söndag 27 mars 2016

Tjugosjunde avsnittet med jubileum och stickning A till Ö

Hipp hurra! För ett år sedan spelade vi in första avsnittet av Nördic Knitting.
Sedan dess har vi släppt drygt två avsnitt i månaden. Det firade vi när vi träffades och spelade in avsnitt 27. Med tårta!

Heléne hugger in på tårtan efter inspelningen.
Vi pratade om allt mellan himmel och jord – eller rättare sagt allt från A till Ö. Det blev ett mycket blandat och personligt urval både om sådan vi har pratat om tidigare och ämnen vi vill prata om framöver. Och vi sa nog "fantastiskt" bara elva gånger.

Kan ni gissa vad vi började med på bokstaven A? Nu kan man också följa Virtual Yarns på Instagram. Yum!

Vi fortsatte att prata om bland annat Cookie A och sockorna Pomatomus och Edinburgh Yarn Festival. Heléne skvallrade om att hon ska åka till Craft Camp i Estland i sommar.

Det roliga med att spela in podden är att vi lär oss nya saker hela tiden. Av varandra och av att läsa på om olika ämnen.  I detta avsnitt upptäckte Johanne, till exempel, att hon hade råkat köpa en svåråtkomlig bok om att skapa spetssjalsmönster av Evelyn A Clark när hon var i USA i höstas. Det var via den banbrytande Flowerbasket Shawl, ett mönster som säkert fått många att börja sticka spetssjalar, som vi kom in på Evelyn.
Ett riktigt fynd! Till reapris dessutom.


Johanne passade också på att fråga Heléne om hönsestrikk har något med höns att göra...

Johanne, 16 år, med sina bästa vänner.

När det var dags för bokstaven L dängde Heléne överraskande vantarna Lady Sunshine i bordet. "De roligaste vantar jag stickat någonsin!"

Lady Sunshine börjar man  sticka från toppen av tummen.
Du kan aldrig ana vad som händer sen... 

L står också för London och där finns Victoria and Albert Museum. Och tänk att man på deras webb (fortfarande) kan läsa om den regionala stickningen i Storbritannien.

Bokstaven N blev bl.a. ett tips om FB-gruppen Ställ ut stickat på Nordiska museet!. "Vi lobbar för en utställning av gamla stickade plagg på Nordiska museet. Det de visar i lådorna nu är så ynkligt lite." 

På bokstaven P ville Johanne prompt ha med Paul McCartney. Nu kanske några invänder att han inte har så mycket med stickning att göra. Men...


Titta bara på den här bilden ur videon (som det hette på den tiden) till toppliste-ettan Waterfalls från 1980. Ser ni? 


Den här Fair isle-västen vill man väl sticka, eller hur? Med himla välgjort mönster över axlarna och allting. Så även om han inte stickar själv så är Paul en väldigt bra reklampelare för snyggt stickade saker.

Efter P kom Q som i qiviut dvs den supervarma och exklusiva myskoxullen. 

R står för Ravelry såklart. Nu finns Mysteriemössan (Mössan Heléne) på Ravelry så alla som stickat den kan lägga till sitt projekt.

När det var dags för Y kom vi in på det klassiska YouTube-klippet med Cat Bordhi som demonstrerar en uppläggning på ett oförglömligt sätt; "Tick, tock. Hello up, there!"

Sist men inte minst vill vi tacka alla som orkat lyssna på oss under året som gått. Vi har fått så många snälla kommentarer och mer beröm än vi förtjänar. Vi hoppas att ni vill fortsätta att lyssna på vår långsamma och krångliga podcast. 

Heléne och Johanne


15 kommentarer:

 1. Tack för ytterligare ett jättebra avsnitt!
  Här finns en förklaring till olle: https://sv.wikipedia.org/wiki/Olle_(tr%C3%B6ja).
  En bluffolle eller fuskolle är alltså nåt som ser ut som en olle, men inte är det.

  SvaraRadera
 2. Ett superbra jubileumsavsnitt!
  Jag måste ju så klart lägga mig i det här med tvåändsstickning och z-tvinnat garn eftersom jag ser det lite som mitt uppdrag att avliva myter om tvåändsstickning. Det trasslar absolut inte mindre om man stickar med z-tvinnat garn och den stickade ytan blir heller inte annorlunda. Det är bara en smaksak vilket garn man använder. :-)

  SvaraRadera
 3. Kul lättsamt och informativt jubileumsavsnitt!

  SvaraRadera
 4. Tack för återigen ett underbart avsnitt ❤️

  SvaraRadera
 5. Att upptäcka att ni har lagt upp ett nytt avsnitt gör mig alltid väldigt glad! Ni är otroligt intressanta att lyssna på och ger mitt stickande ännu mera innehåll. Tack för allt! Agneta.

  SvaraRadera
 6. Tänk vad tiden går! Och så mycket intressant ni berättar om, en del är sånt man hört men glömt och annat nytt. Hoppas ni fortsätter länge!

  SvaraRadera
 7. Ja denne super Fair isle-västen vil vi gjerne strikke og
  høre sang med Paul MeCartney eller dine deilige kofte
  Helene :-)) gratulere til avsnitt-jubileum...
  fantastisk ser ut kakene. Hilsen fra Viola

  SvaraRadera
 8. Idag har jag lyssnat på ert jubileumsprogram. Tack för det - mycket intressant man fick veta, bl.a. hade jag inte tänkt på att man kan efterlysa garn på Ravelry. Tack för tipset! Håller tummarna för att någon har lite Rowan Wool Cotton i sina gömmor ... ;).

  SvaraRadera
 9. Visste ni att Julia Müller har släppt alla sina mönster fria på grund av krångliga försäljningsregler. http://www.ravelry.com/designers/julia-mueller
  Tack för ett år av mysig lyssning. Igenkänningsfaktorn är hög. Bl a bodde jag också i England (Brighton) den där iskalla vintern. Året innan i London gick jag hem i strumplästen på nyårsnatten. Covent Garden och Camden towns garnstånd raidades ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd att många små designers, som Julia, gav upp pga nya momsregler.
   Och tack för att du lyssnar! Så kul att du också var i England den kalla vintern, nu i julas när vi var där så var det väldigt milt och skönt. Men jag vågar nog ändå inte lägga garn på fönsterbrädet...

   Radera
 10. Apropå att köpa mycket garn. Var på Island i somras och kom hem med 3,5 kg garn. Det ni!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bra jobbat! Det gäller verkligen att ha plats i resväskan och inte vara för tungt lastad när man reser hemifrån.

   Radera
 11. Mycke intressant lyssning :) men jag har en god vän som sysslar mycke me 2ändsstickning, hon visade oss på en kurs 2 olika exempel på stickat me Z å me S. Dom hade olika struktur på ytan, men absolut inget som gör nåt :D
  Å sen har ja blitt så inspirerad av Helenes Islands garn prat, så igår köpte jag garn till en kofta i garnet Lettlopi ... ska bli spännande

  Tack för ni finns ❤️

  SvaraRadera
 12. Hihi får skriva igen... när ja tittar på vem som översatt mönstret så e d ju Helene Wallin 👍😃
  Fantastiskt !!

  SvaraRadera