måndag 1 juli 2019

97. Resan till Yttre HebridernaPå Yttre Hebriderna. Äntligen!
Här kommer ett extra fullmatat avsnitt om vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Inte nog med att vi själva berättar om allt vi var med om, i avsnittet kan du också lyssna till två intervjuer vi gjorde på plats.

Det berömda klotet - Harris Tweeds logotype

Kristina Macleod
En extra halvtimme på slutet där vi pratar med Kristina Macleod på Harris Tweed Authority och med svenska Madeleine Östling som arbetar på spinneriet Uist Wool - missa inte det!

Madeleine guidade oss på svenska inne i spinneriet

Sådan omsorg om hur det färdiga garnets färg ska bli.

Till och med maskinerna var snygga på Uist Wool.
Eftersom resans tema var ull, får och stickning var den kära Alice Starmore ständigt närvarande. Vi pratar särskilt om de vackra tröjorna Luskentyre , Eriskay och Eala Bhan.

Luskentyre beach – vilka färger!
Andra självklarheter på Yttre Hebriderna är Lewis Chessmen och Black Houses.Vi kommer också in på de små fåren på ön St Kilda - alltså, vilket avsnitt!

Black Houses med vasstak
Butiken vi besökte i Stornoway heter Wool 4 Ewe, en liten och alldeles proppfull butik med mycket garn och trevliga människor.

Vi hänvisar friskt till tidigare avsnitt av Nördic knitting som handlar om Arantröjor (avsnitt 8 och ett litet PS) samt det om Herring Girls (avsnitt 87). De mörkblå fiskartröjorna som är upphov till mycket annat stickat kallas "ganseys" och den gamla mönsterboken är skriven av Gladys Thompson.

Meg Rogers
Vi hälsade också på hemma hos Meg Rogers som driver Birlinn Yarn Company. Birlinns garner är värda en omväg, som man säger. Det är Megs får är "sea faring" och får åka båt till sommarbetet. I avsnitt 66 finns en intervju med Meg från när Johanne träffade henne i Skottland för ett par år sedan.


Lugnet i Lochmaddy
Det mysiga hotellet vi bodde på när vi besökte North Uist heter Lochmaddy Hotel. Där hade vi en riktigt mysig kväll med våra stickningar.

Callanish Stones – inte de stenarna som är med i Outlander
Resans sista dag besökte vi Callanish Stones som är ett stort turistmål. Inte så lugnt men ganska magisk stämning, alla människor till trots! 

De underbara stränderna!
De underbara stränderna är helt oförglömliga. Och det turkosblå havet. Färgerna!

Bländade av solen och helt vimsiga vid Luskentyre-stranden. Vår kanske sämsta bild från resan, varsågoda.

Fler bilder finns på våra Instagramkonton, @entill och @borntoknit,  #stickretreatyttrehebriderna.


Till och med tvätten har fin utsikt...

Nästa resa till Yttre Hebriderna blir i juni 2020, då med Ivar och Helene. Men först måste du lyssna på avsnittet från årets resa!


1 kommentar:

  1. Jag drömmer om att någon gång komma till Harris Tweed och hoppas att jag får till det någon gång. Dags att skriva en drömlista kanske...

    SvaraRadera