söndag 21 januari 2024

189. Bokfloden - del 2

Här kommer som tidigare utlovat ännu ett avsnitt på temat nya böcker. Vilken härlig bokflod vi har! Förutom Johannes spaning om halvvantar så går det att hämta så mycket mer än instruktioner och guider till stickning i dagens stickböcker. Stickning både som filosofi och livsstil!
 

Vi börjar på vårt älskade Shetland med volym 5 av Shetland Wool Adventure Journal.


 Men vi köpte våra exemplar hos Ullstugan i Höllviken för att slippa handla från Brexitland med allt vad det innebär av moms, tull och avgifter. Man kan också passa på att köpa lite Shetlandsgarn när man ändå håller på. Just sayin´...

Bok nummer två är Echoes av Susan Crawford, utgiven av Laine förlag. Susan har gjort 24 moderna mönster (står det) med inspiration från ikoniska kvinnor. Vi älskar idén och det är många fina mönster. 


Echoes var Helénes favoritbok med många författarreferenser och mysiga, snygga modeller att sticka.

Sedan flyttade vi över till Finland och boken Softly – Timeless Knits av Sari Nordlund, utgiven av Cozy Publishing. Vilken vacker bok fylld med sepiatonade bilder tagna i Paris.

Och mönstren! Intrikata och delikata, flätor, spets, och en enstaka flerfärgsmönstrat oktröja. Så omsorgsfullt gjorda. Det blir plagg man kommer att vilja använda länge. Timeless indeed!


En annan finsk designer som givit ut sin första bok är Pauliina Kuunsola, redaktör på Laine förlag. Boken heter A Little Book of Moon Inspired Shawls och innehåller nio sjalmönster som alla hör ihop med en av månens faser från ny till nedan. Fullmånen är förstås en helt cirkelformad sjal.

Nu rör vi oss vidare till Danmark där garnföretaget Kit Couture kommit ut en bok  med 21 mönster på förlaget Lindhardt og Ringhof, inte bara stickbeskrivningar utan även virk- och broderimönster.

Idén bakom Kit Couture är att sälja mönster tillsammans med garn som ett "kit" och därför kan man förstås beställa garnerna till alla mönstren i boken som kit. Det är typiskt cool och lite kul dansk design!

Johannes personliga favorit är boken Gentag av danska Spektakelstrik som egentligen heter Mie Firring. Hon hoppade av jobbet som AD på en reklambyrå för att satsa på stickningen. Det syns tydligt på bokens styling att det är någon som har koll på sådant som fått styra och ställa. 

Det är flerfärgsstickade mönster som känns nya och fräscha, det är knasigt och coolt och väcker verkligen sticksuget. 

Gentag betyder "upprepa" på svenska och det är precis vad boken handlar om, att upprepa maska för maska och även om hur man måste repa upp ibland.

 

Maria Gustafsson har gjort sin bok på temat "Sticka en lätt, en svår eller en mittemellan från topp till tå". Den innehåller 15 olika projekt med olika svårighetsgrader och tekniker. Tanken är att de olika modellerna ska inspirera till stickning i olika tekniker. Här finns mycket att välja på - det är  verkligen "från topp till tå"!

Boken är egenutgiven och kan beställas genom Maria direkt. På hennes webbsida finns länken Marias Garnbok.

Vår egen coola svenska stickdrottning Anna Bauer har gjort det igen. Nu har hon kommit med ännu en ny – eller ska man säga nygammal – bok som är en modern variant av gamla märkböcker.


Vem har inte samlat på gamla märkböcker? För det är ju det bästa som finns att få frossa i roliga figurer, söta blommor och fina bårder. Anna har ritat en del nytt själv, men man känner också igen godingar från förr (hej, knasiga get!) Anna Bauers mönsterbok är utgiven av Polaris Fakta.

 Samma förlag har också gett ut en otrolig virkbok av Moa P. Blomqvist; Virka för livet.

Moa, som har en garnbutik i Varberg, har gjort en "Lærke Bagger" och berättar om svårigheterna i sitt liv med hjälp av mönster till olika virkade plagg.Virkningen tar just nu ett jätteskutt i utvecklingen och ser knappt ut som vi är vana vid att virkningen ska se ut. Den ser mer ut som... stickning. Och Moa kallar sin teknik just för Fake Knit.

Det finns många snygga plagg som man gärna skulle vilja göra i Virka för livet. Och kul med något som känns så nytt!

 Ja, detta var del 2 av vår genomgång av vår bokgenomgång. Men det kommer bergis fler avsnitt på temat då det ges ut så många fina böcker! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar