måndag 9 maj 2016

Trettionde avsnittet om sockor (äntligen)

I det här avsnittet blir det äntligen tal om sockstickning. Heléne laddade genom att starta upp ett nytt par.

Ett riktigt favoritmönster; Cadence Socks 

Vi pratar i olika omgångar om flera bra tekniktips. Här kommer helt enkelt länkar till dem:

Jenys Surprisingly Strechy Cast Off - bästa avslutningen på en tå-upp!

Grafting On the Needles - om man hellre vill sticka maskstygn (ja, det vill man)

Picking Up Gusset Stitches; Avoiding a Hole - undvik hålet mellan hällapp och kil

German Short Rows - videoklipp som visar suveränt sätt för förkortade varv


Böcker som vi pratar om:

Folk Socks av Nancy Bush

Sköna strumpor och sockor av Madeline Weston

Op-Art Socks av Stephanie van der Linden


De olika hälar som kommer på tal:

Tainas fantastiska samling med olika sockhälar (Ravelrylänk)

Afterthought heel eller istickshäl på svenska

Jojo häl

Cat's Sweet Tomato Heel

Fleegle heel


Av de historiska sockor vi nämner kommer här länkar till de två egyptiska

Rekonstruktion av egyptisk socka från medeltiden


Och Johanne har åter haft en helkväll på Nordiska museet!
Tidigare i våras var det en toppenkväll med sockor på Nordiska muséet. De hade bullat upp med lite av varje från 1700-talet och framåt. 

Men låt oss börja med en något yngre socka från Blekinge med "delvis sydd ornering". Den där kilen kallades för pil i beskrivningen och det var lite svårt att förstå hur sockan var stickad – eller kanske rättare sagt varför den var stickad på olika ledder. 

En socka med ett mysterium med andra ord – och sånt gillar vi här på Nördic Knitting.


Näst på tur är denna till synes enkla socka stickad i silke – och fodrad med, så kallat, silkeslan. Det är ospunnet silkesgarn som blir lite som flossa.  Någon 1800-talsstackare har fått sy fast dessa silkeslan med utsökt noggrannhet på insidan av hela strumpan.


Kolla hur fint det är gjort! Men vem skulle orka göra något sådant idag?


Även lagningar lade man ned mycket möda och kärlek på. Snyggt i all sin enkelhet.


Alla som sitter och hoppas på att få se en liten allmogesocka ska inte ha väntat förgäves. Det här mönstret var så gulligt att man borde använda det till något nytt – en mössa, ett par vantar eller varför inte ett par sockor?


En annan detalj är att man formstickade strumporna med kilar för att få dem att sitta smickrande över vaderna. 


Och gjorde vackra spetskanter på långa strumpor som slutade någonstans på låret – lite förföriskt.

Socka från 1800-talet.

Men aftonens höjdpunkt var dessa silkesstrumpor från 1700-talet. De har antagligen tillhört Gustav III:s fru, drottning Sofia Magdalena – som ansågs ha haft en överdådig garderob.

Kanske var det därför hon gav bort några av sina strumpor till sin hovdam, fröken Posse?

1700-talsstrumpor i silke – för de fina fossingarna.

Man får hoppas att fröken Posse tyckte om att väcka uppmärksamhet när hon var ute och spatserade i sina finstrumpor, för den vänstra i orange och gult är ju rätt iögonfallande. Lite av 1700-talets motsvarighet till bröderna Herreys gyllene skor (insert Mello-music here).

Den högra sockan är broderad med silvertråd och måste ha varit en riktig dyrgrip. Var strumpor en statusmarkör på 1700-talet – lite som handväskorna är idag? Det kanske finns någon dräkthistoriker som kan svara eller så får vi fortsätta att ligga sömnlösa och grubbla över detta världsproblem...

Silverbroderiet up close.

Men i detta avsnitt av Nördic Knitting pratar vi mest om sockor som är lite mer realistiska att man stickar själv. Lyssna i din mobil eller direkt här i datorn.


10 kommentarer:

 1. Å vad roligt med ett sockavsnitt! ❤️

  SvaraRadera
 2. Det var riktigt bra, har just börjat fundera på sockor på allvar, hehe.
  Var som vanligt tvungen att lyssna två gånger för att uppfatta alla detaljer😂

  SvaraRadera
 3. Jättebra! Tack för alla bra tips :-)

  SvaraRadera
 4. Perfekt med ett sock-avsnitt eftersom jag ska ut och resa! Det kan bli sockan Cadence som stickas i Italien/Rom under kommande vecka:). Jag blir ändå nyfiken, vad det är som gör den till Helenes favorit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mycket om mönstret för att det blir så intrikat och fint nästan utan ansträngning. Det ser ju ut som världens flätmönster, men det är det inte. Stickning när den är som bäst :-)

   Radera
 5. Da dere snakka om grafting (sammensying med maskesting) kom jeg til å tenke på denne karen, krigsministeren Kitchener - som ja, kitchener stitch er oppkalt etter :) Og så slo det meg, det er jo endel kjente personer i strikkehistorien som er kobla til teknikker eller utvikling. Kanskje det hadde vært artig å lage en episode om?
  Enda en fin episode, dere er så dyktige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, du ger oss verkligen en utmaning. Men först måste vi ta itu med norsk stickning och Mariusgenserens historia. Det blir något att bita i...

   Radera
 6. Hej och tack för en trevlig avsnitt! Jag ligger visst lite efter så du kanske redan har fått svar om varför man brydde sig om att ha fina hällar, Johanne. Jag ställde nämlogen samma fråga till min svärmor för ett tag sedan. Hennes svar var så självklar: "För att vara fin när man går i träskor"

  SvaraRadera
 7. Underbart att få höra er nörda ner er i sockor. Tack för ett bra avsnitt!
  Jag har stickat sockor i stort sett varje dag i 2.5 år. Till sist blev jag också sockdesigner, för att det är så himla roligt med sockor!

  En sak som ni nämnde i avsnittet håller jag inte riktigt med om :) Sockor ska hellre vara för små än för stora. I alla fall när man stickar finsockor som man ska ha i skor eller sandaler. Då blir det inte så bekvämt om sockan sitter löst på foten.
  Normalt sett stickar jag sockan 1-2 cm smalare om foten och ungefär 2.5cm kortare än fotens längd. Då sitter de som en smäck :)
  mvh AnnaF

  SvaraRadera
 8. Roligt att du uppskattade sockavsnittet – du som är en riktig sockexpert. Tack för synpunkt på hur bra sockor ska vara också, jag hoppas att jag också blir en sockstickare en vacker dag!

  SvaraRadera