tisdag 12 oktober 2021

141. Hjärtvärmaren – ingen vanlig sjal

 En hjärtvärmare har en helt annan form än vanliga sjalar. Den ser ut lite som ett V med väldigt långsmala snibbar. Den kan vara både virkad och stickad. Men det finns inte så många bevarade för hjärtvärmaren var troligtvis ett vardagsplagg som blev helt utslitet av användning. Och antingen återanvände man garnet eller sålde hjärtvärmaren som lump.

Charlotte bär hjärtvärmaren som det är tänkt,
virad några varv runt kroppen och knuten bak.

Charlotte Hellsten-Husman, som är länshemslöjdskonsulent för Stockholms län, har intresserat sig lite extra för de ovanliga sjalarna och försökt spåra och dokumentera de som finns bevarade. När hon läste Textilvetenskap skrev hon en uppsats om hjärtvärmare, trots att det var inte så lätt att hitta några. 

Men i Nås i Dalarna finns faktiskt en liten samling med vackra hjärtvärmare i flerfärgsvirkning som hörde till dräkten. 



I Sorunda i Sörmland finns också en hjärtvärmare från 1871, årtalet är invirkat på ett par matchande muddar som måste vara gjorda av samma person. Den hjärtvärmaren finns i ett privat hem. Och på Torekällbergets museum i Södertälje finns katalogkort med bilder av gamla hjärtvärmare som Charlotte har studerat.

Sjalen är väldigt spetsig bak.

Det finns även bilder från Danmark, med kvinnor klädda i hjärtvärmare som ser ut att vara äldre än de som finns i Sverige. 

Fin kant på en privatägd hjärtvärmare
som ser ut att kunna vara från 40-talet.
 

Men när Charlotte var i Norrtälje för att titta på föremål på Nordströmska färgfabriken gjorde hon ett riktigt fynd. Det är ett privat hem från 1940/50-talet med många olika samlingar. Charlotte gick upp till vinden och där fick hon syn på något som såg välbekant ut. Det var en patentstickad hjärtvärmare. Det intressanta var också att den verkade vara gjord av flera trådar av vävgarn – precis som dagens restgarnsstickningar. Sjalen ser förvånansvärt modern ut.


Torstens hjärtvärmare är stickad i Rauma Finull.

Maria Gustafsson fick uppdraget att återskapa och göra ett mönster till hjärtvärmaren. Så för den som blir sugen på att sticka en egen hjärtvärmare finns mönstret på Ravelry och heter Torstens hjärtvärmare eftersom Torsten var den som hade samlat alla föremålen i sitt hem, som sedermera blev museum.

Charlotte håller nu på att sticka en egen,
man börjar nerifrån med en fin spetskant.

Om det skulle vara så att du känner till en gammal hjärtvärmare så får du gärna höra av dig till Charlotte på mejl: charlotte.hellsten-husmanATsll.se (byt ut AT mot @). Hon vill gärna se fler!

Lyssna på intervjun här eller i din telefon eller Ipad.


2 kommentarer:

 1. Det här var kul och intressant! I den senaste filmatiseringen av Louisa May Alcotts Little Women (regissör Greta Gerwig) bär både de unga och de äldre kvinnorna dessa sjalar. Jag blev nyfiken när jag sett filmen och googlade och letade på Ravelry. Filmen är full av även annan underbar stickning och klädedräkt i övrigt och det visade sig att något stickföretag fått i uppgift att sticka upp autentiska plagg för filmen. En del av dessa plagg fick väldigt mycket uppmärksamhet för de var så vackra (bla ett par vantar) och även dessa sjalar/hjärtevärmare så till dessa finns nu mönstren att få tag på på Ravelry. Tre olika mönster till hjärrevärmare finns, Beths, Megs och Jos shawl. De verkar populära! När jag letade efter andra sådana här sjalmönster hittade jag även sådana hos dem som älskar Outlanders. Det verkar vara en grej. Kul att se att dessa sjalar finns i flera hörn i världen, för även om filmen är fiktiv så har det gjorts mycket efterforskningar vad gäller kläderna, för att de skulle vara så historiskt korrekta som möjligt. Jag säger bara Se filmen!! Och dokumentären om kläderna i filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra tips! Det låter som om jag och Heléne får ha en filmkväll med Little Women. Jag har åtminstone inte sett den filmen, men nu måste det bli av. Finns dokumentären om kläderna i filmen någonstans att se nu?

   Outlander har jag sett, men inte tänkt på att det är sjalar av hjärtvärmartyp. Så intressant att de verkar ha funnits överallt. Tack för att du hörde av dig så att vi kan "forska vidare". Vi älskar ju att lära oss nya saker hela tiden.

   Radera