lördag 25 juni 2016

Det trettiotredje avsnittet om upphovsrätt


För två avsnitt sedan pratade vi om alla fel vi hade gjort. Nu pratar vi  i stället om om rätt – upphovsrätt! (höhöhö). Och som vanligt lyckas vi (läs Johanne) nämna både Alice Starmore och Paul McCartney igen... Skickligt, eller hur?

Stickmönster (och andra textila mönster som man använt som stickmönster) har alltid vandrat från stickare till stickare. Man har bytt, lånat, kopierat och blivit inspirerad. Men nuförtiden är allt reglerat genom upphovsrätten.

Här har broderimönster använts till en stickad ärm på en Dala-Floda-jacka.

Så fort du har gjort ett stickmönster, som kan anses ha originalitet och konstnärlighet, så har du upphovsrätt till det stickmönstret utan att det kostar något. Den rätten bara finns där, till och med efter att du är död – i 70 år till.

Därför får man inte bara kopiera stickmönster hej vilt. Det är inte heller säkert att man får sticka upp ett plagg efter någon annans mönster och sälja det. Inte ens om det är ett gratismönster. Men du får sticka ett plagg och ge bort i present. 

Traditionella mönster är fria att användas.

Du får dock sälja själva det fysiska stickmönster som du köpt vidare i andra hand, precis som när man säljer en bok som man har läst.

Det är också tillåtet att bli inspirerad av ett stickmönster, men det finns ingen rättighet att ta delar. Om det nya stickmönstret ska anses vara en kopia är en bedömningsfråga. Eftersom det är krångligt och kostsamt att pröva upphovsrättsintrång i rätten så finns det inte särskilt många fall där det har gjorts.

Den som tålmodigt förklarar hur allt fungerar är advokat Mats Fogeman, som är specialiserad på just immaterialrätt.

Om du har behov av en advokat som kan immaterialrätt
så kan du kontakta Mats på matsATheidenstamlegal.se

I Sverige finns ett fall med en tunika som blev kopierad av ett annat klädföretag än det som hade formgivit den ursprungliga tunikan. Det slutade med att de måste betala 10 000 kr i skadestånd (plus rättegångskostnader som kan vara mångdubbelt högre) Här kan du läsa om tunikefallet.

I Norge finns en känd upphovsrättsstrid om en tröja som är känd som Mariusgenseren (Mariuströjan).  Tack till Pinneguri som förklarade vad filmtiteln Troll i ord betyder.
Nu är det garnföretaget Sandnes som äger rättigheterna till mönstret och de gör verkligen mesta möjliga av denna norska nationalskatt. Om man gillar att matcha allt – kläder, accessoarer, hunden och hemmet finns det mönster till det mesta här.

Designern Marc Jacobs blev påkommen med att ha kopierat en scarf som svenske Gösta Olofsson hade ritat mönster till på 1950-talet. Det gjordes antagligen upp i godo och blev aldrig någon rättssak.

Heléne chattade lite med VisaLisa som skrivit ett av de första blogginläggen om stickning och  upphovsrätt för några år sedan och frågade Lisa om hon tycker att det blivit bättre bland stickare när det gäller respekt för upphovsrätten.

Johanne upptäckte att hennes blommönster hamnat på ett par sockor som fanns på Ravelry.

Sist men inte minst pratar vi om Garnstudio/Drops vars mönster ibland är väldigt inspirerade av andra mönster. I den kommande kollektionen till höst/vinter 2016 finns en sjal som påminner väldigt mycket om tyska designern Martina Behms sjal Leftie. Scrolla ner på Drops sida så hittar ni sjalen som heter fa-349.

Du kan lyssna på avsnittet om upphovsrätt – och fel här:

6 kommentarer:

  1. Stort tack för det här avsnittet det här är jätteviktigt att ta upp om och om igen.

    SvaraRadera
  2. Viktigt ämne, svårt att förstå! Bra att ni tar upp det!

    SvaraRadera
  3. Tack! Intressant men krångligt. Jag har en undran om hur det är om man gör ett stickmönster av något man har sett i ett annat textilt material, tex ett tygtryck. Vet ni vad som gäller då? Är det inspiration eller kopiering? Oj oj så knepigt,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är en bedömningsfråga. Det får inte vara för likt ett annat unikt mönster, oavsett tekniken det är gjort i. Men jag är ju ingen expert. Knepigt var ordet, sa Bull!

      Radera
  4. Jag tänker så här runt att dela mönster... Jag kan ju ge bort en bok jag redan läst, men jag får förstås inte kopiera den och ge till grannen. Samma borde gälla mönster - när jag redan har stickat något borde jag väl få ge bort mönstret? Eller?

    Superbra avsnitt (som alltid)!

    SvaraRadera
  5. Nu e ju Drops i farten igen... dom har tydligen härmat Majas Manufaktur’s mönster på hennes mamelucker :(
    Å dom kan man tydligen knappt kontakta. Usch va lågt av dom tycker jag.

    En annan tanke om stickböcker... jag kan ju låna ut en bok ja köpt till nån, om dom kopierar nåt e ju tyvärr svårt att veta.
    Jag kan ju i min tur låna gamla böcker på biblan som just inte går att få tag på längre å kopiera... så ja e ju lite kriminell själv tyvärr ibland ...

    Men mycke intressant ämne !!

    SvaraRadera