måndag 19 november 2018

87. Sill, kvinnor och stickning





Heléne har läst ett par äldre artiklar om The Gutter Lasses eller The Gutter Girls. Artiklarna är skrivna av Elizabeth Lovick, boende på Orkney, och ingår i ett kursmaterial från en workshop med henne som Heléne deltog i för snart tio år sedan. 

Efter vi hade spelat in avsnittet kom senaste Shetland Woolweek Annual i brevlådan och då såg vi att där fanns det också en ganska lång artikel om denna spännande historia.

Från 1810 till 1950 reste tusentals kvinnor runt och säsongsarbetade med att rensa sill under sommarmånaderna.  De arbetade i lag om tre; två rensare ”gutters” och en packare ”packer” och arbetslagen brukade hålla ihop samma gäng från år till år. Det var ett slitsamt arbete men det innebar också frihet och en möjlighet att få lämna hemmet. Lite äventyr och samtidigt tjäna egna pengar.


 

I Stornoway på Yttre Hebriderna står statyn "Herring girl"

Kvinnorna stickade närhelst de hade en stund ledigt. Sockor till familj och till avsalu, tröjor att arbeta i till sina familjemedlemmar eller till sig själva. Stick- och modeintresset var stort och man tävlade om att ha senaste nytt.


Garnet var köpegarn, som alltid var finare än hemspunnet, och masktätheten 28–30 m/10 cm enligt Elisabeth Lovick. De stickade fiskartröjorna, som kallas ganseys, var täta och enfärgade; svarta eller mörkblå. Ärmarna stickades traditionellt från axeln och nedåt för att det skulle vara lätt att sticka om en sliten mudd och nederdel.

Mönstren bestod oftast av räta och aviga maskor, ribbstickning och lite flätor. Olika orter har sina olika mönster. Därför kunde man i detta fall knyta olika personer till specifika ställen genom den stickade tröjan han bar. Här är en sida med tröjmönster från Flamborough.

Här säljs det speciella garnet Frangipani, ett femtrådigt tunt garn perfekt till ganseys.

Flera olika inventeringar av mönster har gjorts, bland annat Moray Firth Gansey Project och
boken Dutch Traditional Ganseys av Stella Ruhe.



Det finns många foton att söka fram om du vill se mer, sök på ”gutter lasses” eller ”herring girls”.

Här kan du lyssna på avsnittet om sill, kvinnor och stickning – eller som Johanne kallar det "Heléne and the Gutter Girls".  


10 kommentarer:

  1. Hej! Ni gör så intressanta avsnitt! Jag funderade medans jag lyssnade att har ganseys någon koppling till Guernsey. Guernseytröjor var väl oxå stickade tätt med struktur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tröjorna kallas både guernseys och ganseys, det är samma sak.

      Så roligt att du lyssnar på podden!

      Radera
    2. OK, tack! Ska lyssna en gång till för det var så himla intressant. Artiklar om historisk stickning eller stickning i historien vore kul att läsa i nästa nummer av Stickat & sånt. :)

      Radera
    3. Tack för alla underbara program ni gör.
      I ett gammalt nr av tidningen hemslöjd hade de en beskrivning av hur du syr din egen sydväst. Där beskrev de att man skulle behandla tyget med linolja för att få den vattenavisande effekten. Med tanke på brandrisken ni tar upp stod det att man skall hänga tyget ventilerat. Så jag kan tänka mig att tjejernas förkläden var inprignerade på det sättet.

      Radera
    4. Det var intressant att få veta! Att man verkligen använde linolja till impregnering. Och jag kan ju tänka mig att flickorna förkläden fick hänga utomhus och bli välventilerade även pga doft och inte bara för att minska brandrisken...

      Radera
  2. Härligt avsnitt som alltid! Alice Starmore säljer också femtrådigt garn till fiskartröjor. Det finns i oblekt och marinblått och så här står det på Virtual yarns hemsida:
    "Alice Starmore® Scottish Fleet
    Authentic 5ply worsted gansey yarn.
    Standard Knitting Tension 28-36 sts X 36-40 rows to 10cm on 2.25mm-3.25mm needles.
    It comes in balls of 100g, price £7.50 per ball"
    Jag har provköpt ett nystan och det känns närmast outslitligt och bara lite vasst (info för oss som älskar ull men där kärleken inte alltid är besvarad....).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Undrar om inte Östergötlands ullspinneri också har ett garn som kan passa, som Ivar Asplund har använt till en del av sina flätmönster?
      Kul att du gillade avsnittet!

      Radera
  3. Tack för spännande avsnitt.
    Om man vill köpa Frangipani så säljer även Anna garnet via sin (webb)butik Vinterverkstan i Skärhamn.
    Om man vill ha inspiration och råd hur man sticker en gansey så har Gordon i Caithness, Skottland en hemsida (på engelska) där han har ett register över alla tröjor han stickat. En imponerande mängd: www.ganseys.com

    Hälsningar från västkusten!

    SvaraRadera
  4. Tusen takk, veldig spennende informasjon og herlige bilder fra fortiden. Hvilke sterke kvinner. Jeg er takknemlig for at vi i dag har lyst til å nyte skjønnheten i strikking mindre å tjene penger.
    Jeg liker mønster- og flett strikking og deres kultur.
    Takk for bilder. Hilsen fra Viola. God helg for deg.

    SvaraRadera
  5. Jag har ett förslag till ämne, som kanske är pinsamt nybörjaraktigt, men som garn-jägare på loppisar, i garnsäljargrupper etc, springer man ibland på garn som inte har banderoll, eller svåra att googla på när namn saknas.

    jag undrar om man kan se på ett garn hur det kommer se ut. tex. de här handfärgade garnerna som liksom är prickiga, hur man får det till något vettigt? (google hjälpte här). Men andra som t.ex. "fidji" som är omväxlande tunt och tjockt, eller en del mohär-garner. eller de här raggsocksgarnerna som byter färg väldigt tätt, eller de här luddiga men omväxlande färgerna som påfallande ofta är en hel del akryl i. Eller de här vilda Norogarnerna...

    alltså, kan man se på garnet hur randningen eller "prickigheten" blir? Det gäller även olika "tweed-igheter" och såna som är tvinnade med två väldigt olika färger (eller inte så olika).

    Svår fråga att formulera, utan att det låter självklart eller obegripligt. Jag syftar nu på mönster på färdigt plagg. (ett exempel är att såna självrandande (ca ½ m i taget) blir tätt randiga på bålen, men ärmarna får längre färgsjok pga mindre diameter.

    Kanske enklare fråga: kan ni inte visa m t.ex. provlappar hur olika garnkvaliteter blir. Podden nämner kabeltvinnat, jag har stött på kamgarn, jag har i garnhögen såna som är två distinkta rätt hårt tvinnade garner ihop...
    jag är dessvärre lite allergisk mot provlappar, jag får irritationer (på humöret) och stickar väldigt löst. jag tänkte få en liten genväg via den eminenta tidningen!

    SvaraRadera