måndag 30 november 2015

Nittonde avsnittet om sticktips & trix. Och vad vi har gjort sedan sist.

Vilken höst det har varit för Nördic Knitting. Så mycket kul och – så mycket!

I början av oktober var vi på Nordiska museets stick-café och höll ett föredrag. Johanne, som är något av en expert på dystra profetior, förespådde att INGEN skulle komma och lyssna. I stället blev det så fullt att de som kom sist fick sitta i trappan. Vilken överraskning. Stort tack till alla besökare!

Foto: Nordiska museet

I slutet av oktober var det Syfestivalen i Stockholm. Johanne hade några workshops och fick även där träffa trevliga poddlyssnare. Att det finns lyssnare i Norge visste vi (hei!) – men inte att Nördic Knitting har lyssnare i Finland också (moi!) Världen är full av glada överraskningar. Varmt tack till alla som kom fram och hälsade!


Glatt överraskad Johanne på Syfestivalen med finska lyssnare!
Samma helg var Heléne på  stick-retreatet "Jag vill bara sticka!" på Syninge kursgård – en sorts motsats till Syfestivalen. Där fick man ta det lugnt, sticka en massa och äta god mat tillsammans med likasinnade.

I november reste vi ut i världen. Johanne åkte till USA för att äntligen få träffa Wendy bakom den legendariska stickbloggen Wendy Knits IRL.

Gungstol, fin utsikt och trevligt sällskap i Graves Mountain.
Heléne for till Frankrike för att titta på gamla textilier; Damen med enhörningen i Paris (där fick man inte fotografera) och Bayeuxtapeten i, öh... Bayeux. Ett nästan ofattbart långt broderi (70 m) som utfördes runt år 1076 - enastående vackert och detaljerat!

Här rider man så håret fladdrar i vinden.
Vi nämner också Sturevanten på Uppsala domkyrkas museum igen och "tulpantröjan" på Digitalt museum. Och det lär nog inte bli sista gången, befarar vi...

Intressant föredrag av Anna Gunnar, här med sin kopia av Sturevanten.

Sedan är det äntligen dags för sticktips och trix. Både sådana som kommit in från alla som var med och tävlade om boken "Sticka - detaljer som gör skillnad" och några av Helénes och Johannes egna favoriter. Stort tack till alla som var med i tävlingen och skickade in tips!

Sådana här visste du nog inte att du behövde: Fingervantsblockare från Shetlandsöarna.

Helénes "glove boards" från Shetland att blocka fingervantar på.
Och Johannes ständiga favorittips: Använd rundstickor i stället för strumpstickor (om du inte verkligen älskar dina strumpstickor förstås). Man slippar få skarvar mitt på vanten eller sockan. Rundstickorna glider aldrig ur. De är lättare att använda än Magic Loop (tycker Johanne).

Men kom ihåg att stickorna aldrig byter plats med varandra, utan man använder hela tiden samma sticka på samma sida. Man gör inte som när man stickar med strumpstickor alltså.

Rundstickor rules, okay?

Jaha. Här kan du lyssna på avsnitt 19. Eller ladda ner det från iTunes eller Libsyn.


Hej från Johanne och Heléne!

17 kommentarer:

 1. ang blödande färger; http://www.betterthanyarn.com/2014/10/problems-and-solutions.html

  SvaraRadera
 2. Ännu ett trevligt avsnitt! Och tack än en gång för vinsten, den väntade på mig i postlådan idag. Vilken fantastisk bok! (Och bland det allra bästa var det som stod på insidan av pärmen - att den är den första i en serie!)

  SvaraRadera
 3. PS Jag tror för övrigt att det skulle bli storartad underhållning om ni testade blomkrukemetoden och berättade om den i ett kommande avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blir mer och mer sugna på att göra ett test av blomkruketipset som verkar ha gjort entré i tips-spalterna igen :-)

   Radera
 4. Prova Kate Davies' sätt att blocka mössor: tomma plastkassar inuti, hopknölade och till lagom mössform. Funkar kanon!

  SvaraRadera
 5. Alltid lika roligt att lyssna på er! Antingen är jag hopplöst antik - eller väldans modern, för jag använder min folkdräkt regelbundet sedan jag fick den år 2000! Kanske beror det på att jag bor utomlands och längtar hem då och då, eller så är det bara så att den är så fin hehe. Hursomhelst, tack, tack och tack igen för tipset om hur man får bort "det lilla hacket på mössan, vanten o sockan, något jag alltid velat veta hur man gör!!

  SvaraRadera
 6. Hehe, måste berätta att jag just sett det där knepiga rådet med uppochmervända krukor i Allers julnummer Förstår inte riktigt hur det ska fungera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj. Det måste vi kolla in och kanske prova. Tack för tipset!

   Radera
 7. Hej! Här kommer ett tack till Heléne: Jag var på din kvällskurs i hönsestrikk hos 2 stickare i höstas. "Krysset" har revolutionerat mitt tvåfärgsstickande. Attans vad jämnt och snyggt det blir nu!
  (Tack till Johanne också, för trevlig podd!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så roligt att höra, Karin! Attans så glad jag blir!

   Radera
 8. Först vill jag säga att jag älskar eran podd och ser med glädje fram emot många, många nördiga avsnitt. Det här med tips och trix var extra bra och jag tror att det var mitt trix ni nämnde om att blocka mössan med vattenballong. Jag skulle vilja tillägga att jag la den i ett durkslag dels för att få en bra form men även för att luften skulle kunna cirkulera och torka mössan utan att mögla. Kram och tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du lyssnar! Och det var nog ditt trix, för jag följder ju dig på Instagram. Måste testa någon gång.

   Radera
 9. Jag fattar inte riktigt hur det går till med två rundstickor ist för strumpstickor eller magic loop. Kanske det ger sig när man sitter med stickorna i handen, annars vore det kul med en lite videosnutt som visade det. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här hittade jag ett klipp på hur det går till
   http://youtu.be/44sXe_rq5kE

   Radera
  2. Det där var ju hur fiffigt som helst! Det ska jag testa! Tack för tipset! :)

   Pernilla

   Radera
 10. Jag har ibland lite problem med att förstå en del tips om uppläggningar, eftersom jag inte känner igen problemen. Nu har jag insett att det beror på att jag aldrig lärt mig göra korsuppläggning, trots att jag stickat i ... Närmare, över?, fyrtio år. Gjort luftmaskuppläggning (virkad/stickad) eller halvslag i alla år, tills jag nu sista fem åren stött ihop med korsuppläggning, och alla problem den verkar ge . Jag har skaffat två böcker om uppläggningar och avmaskningar, och de är kul, lärt mig judys magic cast on och om elastiska avmaskningar. det finns så mk kul kring varför man gör på olika sätt. t två böcker om olika uppläggningar och använder magic cast on

  SvaraRadera
 11. Hei. Har nettopp funnet deres blogg og podcast. Kjempebra :) Heldige meg som har maaaange episoder å glede meg til :) I denne episoden nevnte en av dere ei bok ulike måter å legge opp og maske av. Den kunne jeg tenkt meg å få høre mer om. Hvilken bok var dette?
  Kari

  SvaraRadera