tisdag 3 januari 2017

Mysteriemössans fjärde och femte delar klara!


Nu har mysteriestickningen kommit en bra bit på väg och den kan se ut på massor av olika sätt. Om det finns någon som är bra på matte och kan räkna på hur många varianter det kan bli så skulle det vara roligt att höra.

Efter att det fjärde diagrammet är stickat och ser Johannes mössa ut så här. Lite lagom galen.
Vi har ju sagt att mönstret är lite som om man blandade fair isle med hönsestrikk. Eller som i det här fallet ekorrstrikk!

Bård 1 och bård 4 är lite lika men ändå olika.
Om det är någon mer som tycker att ekorrar är sjukt gulliga så finns ett instagramkonto som heter this_girl_is_a_squirrel som Johanne kan rekommendera varmt. Alla borde få ha en tam ekorre faktiskt! Men det verkar vara svårt att få tag på sådana, så i brist på annat får man ha fejk-ekorrar. Eller hur?

Oj, det börjar kanske bli en samling...
Så här blev det femte diagrammet – men rött är en svår färg att fotografera.


Hoppas att alla hoptagningar har gått bra. Är det någon som har några frågor så går det bra att ställa dem i kommentarerna här på bloggen eller mejla oss. Vi ska göra vårt bästa att hjälpa till!

9 kommentarer:

 1. Hej! Jeg synes min hue virker meget kort, mønsterdelen måler 15,5 cm efter del 6. Er det OK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det verkar okej med den storleken. Det beror på hur stort huvud du har?

   Heléne har ganska stort huvud och mysteriemössan passar på henne (eller hur Helene?). Det beror också på hur stor mössa du vill ha, ska den sitta lite löst?

   Hälsningar Johanne

   Radera
  2. Tak. Jeg fandt lige at I har 39-40 omg på 10 cm. Jeg har ca 42, så den får lige en ekstra kant. Fint mønster!

   Radera
 2. Jag lade in denna beräkning redan före jul, men den drunknade nog i alla kommentarer då:
  "Man multiplicerar antalet alternativ per del med varandra. Det vi nu vet är att det finns 2 olika resårer och 5 olika mönster till första bården = 10 alternativ. Så fortsätter man bara så. Om vi gissar att 7 mönsterdelar betyder resår + 6 bårder och det finns 5 olika mönster på varje bård blir det 2x5x5x5x5x5x5=31250 varianter. Så många får vi nog inte se....."
  Nu vet vi ju lite mer. Det tycks bli resår + 7 bårder och bård nummer 6 har 6 alternativ istället för 5. Så om vi antar att bård nummer 7 också har 5 alternativ blir det 2*5*5*5*5*5*6*5 = 187.500 alternativ. Och då har vi inte tagit hänsyn till olika färgval utan endast mönstren....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra! Tack för uträkningen, så kul att få veta. Jag gör ett blogginlägg om detta i helgen. Tänk att vi hade en begåvad matematiker bland vår lyssnare – jag hoppades ju på det.

   Radera
 3. sådärja, med -33 grader hela dagen och kvällen så blev alla trådarna i mössan fästa i brist på att kunna vara ute...

  SvaraRadera
 4. Hur brukar ni blocka mössor av den här modellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skrev ett inlägg om blockning som avslutning på förra årets mysteriemössa: http://nordknit.blogspot.se/2016/01/mysteriet-ar-lost.html

   Fler tips kan du finna via Google om du söker på "how to block a hat" eller "how to block a tam"

   Radera