fredag 24 augusti 2018

83. Danmarks stjärnbeströdda tröjor


Dronningen av dansk stickning – Vivian Høxbro i egen hög person. Imponerande kunnig, respektingivande – och cool.

En hälsning från våra förmödrar hette
föredraget som Vivian höll på Hemslöjden
i Landskrona för några år sedan.

Sex år har Vivian ägnat åt att undersöka gamla stickade stjärntröjor med reliefmönster från 1800-talet. Resultatet blev ett praktverk med både dokumentation av gamla mönster och mönster till nya tröjor man kan sticka i nutida garner.
En stjärntröja bar man under ett livstycke eller en jacka och bara halsringningen och lite av ärmarna syntes. Ändå var de väldigt oerhört omsorgsfullt stickade.
I Skåne finns liknande tröjor som fortfarande tillhör folkdräkten, men där heter de spedetröjor.

Från utställningen på Hemslöjden i Landskrona.

I Danmark kallas tröjorna egentligen för nattröjor, trots att man inte bara hade dem på natten. Man bar dem faktiskt dygnet runt.

Det tre tidigare böckerna som fanns om de gamla nattröjorna.

I maj fick Johanne i uppdrag av tidningen Hemslöjd att åka till Danmark och intervjua Vivian om hennes livsverk. Det var ett otroligt spännande och roligt uppdrag. Vivian bor på ön Falster, några timmar med tåg från Köpenhamn alldeles vid havet.

Vivians vackra ateljé.

Vivian ägnade hela dagen åt att berätta om tröjorna och även om sitt eget liv i stickningens tjänst. Hon har åkt runt i världen (USA, Japan, Sverige med mera) och hållit kurser. Heléne har haft turen att gå en av Vivians kurser i färglära.

Provlappar stickade till en tidigare bok.

Färger är viktiga för Vivian, vilket syns i hennes hem – och hennes favoritglasögonbågar är illgröna. På väggarna hänger fantastiska tavlor gjorda av gamla provlappar.

Den mest imponerande stickbokhylla Johanne sett!

Bokhyllan i ateljén är proppfylld av stickböcker, många om historia. Hon har själv skrivit elva stickböcker och är otroligt kunnig när det gäller sticktekniker.

Det var bara en teknik med liggande maskor som Vivian inte lyckades lista ut på egen hand när hon försökte återskapa de gamla stjärntröjorna. Men då fick hon hjälp av Riina Tomberg, stickprofessor från Estland som kunde visa hur man gjorde eftersom tekniken hade överlevt där.

Liggande maskor från boken Estonian Knitting 1

De flesta av de tvåhundra år gamla tröjorna finns på Lolland Falster Museum

En stjärntröja har hittat hela vägen till USA och finns på Nordic Heritage Museum, Seattle – men de visste inte vilken skatt de hade där innan Vivian kom dit och kunde berätta tröjans historia. Då först förstod de att behandla den som en klenod.

Vivians samling av antika nystpinnar
och pärlstickade påsar.

Vivian har också varit med och startat danska Gavstrik som ordnar sticksymposium på intressanta platser i Norden, Baltikum och även Japan.

Nu skriver Vivian redan på nästa bok som ska bli en nyutgåva av den första danska stickboken från 1800-talet. Något att se fram emot!


 Hon provstickar alla mönster själv...Om du tänker investera i en fin stickbok så kan vi verkligen rekommendera Strik danske stjernetrøjer Den finns på Hemslöjden i Landskrona


Och skynda dig att köpa nya numret av tidningen Hemslöjd, läs om Vivian Høxbro och se bilderna som duktiga fotografen Åsa Sjöström tog.

Lyssna på avsnittet där vi pratar (vördnadsfullt) om denna danska stickdrottning!


3 kommentarer:

  1. Så intressant avsnitt och jättefin artikel. Sån tur att jag just startat en prenumeration på Hemlöjden!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant och ännu roligare blev det när jag var på Strik Bornholm den gångna helgen och fick lyssna på en livs levande Vivian Höxbro när hon berättade om detta OCH att jag har artikeln kvar att läsa. :)

    SvaraRadera