torsdag 18 juni 2020

114. Allt om Pauls tröja

För att fira att Paul McCartney fyller år (78 för att vara exakt) så har vi gjort ett helt avsnitt om Pauls fina Fair Isletröja från 1970-talet.

Det är Johanne som ritat diagram och stickat sedan i höstas och nu börjar bli klar (men inte lyckades ta sig hela vägen i mål – det saknas en halsringning, plus att *några* trådar behöver fästas).

Närbild på några av de fina bårderna.
Nu finns i alla fall diagrammen på Ravelry och en sorts dokumentation över hur Johanne har gjort.

Paul McCartneys Fair Isletröja.

Det är gratis att ladda ner och meningen är att man får räkna ut sin egen storlek, anpassa diagrammen efter den och sedan sticka med det garn man föredrar.

Jamieson´s Spindrift finns, till exempel, hos Karin Kahnlund.
Och det är flera som säljer Jamieson & Smith Jumperweight, ett fullständigt sortiment finns hos 60 garner Nord.

Johanne var inte först med att göra en kopia av Pauls tröja, utan inspirationen kom från instagramkontot frøkenlykke. Kolla gärna in hennes fina tröja.

Tack Lykke för att du delade med dig!

Hon poserar också med både kamera och tekopp, precis som Paul på en av de fotografier som tagits av honom i tröjan.

Det finns inte så många bilder, men vi gör ett försök att posta några här. Om de inte är kvar beror det på att vi har varit tvungna att ta bort dem, pga copyright.

På den här bilden är tröjan ganska sönderälskad, smutsig och full av färgfläckar. Det syns att han har tyckt om att använda den!

Foto: Linda McCartney

Barnet som hänger  över stängslet är dottern Heather och bebisen i famnen är dottern Mary (också hon i Fair Isletröja).

Detta är bästa bilden om man vill rita av diagrammen maska för maska. Här var nog tröjan ganska ny. Troligen inköpt under smekmånaden på Shetlandsöarna 1969. Men det är bara en tjejgissning!

Foto: Linda McCartney
För några år sedan gjorde dottern Stella en kopia av tröjan som hon sålde i sin kollektion. Den såg ut så här, med rund ringning och aningen omarbetade bårder.

Den kostade en del, så tur att man kan sticka en själv istället.

Det kommer bilder av Johanne i tröjan så fort hon är helt färdig. Medan hon fäster trådar kommer hon såklart att lyssna på Pauls musik från tidigt 70-tal, som skivorna RAM (en favorit), McCartney och Wings Wild Life.

Vi önskar Paul en riktigt fin födelsedag och Johanne funderar nu på om hon ska sticka honom en ny tröja till han fyller 80. Den gamla ser ju inte så fräsch ut längre.

Lyssna på poddavsnittet så finns det förhoppningsvis svar på alla eventuella frågor där. Lämna en kommentar om du tänker sticka tröjan och skicka gärna in din dokumentation om hur du har gjort. Tillsammans kanske vi kan skapa ett mönster i många storlekar!

3 kommentarer:

  1. Dette er virkelig et flott mønster. Takk Johanne at du generøst deler din arbeid med oss.

    Dere lurer på, om originalen kan være maskinstrikket. Å legge på eller å ta av masker går fint på strikkemaskin. Så ja, den kan være maskinstrikket. Strikkemaskiner (de folk bruker hjemme, jeg er ikke kjent med industriestrikkemaskiner) med punchcards kan strikke fairisle mønster med rapporter som går inn i 24 masker, altså 3, 4, 6, 8, 12,24 masker rapport automatisk. Disse var muligens på markedet i 1967. De maskiner med electronic mønterstyring (som silver reed 840) var vel neppe på marked den gang. Å strikke de fairisle border, som ikke kunne tas med punchcard, manuellt, tar tid, men er mulig.
    Ja, den kunne vært strikket på strikkemaskin og gjort noen mønster manuelt. I dag er dette ikke noen problem med de electroniske strikkemaskiner fra f.eks. brother eller silver reed.
    Men med tanke på de mønsterbordene med 16 og 20 masker tror jeg nok at det gikk fortere å strikke den per hånd.

    SvaraRadera
  2. Hei,
    en liten korrektur.Noen Passap Punchcardmaskiner har 40 masker mønsterrapport. Dissse kan strikke genseren med automatisk fairisle mønstring bortset fra de 2 bånd å 5 rad med 12 masker. Også her er jeg usikker om dem var på markedet i 1967, så muligens genseren er strikket med maskin allikevel?

    SvaraRadera
  3. Ååååå vad ni är härligt nördiga. Så roligt att lyssna på er 😊

    SvaraRadera