söndag 1 januari 2017

Överdragshoptagning

Om det är någon som har problem med hoptagningarna på mössan så finns det bra instruktionsfilmer på Youtube. De flesta är på engelska, som denna (med lite dåligt ljud) väldigt korta och tydliga.



Om man vill leta efter flera filmer så ska man söka på termen centered double decrease eller SL2tog, K1, P2SSO.

På svenska heter det centrerad överdragshoptaning och den förträffliga Ulla Engquist (författare till två teknikböcker som är ett måste i varje stickares bibliotek) har gjort en mycket tydlig instruktionsfilm på svenska.

Hon gör lite annorlunda, men resultatet blir detsamma och som allt Ulla gör otroligt snyggt och prydligt.



Det fiffiga med en centrerad överdragshoptagning är att man minskar två maskor på samma gång och att det blir väldigt mycket snyggare (obs! personlig åsikt) eftersom det inte blir några "glipor" mellan maskorna. Denna minskning används gärna i skotska tams (baskrar).

OBS! Man börjar hoptagningen med en maska från förra varvet för att komma rätt i takt med rapporten. Det ska minskas sammanlagt 12 maskor under ett minskningsvarv (2 per rapport och det är 6 rapporter).

10 kommentarer:

  1. tror det heter central double decrease på engelska, cdd...

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag förstår inte när jag ska göra ihoptagningarna för att det ska stämma med mönstret i del 4. Får inte ihop om det ska vara två hoptagningar per "trappstegsvarv" eller endast i början. Har valt att sticka den mittersta mönsterrapporten med blommor och där är det sju räta maskor mellan varje blomma men jag förstår inte hur jag ska göra för att få det att stämma när det ska göras intagningar. Har stickat vantar tidigare och då gör man intagning både i början och slutet av varje varv med trappsteg. Vet du hur många maskor det ska vara efter varje intagningsvarv? Det hade underlättat för mig med räkningen :-) Tacksam för svar för jag har kört fast. Tusen tack för fina mönster!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna,
      den här sortens minskning ska du göra med hjälp av tre maskor. Och för att komma i rätt takt måste du börja ett minskningsvarv med att använda den sista maskan du stickade på förra varvet. Så de två maskorna du lyfter är "den sista m på förra varvet + den långa stapeln i diagrammet". Sedan stickar du en m och drar de två du lyft över. Efter denna start kan du sen följa diagrammets rapport. Vid varje lång stapel minskas således två m och du gör det sex ggr på ett varv = 12 m minskas. Det blir lättare när du stickat några minskningsvarv för då syns det var minskningarna ska göras. Hoppas du kommer igång!

      Radera
    2. Tusen tack, nu ska jag försöka!

      Radera
  4. Det hade ju varit bra att få dessa förtydliganden innan man börjar sticka del 4. Av diagrammet trodde i alla fall jag att man skulle göra intagningar före och efter varje mönsterrapport. Jag har nu repat upp mönsterbård 4 flera gånger och är rätt less på det hela! Eftersom ni tar betalt för mönstret den här gången tycker jag att jag kan klaga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Vi ber om ursäkt för att instruktionerna inte har varit tillräckligt bra. Det var naturligtvis inte meningen att det skulle bli sådana problem med hoptagningarna – vi hade samma hoptagningar på mysteriemössan förra året.

      Jag hoppas att vi har varit tydliga med att säga att vi skulle svara på alla frågor här på bloggen och försöka hjälpa till så fort det bara var möjligt. Till och med på nyårsaftonskväll satt jag och svarade på kommentarer.

      Men jag förstår att det är tråkigt att repa upp en mönsterbård fyra gånger och om du vill ha dina pengar tillbaka för mönstret kan du skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter så ska jag ordna det förstås.

      Radera
    2. Hej Johanne!

      Ursäkt utbrottet! Jag vill inte ha pengarna tillbaka. Tog nya tag igår! :-)

      Radera
    3. Så skönt att du inte är arg längre! Vi vill ju att stickningen ska kännas kul och gå bra. Hoppas att det går bättre nu och annars får du gärna fråga så mycket du vill så ska vi försöka hjälpa till efter bästa förmåga.

      Radera