack. Tack. Ett nystan av det fina garnet från Eva i Stäket damp ner i mitt postfack idag. Det är verkligen ljuvligt mjukt. Ska bli roligt att få sticka med det mysiga garnet. Har laddat hem mönstret från Ravelry. Nu ska jag nysta...

  SvaraRadera