söndag 14 oktober 2018

85. Hektisk höst

Ibland kan livet vara så kul att man inte ens hinner podda. Denna höst har varit helt makalös på många sätt. Massor av nytt som har hänt och en del gamla favoriter i repris.

Heléne har varit på Shetland – igen. Men denna gång fick hennes sambo Jonas följa med. De bodde på mysigaste stället i hela ögruppen: Busta House i Brae.

Bästa Busta House
Det var en ull- och vandringsresa så äntligen kom Heléne ut till några av de vackra platser som hon längtat efter att få se.

Utsikt från St Ninians Isle
Fåren flockades för att välkomna henne tillbaka. Men de har fått nog av sociala medier och vill inte längre bli fotograferade 24/7. Man har en viss förståelse – det är ju sjukt många stick-resor till Shetland nu för tiden...

Uradale Farms shetlandsfår - vill inte vara med på bild
Förra året joinade Heléne Marie Wallin Fair Isle Club 3 - men de filmade tekniktipsen som följer med klubbkoftan får nu Heléne att bryta ihop. Allt hon själv brukar varna för att man ska göra, tipsar Marie om... Kan Heléne ens behålla sitt efternamn eller kommer hon att behöva byta för att inte drabbas av kollektiv vanära?

Medan Heléne kopplade av på Shetland och vilade upp sina onda axlar genom att inte sticka så satte Johanne igång att göra en helt ny handarbetstidning som kommer ut den 16 oktober och har fått namnet Stickat & sånt.

84 sidor! Med bara beskrivningar och reportage.
Det är det roligaste jobb hon någonsin har gjort (trots att hon intervjuat drottningen) och trots att det var så otroligt mycket arbete. Att skriva reportage, samla ihop mönster och göra några egna, nya mönster tog all vaken tid i två månader.

När Heléne var hemma hjälpte hon till med tidningsmakeriet, t ex hängde hon med på en minimässa som Sandnes garn hade i Uppsala för att välja ut några stickmönster som är med i tidningen. När vi väl var där passade vi på att intervjua Heidi Bjørseth Mortveit och Astrid Tedman Viklund som jobbar för Sandnes i Norge, respektive Sverige.

Och Johanne passade också på att prova några av höstens nya plagg. Ett av dem kom med i tidningen, gissa vilket!


Stickat & sånt kommer att finnas i butiker, gå att beställa genom Icakuriren och online på Din Tidning. Om den blir populär kan det bli fler nummer, det här är något av ett test... så löp och köp!


Dagen efter att tidningen gått till tryck tog Johanne flyget till Bergen i Norge för att få hålla kurs på Bergen Strikkefestival. Vilken mysig och välplanerad festival det var! Lokalen var ett stick-museum med gamla vackra stickmaskiner alldeles vid vattnet.

Johanne garninköp i Bergen, två härvor till ny mysteriemössa.

Det var massor av intressanta föredrag, workshops, bra garnförsäljning och fullt av trevliga och duktiga stickare. Kan rekommenderas!

Till exempel kunde man träffa på mästerstickaren Birger Berge där. Han höll kurs i att sticka Selbuvantar. Förstås.
Birger med nytt garn till Selbuvantar.
 Han stickade sina första egna Selbuvantar när han var 12 år gammal.

Birgers allra första par votter


I augusti besökte vi Sandnes minimässa i Uppsala. Heidi och Astrid hade med sig alla nya modeller i åtta koffertar. Bland annat fick vi se de tuffa tröjorna som den danska sångerskan Nanna Øland har formgivit.

Nannas tuffa tröja i garnerna Modig och Silk Mohair


Heidi Bjørseth Mortveit intervjuas av vår flygande reporter
Astrids visar sin favorit från nya kollektionen


Finaste koftan!


Och äntligen har vi korat en vinnare av vår slogantävling som vi utlyste tidigare i somras. Och den som vinner Tant Huldas fina hampagarn är Emma Nordlund som också stickat en kudde med sin slogan.

Grattis Emma!
Och till sist – inför nästa års planering av resor undrar Johanne om det finns intresse för att åka till Irland, gå på garnfestivalen Woolinn, ta båt ut till Aranöarna och lära sig flätstickning, besöka ett irländska spinneri med anor från 1700-talet under veckan innan juni?

Lämna en kommentar eller skicka ett mejl i sådana fall med en intresseanmälan!12 kommentarer:

 1. Fick tidning i brevlådan idag! Vad fin den var! Och 1950-tals koftan! Den bara måste jag sticka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den vill jag också sticka. Kul med uppfräschade vintagemönster. Och tack för att du berättar att du gillar tidningen – då blir jag glad!

   Radera
 2. Skulle beställa tidningen som gåva till en vän, men det gick minsann inte, varken via dintidning.se eller när man ringde dem. Här är den slutsåld, så min vän får väl bli utan tidning om jag knte hittar den någon annanstans. Så ledsen! Vill ju att hon också ska få läsa denna underbara tidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju märkligt! Jag testade nyss och det verkade fungera att beställa via denna länk:https://www.dintidning.se/specialtidningar/stickat-sant/

   På Din tidningen verkar de inte riktigt känna till att den finns, den är ju så ny. Så där är det flera som fått fel svar tyvärr.
   Kul att du gillade tidningen och hoppas att du får tag på ett ex till din vän.

   Radera
 3. Sen på bollen, men OM man skulle vilja följa med på en Irlandsresa!??!?!?!
  Har påven lustig hatt?
  Är garnnystan luddiga?
  Är Nördic Knitting bästa podden?

  SÅ rätt är det med Irland!
  hoppas den resan blir av!

  SvaraRadera
 4. Hei! Den finaste kofta skulle eg så gjerne funne mønster til - antar den er i bladet? Men ser at bladet ikkje kan bestillast frå Norge... Er det nokon i Norge som selger det? Helsing Anne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det SKA gå att köpa tidningen från Norge. Men man måste tyvärr betala porto då. Har du tittat på dintidning.se ? Kolla med varbitt.no om de köpte in några av förra numret. Jag vet att de var intresserade. Annars får du gärna höra av dig igen så ska jag se vad jag kan hjälpa till med.

   Radera
 5. Hei og takk for svar. På dintidning.se står det at produkter bare leverast til adresser i Sverige. Eg kan fylle inn adresse etc, men Sverige er einaste valgmulighet for land...Kanskje går det om eg tar kontakt direkte? Kan sjekke med Værbitt, men finn det ikkje i nettbutikken deira. Helsing Anne

  SvaraRadera
 6. Jeg er på jakt etter mønsteret til koften i grått som er avbildet lenger oppe på denne siden med bildetekst: Finaste koftan! Hva heter den og hvor finner jeg mønster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Koftan kommer från Sandnes. Dock vet jag inte vad den heter eller vilket häfte den är med i.

   Radera
 7. Marina Johansson1 april 2019 kl. 18:01

  Hej!
  Kan man hitta mönster från hösttidningen?
  Letat Cobainkoftan men hittar den inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marina!
   Den koftan finns både i Celia B Dackenbergs bok Kulturkoftor och i höstnumret som fortfarande går att beställa från dintidning.se

   Radera