tisdag 15 mars 2016

Tjugosjätte avsnittet om Bohus sticking – en spännande saga

När Viveka Overland, från Bohusläns museum kom till Stockholm för att berätta om Bohus stickning på Nordiska museets stick-café passade vi på att träffa henne för en intervju.

Foto: Johanne Ländin
Viveka är författare till boken Bohus stickning på nytt sätt som kom ut förra året.


En fantastisk (som vi brukar säga) bok med både historien bakom och mönster till de glamorösa bohuströjorna som, till och med, bars av Hollywoodkändisar som Ingrid Bergman och Grace Kelly.

Viveka drog fullt hus på Nordiska museet och hade med sig många vackra plagg som man fick både titta och känna på.

Blå skimmer. Foto: Bohusläns museum
Historien om Bohus stickning är som en saga – eller spännande tv-serie med flera cliff hangers när man tror att nu är det slut med Bohus stickning... 

Men så händer något mirakulöst i sista minuten som räddar tillverkningen av garn så att man fortsätta att sticka dessa fantastiska (som vi brukar säga) tröjor, koftor och accessoarer med Bohusmönster.

På Bohusläns museums butik kan man köpa hela kit med mönster och garn. Hos Pernille, som numera är den som producerar det fina angoragarnet kan man också köpa kit eller bara garn. Hennes hemsida heter Angoragarnet.com

Viveka har själv stickat Stora spetskragen, som är ett av de mest magnifika mönstren.

Foto: Bohusläns museum

Nu är hon sugen på att sticka Guld.

Foto: Bohusläns museum

Om man vill se Bohuströjor IRL så får man bege sig till Bohusläns museum där det finns en liten permanent utställning. Men man kan också hitta en del godsaker på digitalt museum.

Och för alla som inte kunde lyssna på Viveka på Nordiska muséet finns en innehållsrik intervju med henne att lyssna på här.


8 kommentarer:

 1. Härligt med sådana här berättelser ur Kvinnohistorien! Så intressant, att Emma kommer från Wien OCH var god vän med min favorit Josef Frank (just nu pågår en fantastiskt uppskattad utställning om honom på MAK Museum für angewandte Kunst här i Wien) Nu är jag såå sugen på att sticka en Bohuströja, men får kanske börja med en mössa! Ska absolut försöka lägga vantarna på boken, när jag är i Sverige nästa gång! Tack för ännu ett intressant avsnitt, ni gör ett fantastiskt jobb!

  SvaraRadera
 2. Dere er så flinke å i snille ting om norsk strikketradisjon, men dere har virkelige noe å være fornøyd med dere også.
  Supert program, igjen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ann, det är roligt att höra att du fortfarande lyssnar!

   Radera
 3. Tack för ännu ett bra program. Slås av att ni båda är så duktiga på att intervjua! Har suktat efter både bok och sticksatser hela året men nu blev jag verkligen tvungen att slå till och köpa boken i alla fall. Blir nog en sticksats också innan året är slut :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Vera! Bra att du köpte boken – man vet aldrig när de amerikanska stickarna upptäcker den och hela upplagan försvinner som i ett nafs...

   Radera
 4. Tack för ett intressant program, igen! Jag har stickat en tröja, Guld, inköpt på Bohusläns museum för ca 8år sedan. Nu kostar de nästan det dubbla!

  SvaraRadera
 5. Som sagt mycke intressant lyssning. Själv har jag hälsat på Pernille i Strömstad å hon sköter kaninerna super bra !! Hon e såå trevlig. Jättefina garner har hon. Man va ju tvungen att handla mer :)
  Jag ska sticka ”Green Forest” Den ligger å väntar efter att jag fick repa upp oket... stickar lite löst, å råkade ta fel sticka när jag bytte längd på stickorna... inte så skoj ... suck
  Boken e åxå helt fantastisk !! Man vill sticka alla <3

  SvaraRadera