söndag 4 oktober 2015

Sextonde avsnittet med Ivar Asplund


Ivar med vansinnigt vacker tröja med nejlikemönster
Vi brukar nämna vår kompis Ivar Asplund lite då och då i podden. Han är nog en av Sveriges skickligaste stickare. Det mesta han stickar är ganska krångligt och går lite långsamt. Han har, till exempel, tvåändsstickat en hel tröja, plus massor av vantar och mössor.

På bilden håller han sin fortfarande halvfärdiga tröja med nejlikemönster – fritt kopierad efter en 1700-talströja från Halland som finns på Nordiska museet. Den kommer att bli helt fantastisk, som vi brukar säga.

Han har förstås stickat en hel del tröjor av stickdesignern Alice Starmore. Det var så vi upptäckte Ivars blogg en gång i tiden.

Foto: Maria Gustafson
Det visade sig vid en närmare jämförelse att Ivar och Johanne valt att sticka i stort sett samma mönster. Som  Henry VIII från boken Tudor Roses här ovan. Så nu måste de planera vad de ska ha på sig innan de går på samma stick-café...

Flätmönstrade St Brigid har de också stickat båda två. Så här ser Ivars ut.


Medan Johannes är rosa...


Men tröjan Alba är Ivar ensam om att ha stickat. Garn och mönster kommer från Alice Starmores egen sajt Virtual Yarns. Men till och med Ivar hade svårt att få till stickfastheten som Alice stickar med, så han fick sticka två Alba-tröjor eftersom den första blev för stor.

Tröjan Alba stickad av Ivar.
Redan som 16-åring började Ivar sticka flerfärgsmönster. Det var fiskartröjan från Unskijposad i Uuve Snidares bok som blev hans första projekt. 

Den främre röda tröjan är den första Ivar gjorde.
 Han stickade en till några år senare, när han hade lärt sig hur han skulle göra för att plaggen skulle få bättre passform.

Den tröja han stickade senare har liten ärmkil och sitter bättre i halsen.
En av Ivars specialiteter är att göra just ärmkilar och andra små finesser som får tröjorna att sitta skönare och passa honom personligen. 

Snygg ärmkil i samma mönster som övriga tröjan.
På andra ärmkilen är årtalet instickat i stället.

Det är alltid trevligt och kul att ha Ivar med sig – som när vi var på Skansen tidigare i höstas.

Så här nöjd blev Ivar med ullen han kardade.

I det nya avsnittet av Nördic Knitting är Ivar gäst och du får höra mer om hans bästa tips och trix när han stickar. Han avslöjar också hur många stickprojekt han har på gång samtidigt. 

6 kommentarer:

 1. Tack för ännu ett finfint poddcastavsnitt 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin-Ida för att du alltid lämnar så snälla kommentarer efter att ha lyssnat!

   Radera
 2. Jag gillar er pod jättemycket! Jag njuter lika mycket varje gång när ett nytt avsnitt är ute. Tack och tack och tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Sissel! Så roligt att du lyssnar på podden.

   Radera
 3. Här kommer ett erkännande! Jag älskar att sticka strumpor med stickor 2! Det är det närmsta långsam och krånglig stickning jag kommer., men det är lite av ett beroende! Så heja Helene! Och lite önskemål om tema: Binge, Bohus stickning och Estland! Jag vet att ni redan pratat massor om Estland men man kan aldrig få för mycket av Estland och estnisk stickning!

  SvaraRadera
 4. Vill också tacka för ett fint avsnitt!
  Jag skulle gärna vilja höra ett avsnitt om olika garnkvalitéers för och nackdelar - och kanske om olika trender när det gäller ullgarner.

  SvaraRadera