måndag 18 april 2022

154. Vikten av att våga göra fel

Kerstin Neumüller är multislöjdare och författare till tre böcker.

 

Kerstin i den fina ulltröjan från 40-talet.

Den första, Indigo gjorde hon 2107 tillsammans med Douglas Luhanko, året efter kom Lappat & lagat och den senaste gavs ut i höstas och heter Simple Weave – väv utan vävstol.

Kerstin säger att hennes hantverk alltid har varit väldigt experimentellt. Hon har spunnit garn från fårfällar och började karva bandgrindar för att kunna väva för att bordsvävstolen hon hade beställt aldrig kom...

 

Foto: Hampus Andersson

 I hennes familj har många varit hantverkare och Kerstin började tidigt att sy egna kläder  – för att hon ville se ut som en alv i boken Sagan om ringen. Hon utbildade sig sedan till herrskräddare och var i flera år delägare i en jeansbutik på Södermalm i Stockholm.

Men nu satsar hon på en ny tillvaro som egen företagare i slöjdbranschen och åker runt och håller kurser, bland annat i att tälja egna bandgrindar och sedan väva med dem.

Foto: Ellinor Hall

Kerstin längtar efter en värld där det finns mer hemgjorda grejor. Och i stället för att drömma om att resa utomlands skulle hon vilja resa bakåt i tiden. Men inte för att människor var så mycket bättre på hantverk då – det är en myt hon vill avliva. 

Vad nästa hantverksvurm blir är för tidigt att säga, Kerstin har fortfarande fullt upp med att tälja nya bandgrindar som säljer som smör till entusiastiska amerikaner men nordiska rötter.

Lyssna på ett samtal med Kerstin Neumüller om hantverk förr och nu, om den förändrade synen på lagade kläder, och varför det är så viktigt att våga göra fel.


4 kommentarer:

  1. Ja, se det var ett spännande och lärorikt samtal, som gjorde mig glad. Det finns hopp. Hälsar Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fint att höra att det gjorde dig glad. Visst är Kerstin en klok person.

      Radera
  2. Tack för ännu ett intressant och tankeväckande avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade samtalet. Det var verkligen spännande att få prata med Kerstin. Tack för att du lyssnar på podden.

      Radera