torsdag 31 december 2020

123 På spaning efter de trender som flytt

 

Spanarna!

Ibland får man vara försiktig med vad man önskar. Önskningar kan slå in. I början av året önskade vi oss mer sticktid. Och 2020 blev då året då alla som önskat detta fick sin önskan uppfylld - med råge. Vi förutspådde inte precis någon pandemi i förra året spaningsavsnitt. Däremot såg vi många härliga resor framför oss. Så blev det ju inte. 

Summering och utvärdering. I årets sista avsnitt summerar vi vårt poddår 2020 och försöker även ringa in några viktiga och minnesvärda saker. Vad har vi funderat på, vad har vi stickat?

Johannes stickning gick från långsam och
krånglig till långsammare och krångligare.

Heléne rätstickade lappar nästan hela våren.

Spaningar och aningar. Så ger vi oss på att igen försöka skåda in i det kommande året med spekulationer om vad som komma skall. Böcker och restgarner nämns flera gånger. Vi hejar på både 70- och 80-talet. Förekommer gör även ord som fiberrikt, intarsia och poddpeak.

Johanne analyserar vad som förändrats med stickningen i år och hur det kan utvecklas vidare i spaningen Vad startade 2020 och vad tar vi med oss in i 2021. Finns det någon gräns för hur lång en stickbeskrivning kan bli? Klarar stickningen av att bli cool?

Och en pandemi kan tydligen få vem som
helst (läs Johanne) att börja sticka sockor...

Heléne tar sats i övertygelsen om att nostalgin kommer att drabba handarbetet hårt i sin spaning Ut med det gamla - och in med det igen. Kommer vårt uppdämda behov av att träffas IRL att gynna föreningslivet? Vad kommer gro ur den rikhaltiga poddflora vi har just nu? Med mera!

Okomplicerade & nostalgiska halvvantar?

Flera av våra funderingar löper samman och hör ihop. Till exempel att mer sticktid hemma kan ha inneburit fler nya stickdesigners + ett återuppväckt intresse för sticktävlingar kan ha drabbat pressen (likt 100 Landskapsvantar från 1981).

Vi avslutar siandet med varsin överraskande spaning där både Harry Styles och cyklar förekommer. Där spretar vi dock åt väldigt olika håll. Kan ej förklaras, måste ses höras.

Och framtiden för podden då? Hur ser den ut?

Fenomenet färgdominans. Vi har fått ett lyssnarförslag om att göra ett kommande avsnitt om FÄRGDOMINANS. Vilket vi mycket gärna vill göra! Har du bra eller dålig erfarenhet av detta fenomen? Något du vill veta eller dela med dig av? 

Tipsa oss gärna om fler ämnen och kom med önskemål. Lämna gärna en kommentar!

Roligast 2020. Vi avslutar med något av det roligaste som hände under det gångna året; Nördic knitting nämndes i P1s Kulturnytt den 14 december och Jade & Thomas Starmore medverkade i Stickat & Sånt 

 


Till sist önskar vi båda att vi åter kan få börja umgås, resa och hänga med varandra igen. Det har varit alldeles för lite av det under 2020!

Gott Nytt År! Tack till alla som lyssnat och hört av er under året. Och stort tack till er som köpt våra beskrivningar under året, inte minst årets Mysteriemössa, ert stöd betyder oerhört mycket för att vi ska kunna fortsätta göra och publicera Nördic knitting. 

Vi hoppas att ni som stickar mysteriemössan blir lika glada
som Helénes barnbarn blev i sina nya stickade mössor!
 

Länkar till avsnittet. Här är länkar till några av de saker vi pratar om i detta avsnitt.

Lyssna till årets sista avsnitt här eller i din podd-app! Vi hörs! Kram från Heléne & Johanne


18 kommentarer:

 1. Min största färgdominanserfarenhet....
  http://mariasgarn.se/dominans/
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket tydligt bevis på att fenomenet färgdominans existerar. Tack för att du delade med dig!

   Radera
 2. Underbart att lyssna på er så här i elfte timmen på 2020. ❤️ Jag önskar att ni ägnar ett avsnitt, eller del av ett avsnitt, åt I vår herres hage och allt stickat som dom klär sig i där. 😊

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja önska ett teknikavsnitt om anpassning och storleksändring av mönster. Det vore så bra för oss gammalbörjare, vi som har stickat för länge sedan och börjat om nu till presskonferenserna.
  (Sist jag stickade fanns inte stickmarkörer, så vitt jag visste i alla fall. SÅ längesen är det!)

  SvaraRadera
 4. Tack för ett som vanligt trevligt avsnitt! Gärna event som stickning och cykling/vandring någonstans i Sverige👌

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst vore det underbart med event. Men vi får nog ge oss till tåls ännu ett tag och nöja oss med att drömma oss bort.

   Radera
 5. Hej! Ånyo njutit av ett avsnitt och tänkte från början att ni är då bra på att inte avbryta varandra (kanske kan man ana lite,lite,lite av Johannes otålighet som dock bara är charmig). Sen är det just ert fina samspel med bekräftelse hummningar som gör podden så naturlig och lättlyssnad. Ändra er INTE!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår faktiskt inte hur Heléne står ut med mig. Och det verkar som om jag är oförbätterlig dessutom – så du behöver nog inte oroa dig för att vi/jag ska ändra oss/mig för mycket ;.)

   Radera
  2. Å vad skönt att läsa. Fasade för att ni talade om att minska hummningar mm. Er podd är den bästa, bland annat för att er dialog er emellan är så trevlig. Tusen tack för allt arbete ni lägger ner i detta.

   Radera
 6. Jag har en liten, kanske petig, önskan om att ni gärna får skilja mer på benämningarna mönster och beskrivning när ni pratar.

  Det är fantastiskt att höra hur fairisle-mönster, flätor mm är uppbyggda, men sen smyger sig "mönster" in lite här och var när jag tror att det är beskrivning ni menar. Ex om att framtidens beskrivningar kanske blir flera sidor långa pga förkortningar skrivs ut:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rimlig synpunkt. Vi lovar att [jobba på att försöka] bli bättre på detta!:-D

   Radera
 7. Tack för era spaningar! Hade helt missat harry styles-koftan tex, inget jag själv vill sticka men det känns bra att ha koll på...
  Sen till det här med tv-program... jag lyssnade om avsnittet med Karin Kahnlund i höstas och det slog mig att det borde kunna bli ett fantastiskt program med hennes Stickresa!? Hon var väldigt behaglig att lyssna på och det känns som rätt i tiden med lokala närproducerade grejer, att åka runt i Sverige, och så blir det kanske lite rese-tv också. Lägger detta förslaget här så att ni kan ta det vidare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns alltid bra att ha koll, eller hur?
   Tv borde verkligen göra en Stickresa med Karin Kahnlund! Önskar att jag hade någon bra kontakt på svt som lyssnade på mig... men vi får starta ett upprop och önska stick-tv.
   Tack för bra förslag.

   Radera
 8. Hej! Jag önskar ett avsnitt med stickning som livsstil; går det att leva på sin stickning? Gärna med Sofia Kammeborn som bidrar med så mycket. Hälsar Anna-Lena Rydberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena och tack för tips! Det är ett bra ämne. Vi kan höra med Sofia om hon vill vara med, men hon har ju en egen, mycket större podd... vår är ju mindre och mycket nördigare.

   Radera