söndag 3 mars 2019

93. Boktips del 1

Vi börjar med att tipsa om två nya norska böcker – och en gammal. För i vårt västra grannland har man varit flitig på förlagen och släppt massor av nya stickböcker under hösten och vintern. Men så stickar också HÄLFTEN av alla norska kvinnor nu för tiden.

Visst är 50% en imponerande siffra!

För första gången på 30 år kommer en ny bok om norsk stickhistoria ut. Den är skriven av de två oerhört kunniga kvinnorna som driver projektet KRUS i Norge, Ingun Grimstad Klepp och Tone Skårdal Tobiasson.

Kul kuriosa: På bokens framsida är det en bild av en familj klädd i norska tröjor och det lilla barnet är Tone som liten.

Utgiven av Vormedal Forlag.

Den går hyfsat lätt att läsa även för svenskar och det är många bilder på fina, gamla plagg som man blir sugen på att sticka även om det inte finns mönster.

För oss som ständigt är på jakt att få veta mer om historien bakom gamla mönster och sticktraditioner är det här en ovärderlig bok. Tyvärr kan den nog bara beställas från norska webbutiker. Förlaget har en egen shop. Men tänk på att det blir tull och avgifter också.

Nästa bok är egentligen två böcker. Den första gavs ut redan 1929 och är gjord av Annichen Sibbern Bøhn, ett legendariskt namn inom norsk stickning. Hon samlade mönster från hela Norge på sina resor genom landet.

Annichen Sibbern Bøhn

Nu har Wenche Roald, en av de åtta i Vottelauget, fått i uppdrag att göra nya mönster av den snart 100 år gamla boken. Och hon har lyckats fantastiskt bra. Här är Johannes favoritkofta med blommönstret som var med på senaste mysteriemössan.

Rosekoftan
Eskimåtröjan som måste vara en av de första oktröjorna som gjordes ser ut så här: det är Wenche själv till höger på bilden.


Vi har intervjuat Wenche via mejl om arbetet med boken – så kul att få veta mer om hur det känns att få förvalta ett kulturarv. Hon har också en blogg.

Heléne upptäckte att hon har använt många av mönstren från Annichens bok när hon som tonåring ägnade sig åt hönsestrik. Vad sägs om sockor med kärringbården? Bara namnet är ju lockande.

Det blir inte mer rock än så här!

Till boksläppet kom inte bara Annichen Sibbern Bøhns dotter Sidsel utan även Tone Skårdal Tobiasson och Ingun Grimstad Klepp som skrivit ett kapitel om Annichen i Wenches bok.


Wenches bok finns att beställa från svensk nätbokhandel, den heter Inspirerende norske strikkemønstre. Och på köpet får man ett fint nytryck av Annichens Sibbern Bøhns bok, den ligger i en ficka längst bak i boken som en liten överraskning.



Vill du höra vad som var det mest överaskande som Ingun Grimstad Klepp och Tone Tobiasson upptäckte när de skulle skriva ny norsk stickhistoria?
Är du nyfiken på historien bakom Eskimåtröjan med det kanske första stickade okmönstret? Lyssna på podden här eller i din telefon.

Sist i avsnittet finns en inspelad intervju med Ingun och Tone som Johanne gjorde under Bergen Strikkefestival i höstas.

4 kommentarer:

  1. Spännande parentes!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nu förstår jag inte vad som är en spännande parentes. Är det något vi sa i avsnittet? (Vi pratar kanske lite för mycket ibland så det är svårt att komma ihåg allt vad vi har sagt...)

      Radera
  2. Johanne, när Helene talar om "Rosete" talar hon om att det var en liten parentes. kan det vara det som åsyftas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste det vara! Ja, det var en spännande synpunkt från Ivar som Heléne tog upp. Inte bara mönstren utan även orden har vandrat.

      Radera