söndag 24 juni 2018

80. Sticka miljövänligt – går det?

Vad är mest miljövänligt – att sticka i akryl eller ull?
Det låter kanske som en enkel fråga, men det är det inte. För det här med hållbarhet och miljövänlighet är verkligen inte lätt att reda ut eftersom det inte finns några simpla svar.

För att få veta lite mer har vi intervjuat materialexperten Björn Florman – en av grundarna till Materialbiblioteket och ofta anlitad som konsult och föreläsare kring hållbarhetsfrågor.

Björn föreläser ofta om plaster och hållbarhet.

Johanne och Heléne försöker förstås få Björn att säga att ull är bäst att sticka med, men...  Det kan faktiskt vara så att det är mindre kostsamt för miljön att framställa akryl ur olja än att framställa ullen ur får. I alla fall om akrylen kan återvinnas. Men det är tyvärr något vi är dåliga på i Sverige.

Värst är blandmaterial, som garn eller tyg av, till exempel, 40 procent akryl och 60 procent ull eftersom inget av materialen då går att återvinna.

Superwashgarn är förstås också en form av blandmaterial, i alla fall om det är ull som täckts av en hinna med plast. Och superwashgarn som är behandlat med klorgas för att de kliande fibrerna ska frätas bort är förstås inte heller någon miljösmart produkt.

Vi hade förstås hoppats att Björn skulle säga att ull är bäst!

Garn tillverkat av växtfiber är bättre för miljön än garn gjort av animaliska fibrer (ull, mohair och angora). Men inte bomull, som är en riktig miljöbov. Lin eller hampa ska det helst vara.

Och om vi blir bättre på att återvinna och återanvända fibrerna – som de gjorde förr i tiden – så skulle belastningen på miljön kunna minska.

Det finns mycket att fundera på efter detta avsnitt. Lyssna här eller i din smartphone.


9 kommentarer:

  1. Jätteintressant och tänkvärt avsnitt - tack för det! En sak att ta med sig tänker jag är att långsam och krånglig stickning i alla fall bör vara mindre resurskrävande än annat ur hållbarhetsperspektiv - en härva garn kan räcka långt. Jag tänker också att det handlar, som så mycket annat, om att göra medvetna val vid inköp, snarare än att helt välja bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, långsam och krånglig stickning borde onekligen vara bra ur hållbarhetssynpunkt. Det kan vi använda som argument!

      Radera
  2. Bra att resonera kring detta! Jag har dock en fundering: ull är ju definitivt varmare, bättre på att isolera och betydligt mer beständig än akryl eller blandmaterial, d.v.s. att ullplagg håller längre. Om man stickar för att ha ett varmt plagg länge skall det nog vara ull, eller hur? Vilken ull är fråga nr 2,var och hur både råvaran och garnet tillverkas, tvättas, färgas mm. Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En krav-märkt fåruppfödning i Sverige eller i varje fall en med genomtänkt användning av olika miljöpåverkande faktorer borde gynnas. Själv använder jag numera gärna ull från Bodils ullbod utanför Örkelljunga. Ett härligt garn att sticka med. Säljs hos Tant Hulda i Lund bl a

      Radera
    2. Tack för tips! Det får vi testa när vi får möjlighet.

      Radera
    3. Ull är ju varmare och bättre än akryl på många sätt, även om själva framställningen kostar på miljön. Och man kan väl vara nöjd med om man själv tar reda på så mycket det går om garnet, fåren det kommer från och hur långt det har färdats med mera. Närproducerad och inte superwashbehandlad – inte ens färgad ull är i alla fall ett bättre val än importerad. Och den håller ju längre än akryl – vilket vi pratar lite om. Så det finns mycket att tänka på!

      Radera
  3. Hej! Jag har en fråga på det här väldigt intressanta avsnittet! Jag är helt med på att det ur energisynpunkt kan vara mindre resurskrävande att använda ett akrylgarn (än t ex ull) beroende på en mängd olika faktorer. Men jag funderar lite på det här med mikroplaster. En akryltröja som används och tvättas kommer ju ofrånkomligen att avge en hel del "plastludd" (som blir väldigt svårt att återvinna). Är det inberäknat i den påverkan ni pratar om eller förändras kalkylen om man tar med det i beräkningen? Sen undrar jag också om Björn har något lästips i ämnet..? Mvh, Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi utgick från ett CO2-perspektiv och mikroplast är ett separat problem som inte går att direkt ställa mot växthuseffekter. Det finns ingen "populärvetenskaplig" bok som sammanfattar miljökomplexitet på ett bra sätt, hälsar Björn. Vill man läsa mer om mikroplaster kan man försöka få tag på aktuella rapporter och undersökningar som är beställda av myndigheter, en bra sajt där sådana kan komma upp är aktuellhallbarhet.se och man kan också kolla IVL svenska miljöinstitutets hemsida.

      Radera
    2. Björn Florman,må vara materialexpert man beträffande "framställning ull ur får", har han nog missuppfattat hur den "tillverkningen" går till.
      Fåren arbetar för vår natur, de håller landskapet öppet, betar i skog och mark. Sedan växer deras hårman, de måste klippas vår och höst för att djuret skall må bra.
      Ullen kan spinnas till garn, tovas till filtar mm. ÄR även bra som isolering. Ett ullplagg står emot väta,värmer även då det blivit fuktigt. Skall inte tvättas så ofta, vädring räcker långt.
      Har du besökt en fjällstuga efter en dag på skidor, vet du hur illa plaggen av konstmaterial luktar!

      Radera