måndag 6 november 2023

184. Syfestivalen 2023 och ett nytt svenskt spinneri

 Medan Heléne har jobbat jättemycket så har Johanne också jobbat jättemycket. Fast det kanske inte ser ut som jobb. Är det ens ett jobb? För så här roligt kan man väl inte få ha?

Att hålla workshop på Syfestivalen, till exempel, det är ju nästan inte ett jobb. 

De två olika uppläggningarna kan skymtas längst fram.
Foto: Corinna Björk
 

Det kom en massa trevliga stickare som ville prova två olika picotuppläggningar som Johanne lärde ut.

På söndagen när sista workshoppen var klar gick hon runt med den lilla inspelningsmikrofonen och pratade med en massa utställare och även ett par besökare.

Margret och dottern Olivia har Färgkraft tillsammans.
 
Först är det Margret Kållberg som har Färgkraft. Hon är garnfärgningens Grand Dame och den som tagit fram de miljövänliga syrafärger som många andra handfärgare också använder.

Manduzana-Amanda med fint handfärgat garn.
 
Nummer 2 är Amanda Roxström, mer känd som Manduzana. Hon säljer handfärgat garn i ganska starka kulörer.

Hanna som handfärgar garn med själv älskar grått!
 
Nummer 3 är Libbsticka, eller Hanna Öhlund, som också handfärgar garn – men helst på grå bas så det blir lite mer dämpade kulörer. 

Lillemor som döper sina handfärgade
garner till knasiga, roliga namn.

Nummer 4 är Lillemor Elfgren som har Limmo Design. Även hon handfärgar, men har också en hel del roligt sticktillbehör, vävstolar och spinnrockar. Hennes specialitet är roliga namn på kulörerna hon färgar – och sockgarn med glitter i. 

Maria, Sara, Frida och Felicia i garnvärldens läskigaste tshirts!
 
Nummer 5 är Sara ÄlverstadKnuten Garn som samarbetade med handfärgaren Myrans maskor (som heter Maria Roberts) En kul monter som innehöll det mesta i garnväg, men bäst av allt en massa coola tshirts och väskor. 

Catrin Bäckman har både handfärgat garn
och garn av Shetlandstyp!
 
Nummer 6 är stockholmsbutiken Fingerborg som gästade mässan för första gången. Även här fanns handfärgade garner, men också ett garn av Shetlandstyp spunnet i norra England.

Både garn och sticktillbehör brukar Eva ha med sig till mässan.
 
Nummer 7 är Eva Andersson som har Stäkets Hantverk och Design. Hon är en riktig veteran som är med på många mässor. Eva handfärgar, har massor av sticktillbehör och är även duktig på att ha kurs.

Adele Poppe med fint garn från Gotlandsfår.

Nummer 8 är Stenkyrka ullspinneri som kommit hela vägen från Gotland. Ett minimill som spinner egna gotlandsgarner och också färgar själv. Vi hoppas återkommer till det spinneriet någon gång.

Liene tycker också att det kan vara lite
knepigt att sticka med tre färger på varvet.

Nummer 9 hade rest längst av alla. Hela vägen från Riga i Lettland kom Liene Eglīte från Hobbywool med otroliga vantkit med lettiska vantmönster. Tre färg per varv någon? Så spännande att få se och höra mer om.

Linn och Hanna var på jakt efter garn. Såklart!
 
Två tredjedelar av den numera nedladga systerpodden Mamma stickar var på mässan, Linn och Hanna. De var på jakt efter garn till olika projekt och fick nu chansen att hälsa till alla sina lyssnare som saknar dem nu.

 

Linnea som nu nästan kan pusta ut efter en lyckad mässa.

Sist av alla hörs Linnea Olsson som är en av de tre kvinnorna på Numera Mässor som arrangerar alla Sy- och hantverksfestivalen i Sverige. Linnea avslöjade lite om framtida planer – bara bra grejor! 

Sedan stängde mässan och det blev spontana applåder från montrarna. Bra jobbat allihop! 

 

Sveriges nyaste spinneri!


Johanne hann precis vila upp sig för att dra iväg på ett nytt roligt uppdrag några dagar senare. Då fick hon vara med när ullexperten Kia Gabrielsson Beer besökte nya Rodens Ullsbruk i Norrtälje. Kia delade med sig av sin gedigna kunskap till ett gäng fårägare som är intresserade av att låta göra garn av ullen från de egna fåren. Ett intresse som har ökat jättemycket de senaste åren och gör att det nu är kö till spinnerierna.

 

Kia (i mitten av bilden) berättar att man
kan lyssna på ullen. Den ska inte knastra.

Det gick inte att göra någon inspelning till podden tyvärr, men Johanne berättar lite om det hon fick lära sig om ull och får och om att spinna garn. 

Annkristin Hult bjöd också på en visning
av de nya, italienska maskinerna.
 

Och så fick hon känna på några nyspunna härvor från Rodens ullbruk och törs lova att det kommer att bli rusning efter deras garner.

Vi kommer att åka dit för en ny intervju med Annkristin Hult som är en av delägarna av spinneriet så fort vi får tillfälle. Och kanske för att köpa lite garn...


6 kommentarer:

  1. Bästa podden!! Det var så kul att träffas Johanne!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha glömde skriva vem jag är … knittingonmymind förstås från Österrike

      Radera
    2. Hej Karin-Ida! Det är alltid lika kul att träffa dig. Nästa gång du är i "stan" tar vi en fika.

      Radera
  2. Hej, länken om limmodesign går till libbsticka. Tack för bra program om syfestivalen. Joanne kommer du att trycka upp tröjor med garnbladet logga till försäljning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu har jag ändrat länken. Jag (Johanne) borde kanske låta trycka upp några tröjor eftersom ni nu är flera som har frågat. Men det dröjer nog lite, för jag har en del annat jobb som måste fixas först. Så roligt att du gillar t-shirten.

      Radera
    2. 👍 gör inget om vi får vänta på tröjan.

      Radera