måndag 23 maj 2016

Det trettioförsta avsnittet om alla fel vi hunnit sticka

I det här avsnittet blir det lite terapi när vi pratar ut om alla fel vi stickat oss igenom. Med tanke på att vi båda stickat så många år fanns det såklart en del stoff att prata om pinsamma och bekännelser att göra.

Bland annat kom den här sjalen med sitt extramönster mitt i mittmaskorna på tal.

Här kommer länkar till det mesta vi pratade om. Fler bilder och filmad uppläggning kommer lite senare!

Ta upp tappad maska med virknål

Lucy Neatby visar två olika sätt att fixa ofrivilliga ökningar i slätstickning

Twist Collective löser samma problem på annat sätt - och har många andra bra tips

Craftsy visar både den vanliga korsuppläggningen (long tail) och dess variant German Twisted Cast On

På Knitty finns i-cordavmaskningen beskriven längst ned på den här sidan

En variant på den avmaskning som Helene kallar "isländsk avmaskning" - bra gif!

Stephen West-sjalen som blivit liggande halvfärdig hos Helene heter Dotted rays

Här är Hedgerow som Helene samlar garner till.

Och här är Johannes mössor som blev lite olika i storleken trots att de stickades omedelbart efter varandra. Först den till höger och sedan den till vänster – som alltså blev aningen större. Masktäthet is a bitch!



Har du några bra fixar att ta till när man råkat sticka fel? Vi vill gärna ta del av dem!
Här kan du iallafall lyssna på hur vi gjort bort oss - och hur vi ibland har löst det :-)



19 kommentarer:

  1. Hej och TACK för en jättehärlig pod! Smart, intressant, påläst, roligt, varmt, välkomnande... Toppen! Jag kom in lite sent men nu har jag lyssnat mig igenom rubbet och ser fram emot många fler avsnitt! Jag skulle gärna vilja höra er prata om montering som är så knepigt att få till riktigt snyggt... Kantmaskans vara eller inte vara, ska den stickas eller lyftas? Ska delarna sys ihop från avigan eller rätan? Frågorna är många!

    Varma hälsningar
    från Kajsa i Uddevalla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, Kajsa! Så roligt att du lyssnar på podden! Montering är bergis ett ämne vi kommer att ta upp längre fram!

      Radera
  2. Takk for en flott pod, min favoritt! Det var morsomt å høre dere prate om feil som vi alle gjør. Jeg har et tips om fargeforskjell på garn. I overgangen strikker du 1-2 varv med det nye nøste og så 1-2 varv med det gamle, dette gjør du flere ganger før du går over til det nye nøste. Då viser overgangen ikke så godt om det skulle være noen forskjell. Lykke til videre med podden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett toppentips, Wenche! Kul att du lyssnar och hörde av dig!

      Radera
  3. Tack för en fantastiskt bra podd! Mitt bästa tips för att försäkra sig om att garntåten vid uppläggning räcker alla maskor ut är som följande; Om du vet att du tex behöver 45 maskor, vira garnet 45 gånger runt (ena) stickan + en liten snutt extra så brukar det bli lagom nästan varje gång! Om man ska lägga upp flera hundra maskor kan man vira garnet tex 25-50 gånger runt stickan och sedan dubblera den garnlängden man fick så många gånger man behöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Det här ska jag absolut testa nästa gång jag lägger upp.

      Radera
  4. Tack för ännu ett bra avsnitt! Det där problemet med att olika stickor i samma storlek ger olika stickfasthet har jag stött på en del och jag tror att jag har några förklaringar.

    För det första tror jag att olika material ger olika fasthet eftersom man anpassar hur hårt man spänner efter hur bra maskorna glider över stickorna. En strävare sticka gör då automatiskt att man stickar lösare, och byter man från en sträv till en glatt blir det fastare. Åtminstone funkar det så för mig.

    Sedan har jag också upptäckt att smalare spetsar ger fastare maskor än de som är lite breda och trubbiga. Antagligen är det helt enkelt så att de smala spetsarna kräver mindre utrymme för att skapa en maska. Jag såg det här ganska tydligt nyligen när jag började sticka ribbning till strumpa 2 med en drops pro classic istället för en addi sock rocket.

    Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Du kan nog vara lösningen på spåret, Camilla!

      Radera
  5. Roligt avsnitt! Själv brukar jag sticka för stora mössor, trots att jag har jättestort huvud. Eller just därför... Jag måste givetvis ta största storleken, och så tar jag dessutom större stickor än det står trots att jag i vanliga fall snarare brukar gå ner en storlek. Oftast bestämmer jag mig för att det nog inte gör något att de sitter löst, men jag har en liggande som jag verkligen måste sticka om från början. Den måste bara ligga tillräckligt länge för att jag ska glömma hur lång tid den tog att sticka innan jag repar upp den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner igen mig! Men lyckas för det mesta inte bara glömma hur lång tid en stickning tagit utan förtränger gärna hela projektet. Hittar sen stickpåsar med mystiskt innehåll som jag oftast sen inte vill ta i mer.

      Radera
  6. Jättebra avsnitt! Mitt värsta är två vänstervantar. Upptäckte det ju först vid tummen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag törs knappt tänka på hur många extra vänstervantar jag stickat :-)

      Radera
  7. Hej! Har precis lyssnat på det här avsnittet (jättebra och inspirerande som vanligt) och tänker på stickningen jag håller på med.
    Stickar en tröja med Helix-randning i hampagarn. Fattade till en början inte att jag måste dra åt ordentligt vid färgbytet, så nu ser det lite hejsan svejsan ut de första 15 centimetrarna.
    Minns att en av er (kommer inte ihåg vem nu) talade varmt om hampagarnet i ett tidigare avsnitt. Så min fråga är, kan det rätta till sig efter tvätt och blockning - eller ska jag riva upp? Vill ju att det ska bli bra 😊 och inte bli liggande i ett skåp.

    Hmm, gav jag svaret själv nu. Skulle ändå bli så glad och tacksam för ett expertsvar från er.
    Soliga och varma hälsningar
    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt rättar ju inte till sig med blockning, och om det är för ojämnt så är det lika bra att repa upp. Hampa är ett lite stummare garn, ungefär som lin och därför tror jag inte att det är lika "förlåtande" som ylle, tex. Även om det blir mjukare med varje tvätt.

      Radera
  8. Lyssnar samtidigt som jag repar upp många långa varv...

    SvaraRadera
  9. Tack för en toppenpod! Ni är så härliga! Ett tips om man är rädd för att färger ska fälla ut från garner (eller tyger) Det finns något som heter Color Catcher. Små dukar som man kan slänga med i tvättmaskinen och som suger upp överskottsfärg. Finns i livsmedelsbutiken i tvättmedelshyllan. Kram Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får testa en Color Catcher helt klart. Tack för tipset!

      Radera
  10. Tack för intressant lyssning återigen 😍
    Apropå uppläggningar då... jag bruka lägga upp på en aningen större stickstorlek ist. Typ när ja gör sockar stickar jag på st nr 2, men lägger upp maskorna på sticka nr 3.
    Så ca 1/2 till 1 storlek större sticka.
    Så gör jag ibland när jag skall maska av lite lösare åxå...

    Marianne

    SvaraRadera