onsdag 9 oktober 2019

102. Lånat, sparat, ärvt & nytt - Celia Dackenbergs nya bok

Celia B. Dackenberg

Vi har träffat Celia B. Dackenberg för att prata om hennes senaste bok "Lånat, sparat, ärvt & nytt - småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn". Så här presenterar förlaget boken:
"Det finns en alldeles särskild omtanke i det man format med egna hänger. Det vet alla som stickar. Ett plagg skapas åt ett litet barn, eller i väntan på någon som ännu inte är född, blir till ett unikt band mellan stickare och mottagare."


Här är alla plaggen från boken uppstickade
Celia berättar om de olika plaggen hon skapat och vi kommer också in på själva stickningen, att stickningen faktiskt har "allt". Utom en sak, som du får veta vad det är i avsnittet. Avslutningsvis blir det lite stickmagi!

Boken gavs ut av Aktiv Hushållning 1946
Celia använder uttrycket "dubbelvarv" för att beskriva den rand som två räta varv skapar på rätsidan. Det är inte nytt utan kommer från boken "Vi syr, vi virkar, vi stickar" från 1946 i beskrivningen till "Faster Guggas Babystrumpa". Och faster Gugga var ingen mindre än rösträttskämpen Ann Margret Holmgren.
Vi anser att det är dags att lansera dubbelvarv igen! På svenska saknar vi ju ett bra ord som kan motsvara danskans och norskans "riller". Använd dubbelvarv istället - det är lätt att förkorta och förstå. Tack, Celia och faster Gugga!

 dbv = dubbelvarv = två räta varv

 
3 kommentarer:

 1. Tack för en riktigt innehållsrik och inspirerande podd! Jag blev så sugen på att sticka "den första riktiga babykoftan" som ni talade så varmt om. Vet ni om det går att få tag på beskrivningen? Boken finns ju inte att köpa längre och på Ravelry så är hänvisningen att mönstret finns i boken...

  Vänliga hälsningar
  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna! Det mönstret finns med i den nya boken också – en del av de bästa mönstren går i repris, så att säga eftersom den gamla boken inte går att få tag på längre. Och kul att höra att du gillar podden.

   Radera
  2. Strålande! Tack för snabbt svar!

   Radera