torsdag 10 september 2015

Fjortonde avsnittet om att vårda, laga, skydda, spara, slänga

Vad är det som ryker där borta vid Delsbogården på Skansen?

Här ryker det både från eld och vatten - byklaget i full gång!
Jo, det är Skansens byalag med bykkäringar som sköter sin årliga tvätt, medan de initierat berättar hur det gick till när man rengjorde sina kläder för hundra år sedan.

Härifrån kommer uttrycket "klappa skiten" ur något.
Varje år i slutet av sommaren är det Skansens ull- och lindagar. I år var Nördic Knitting där med sin  bärbara mikrofon och pratade med tvätterskan Gertrud Berglund, som är underbart kunnig om hur man får sina textilier skinande rena och fläckfria. Så många bra tips! Ni kan aldrig gissa hur man ska använda kaffe på yllekavajer, till exempel.

Gertrud delade med sig av hundraårig kunskap och knep.
All denna tvätt-vetenskap är samlad i ett häfte som finns att köpa i Skansenbutiken. Om de säger att det är slut så finns det flera att fylla på med i lagret, med hälsar Gertrud.

Det här är "bibeln" som byklaget skrivit.

Och här är en annan fläckguide som Gertrud tipsar om.

En bit därifrån kunde man få prova att valka en yllefilt. Det var riktigt behagligt att stå och stampa på mjukt ylle i ljummet vatten. Bättre än fotbad faktiskt.

Johanne valkar ylle.
Borta vid Oktorpsgården fick man lära sig om återvinning av ylle förr i tiden. Gamla utslitna plagg klipptes sönder i små bitar. De små bitarna kardades så att garnstumparna förvandlades till fibrer igen och sedan blandade man de gamla fibrerna med ny ull och spann till nytt garn att sticka eller väva med.


Man fick förstås prova alla momenten och som tur var hade vi med oss vår vän Ivar Asplund som villigt agerade försökskanin. 

Ivar rapporterade att det var tyngre än man tror att karda.

Spinna på slända kräver sin man...

Men det blev faktiskt garn!
I vårt fjortonde poddavsnitt pratar vi vidare om råd och knep vad gäller att ta hand om sina textilier. Många bra, väl beprövade, tips kan man hitta i det här lilla häftet från andra världskrigets England.


Ett helt kapitel om att repa upp och sticka om prima garn.
Vi kommer också in på att lappa och laga. Bland annat nämner vi Tom of Holland. Här ett socklagningstips från Cookie A. Och ytterligare ett sockstoppningstips från 365 saker du kan slöjda.

Sist kommer här en länk till städ- och röjboken av Marie Kondo. Ifall något missat den. Men – allvarligt – gäller det som står i den där boken även garner? Mår man verkligen bra av att röja bland sina garner? Kan ett garnlager vara för stort? Lämna gärna en tröstande kommentar...

Här kan du lyssna på avsnitt 14! Eller ladda ner det från iTunes.


12 kommentarer:

  1. Bra avsnitt (som vanligt), många intressanta tankar kring det här med hur stort ett garnlager "får" vara egentligen. Själv har jag röjt och rensat de senaste två åren, jag är absolut ingen garnsamlare utan jag mår dåligt av att ha för mycket garn. Jag förvarar mitt garn i en smal hylla med glasdörr så att jag kan se det och inspireras av det när jag går förbi. Nu för tiden köper jag oftast garn i "koftmängder" istället för i småskvättar som jag gjorde när jag började sticka, då blev jag kär i enstaka härvor som det egentligen inte gick att sticka så mycket av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Dödergök!

      Heléne har ju varit duktig och rensat, medan jag sitter kvar i träsket av enstaka härvor som jag kärat ner mig i... De blir ju lite som husdjur som man inte bara kan göra sig av med hur som helst. Och att inreda med garnet i ett glasskåp blir ju väldigt vackert – bra tips!

      Radera
  2. Kul att lyssna på er podd! Jag håller med er angående tveksamheten till att slänga garn. Men jag kanske är extrem? Har lyckligtvis både skapligt stort hus och många uthus, så just utrymmet är inte problemet. Men jag inser ju att jag inte kommer att kunna använda allt mitt garn, så tipset om garntrstamente tackar jag för. Har f.ö. en blogg som heter "Till spinkets lov" http://spinket.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du lyssnar Ringvor! Vilken fin blogg du har och intressant inlägg om återbruk.

      Radera
  3. Njae jag tycker nog att garnlagret kan vara stort. Det är ju så inspirerande att bara titta på, men så är jag ju lyckligt lottad med ett helt rum för bara mig och alla mina textila saker, sedan två av mina barn flyttat hemifrån. Det blev som en tröstpresent, att jag äntligen kunde ha allt framme och inte behövde stoppa undan symaskinen och garnprojekten varje gång jag gjorde något utan kunde bara fortsätta där jag slutade!
    Än en gång, tack för er fina blogg, den är underhållande och jag längtar till varje nytt avsnitt! Det är så roligt att höra om stickning på svenska, när man som jag bor utomlands, Österrike, men ofta längtar hem av slöjdskäl! Här är min blog! http://flitigafingrar-karin.blogspot.co.at

    SvaraRadera
  4. Hej, tack för bra avsnitt, som alltid! När jag har rensat bland tyger och garner så har jag gett en del till barnens gamla dagis. De har velat ha det mesta. Kan va ett tips för det där man vet aldrig kommer att bli ngt. Tack också för tips på Nordiska museets stickcaféer, ska försöka ta mig dit nästa gång.

    SvaraRadera
  5. Det där med att ha för mycket garn känner jag igen. Tror jag skulle behöva halvera, halvera igen och igen för att ha en rimlig mängd.

    Jag har i alla fall börjat sortera mina i zip-påsar (modell större) där det i varje påse är ett tröjprojekt. Hitintills har jag 30 sådana påsar och tror det blir 30 till när alla kartonger är uppackade. Sådant som inte är tröjmängder sorteras i plastlådor efter sort, bomull för sig, ull för sig.

    Tack för en fantastisk pod! :)

    SvaraRadera
  6. Mal!! Uschijamej. Jag har fått tipset att frysa i 14 (!) dagar, ta upp i några dagar och låta larverna kläckas i rumsvärme och sen frysa om hela härligheten en gång till. Säkert och effektivt! Två veckor var iofs mått för en hel säck råull från alpacka. Det är så isolerande att det tar tid för kylan att leta sig hela vägen in i påsen där malen antagligen gömmer sig. Tack för en riktigt fin, intressant och inspirerande podd! Hemsida för vår alpackagård: www.turesta.se Välkomna dit!

    SvaraRadera
  7. Slow listener! Tack för att ni tipsade om Hjälpstickans skicka garn funktion - TACK! http://www.hjalpstickan.se/sa-har-kan-du-hjalpa-till/skank-garn/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl bekomme! Vi försöker tipsa om allt som är bra.

      Radera
  8. Jag träffade en kvinna en gång som hade lagt sina garner i flyttlådor men hon visste inte hur många hon hade för hon hade slutat räkna vid 25. Dessa hade hon i sin tur fyllt en uppvärmd container med som stod ute i trädgården! De fick visst inte plats i huset när de höll på och renovera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Det är nog tur att vi inte har en trädgård så att jag kunde få idén att ställa en container där och fylla den med garn. Lite mysigt låter det faktiskt.

      Radera