söndag 12 juni 2016

Det trettioandra avsnittet om Elizabeth Zimmermann


Det här avsnittet handlar om Elizabeth Zimmermann - den moderna stickningens moder. En passionerad stickerska med många åsikter och klokskaper.

Elizabeth Zimmermann 1910 - 1999

Här är några av de saker vi pratar om i avsnittet - det är ingen idé att länka, för varje begrepp finns massor av information och videoklipp att söka fram:

 • I-cord
 • Phoney seam
 • Elizabeth's Percentage System (EPS)
 • Pi-shawl
 • Moebius-shawl
 • Thumb-trick
 • Sewn bind off

Koftan February Lady Sweater är vuxenversionen av en Zimmermann-babykofta. På Ravelry finns över 13 000 stickade versioner av den!

Elizabeth Z skrev fyra böcker - den femte kom ut postumt:
 • Knitting Without Tears, 1971
 • Knitter's Almanack, 1974
 • Knitting Workshop, 1981
 • Knitting Around, 1989
 • The Opinionated Knitter; Elizabeth Zimmermanns Newsletters 1958-1968

Heléne berättar om hur koftan The Green Sweater återskapades, en artikel i Twist Collective.
Och Jared hos Brooklyn Tweed bloggade om när han skulle fota denna klenod.
Det finns nu också en beskrivning man kan köpa från Schoolhouse Press.

Johanne berättar om Elizabeth's liv och hur det kom sig att hon hamnade i USA. Missa inte det!

9 kommentarer:

 1. Åh, vad trevligt! Tack!
  Nu blev jag j sugen på att sticka gröna koftan igen...köpte garn o beskrivning för massar av år sedan. Tack flr påminnelsen 🤓

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara jättekul att få se den färdiga koftan och få höra lite om de smarta lösningarna hon har kommit på. Så hör gärna av dig när du har stickat klart!

   Radera
 2. Tusen takk for enda en interessant episode, så mye spennende å høre om henne.
  Veit dere forresten at podcasten Knitting pipeline av og til kommer inn på henne? Paula Emons-Fuessle brevvekslet med Zimmermann da hun var veldig ung, og det hender at hun forteller om og fra disse brevene.
  Da jeg var på Shetland i forfjor møtte jeg en dame som hadde truffet en del av disse stor, amerikanske strikkepersonlighetene, blant annet Zimmermann. Jeg følte det som om jeg var i nærheten av superstjerner :D Jeg veit ikke om det er noe interessant eller relevant, men Zimmermann fikk Alzheimer på slutten av livet, dessverre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips om den andra stick-podden – den har i alla fall jag inte hört. Tänk att ha brevväxlat med en storhet som Elizabeth Zimmerman, jag förstå att du blev "starstruck". Och så tråkigt att höra att hon fick Alzheimer – det visste jag inte.

   Radera
 3. Jag stickade gröna koftan för dryga 6 år sedan, som jag minns det var den rolig och lite klurig, men inte svår.

  SvaraRadera
 4. Så fantastiskt intressant avsnitt (jaa, alla era avsnitt är förstås intressanta)! Blev så inspirerad att jag alldeles nyss tryckte iväg en beställning av den digitala versionen. Nog för att jag redan har två koftor på gång, men tids nog... För en arbetsterapeut (som mig), så är alltid sammanhanget mellan personen och "görandet" väldigt centralt. Ni kan verkligen konsten fånga oss lyssnare med era personporträtt, tack!

  SvaraRadera
 5. Så interessant avsnitt! Äntligen vet jag varför det heter pi sjal!
  Stickar just på en sådan i Brooklyn Tweeds LOFT garn, som jag köpte i Kalifornien förra året.Sjalen heter Leaves of Grass.

  SvaraRadera
 6. jättekul avsnitt! tänkte också tipsa om Knitting Pipeline, men även om jag hört alla avsnitt och därmed Paulas brev och anekdoter - t.ex. från då hon var på EZ:s stick-läger med man och barn(!) - fick jag i ert avsnitt lära mig en hel del nytt om Elizabeth och Herr Zimmermans historia. tack för det i synnerhet och den trevliga och informativa podden i allmänhet =)

  SvaraRadera
 7. Ännu ett trevligt avsnitt. Roligt att höra om kvinnan som man hört talas om så många gånger i amerikanska podcasts :-)

  SvaraRadera